Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

«ΧΑΣΤΟΥΚΙ» ΣΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ

 

«Δημοσιονομικός ζουρλομανδύας» τα πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 2% μέχρι το 2060 σύμφωνα με το διεθνούς φήμης Ινστιτούτο Peterson – Καταδικασμένο σε αποτυχία το πακέτο ελάφρυνσης του χρέους.

«Καταπέλτης» για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι η μελέτη του διακεκριμένου αμερικανικού Ινστιτούτου Peterson για την Ελλάδα. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ένας από τους πλέον σοβαρούς οικονομικούς θεσμούς των ΗΠΑ, στέλνει μήνυμα στον Αλέξη Τσίπρα να αφήσει κατά μέρους τους πανηγυρισμούς και τους διθυράμβους περί επιτυχίας στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, εκτιμώντας πως η συμφωνία Αθήνας – δανειστών είναι καταδικασμένη να αποτύχει.

Μάλιστα, ο υπογράφων τη μελέτη, ο οικονομολόγος Ζερονίμ Ζελτεμάγιερ, χαρακτηρίζει το deal για πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 2% για διάστημα 40 ετών ως «δημοσιονομικό ζουρλομανδύα», επισημαίνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να πράξει το ακατόρθωτο.

Σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Ζελτεμάγιερ στη μελέτη υπό τον τίτλο «Το Eurogroup για την Ελλάδα: Ελάφρυνση του χρέους με ένα δημοσιονομικό ζουρλομανδύα»: «Ένα τέτοιο πλάνο δεν έχει επιτευχθεί ποτέ και σε καμία χώρα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Επί της ουσίας, ο οικονομολόγος του Peterson Institute δείχνει το αυτονόητο: Ότι η άγρια λιτότητα που φόρτωσαν στις πλάτες των Ελλήνων ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του έως το 2060, δημιουργούν επιπρόσθετα βάρη χωρίς, όμως, κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα για την ελληνική οικονομία και τη βιωσιμότητά της!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου