Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

ΤΑ ΤΕΚΤΑΙΝΟΜΕΝΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟ MΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Ο ΡΩΣΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

 

Mε ενδιαφέρον παρακολουθεί ο ρωσικός τύπος τα τεκταινόμενα στη Βόρεια Ήπειρο. Γίνονται μάλιστα ειδικές αναφορές στο μπαράζ επιθέσεων και προκλήσεων που δέχεται ο ελληνισμός της περιοχής.

"Αυτή η περιοχή εδώ και αιώνες κατοικείται κυρίως από Ορθόδοξους Έλληνες και σήμερα βρίσκεται στο έδαφος της σύγχρονης Αλβανίας", αναφέρει το ρωσικό δημοσίευμα το οποίο καταδεικνύει το μεγάλο ρωσικό ενδιαφέρον για την περιοχή της  Αλβανίας .

Φυσικά το ενδιαφέρον αυτό δεν προέκυψε από το πουθενά. Ο μεγαλοϊδεατισμός της Αλβανίας και του Έντι Ράμα έχει ενοχλήσει ιδιαίτερα τη Ρωσία, που έχει ιδιαίτερα συμφέροντα στα Βαλκάνια και σε καμία περίπτωση δε θέλει να δει τη Μεγάλη Αλβανία να δημιουργείται, αποτελώντας προμαχώνα του ΝΑΤΟ.

"Η Ήπειρος (από την ελληνική λέξη «η ηπειρωτική χώρα, γη, ήπειρο») είναι ελληνική περιφέρεια  που κατοικείται κυρίως από  ελληνικό ορθόδοξο πληθυσμό και δεν είναι λιγότερο σημαντική για την Ελλάδα από το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια για τη Σερβία", τονίζει ο Ρώσος αρθρογράφος.

".Η έννοια της «Βορείου Ηπείρου» εμφανίστηκε μόνο στις αρχές του εικοστού αιώνα, όταν χωρίστηκε τεχνητά αυτή η περιοχή  σε δύο τμήματα, το νότιο που αποτελεί την  σημερινή  Ήπειρο και την   Βόρεια ‘Ήπειρο,  ενάντια στη βούληση του ελληνικού πληθυσμού που συνδέθηκε με το νέο κράτος της Αλβανίας.

Η περιοχή αυτή  ανακήρυξε την αυτονομία της δημιουργώντας μάλιστα και την δική της  κυβέρνηση (Φεβρουάριος 1914), όταν οι Έλληνες  νίκησαν τον μουσουλμανικό αλβανικό στρατό.

Στη συνέχεια, υπήρξε η δημιουργία μιας διεθνούς επιτροπής ελέγχου για το θέμα και η διεθνή μεσολάβηση με την διεξαγωγή συνομιλιών μεταξύ της κυβέρνησης των Ελλήνων  και των Αλβανών".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου