Σάββατο 12 Αυγούστου 2017

ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ

 

Μια μεγάλη αμερικανοτουρκική αναμέτρηση λαμβάνει χώρα τα τελευταία εικοσιτετράωρα  στο βόρειο κομμάτι της Συρίας, καθώς τα δύο κράτη δίνουν μάχη με τον χρόνο για την πόλη Ίντλιπ, την οποία ελέγχουν ισλαμιστικές οργανώσεις που διατηρούν δεσμά με την Τουρκία.

Στο Ίντλιπ υπάρχουν και παράγοντες που διατηρούν σχέσεις με την Αλ Κάϊντα, κυρίως η Οργάνωση Αλ Νούσρα, την οποία καταπολεμά πλέον η Αγκυρα. Πριν από λίγες ημέρες, στην Τουρκία, οι διωκτικές αρχές ξεκίνησαν επιχειρήσεις που στρέφονται κατά της εν λόγω οργάνωσης.

Οι πληροφορίες που φτάνουν από τους κύκλους της τουρκικής κυβέρνησης δείχνουν ότι οι εξελίξεις στην Συρία έχουν φτάσει σε ένα πολύ κρίσιμο στάδιο. Η Τουρκία υποψιάζεται ότι οι ΗΠΑ, κατά τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες θα εξαπολύσει επίθεση κατά των ισλαμιστικών οργανώσεων του Ίντλιπ.

Και ενδέχεται να στηριχθούν στην υποστήριξη και στην συνεργασία των Κούρδων, γεγονός που ενδέχεται να ανοίξει τον δρόμο για την επέκταση των περιοχών που ελέγχονται από το κουρδικό κίνημα προς τα παράλια της Ανατολικής Μεσογείου.

Για να εμποδίσει την εφαρμογή του προαναφερόμενου σχεδίου, η Αγκυρα ετοιμάζει την δική της στρατιωτική επιχείρηση για το βόρειο κομμάτι της Συρίας. Πρώτος σταθμός των τουρκικών δυνάμεων αναμένεται να είναι η πόλη Άφριν, την οποία ελέγχουν τα τελευταία χρόνια οι Κούρδοι.

Η Τουρκία στηρίζεται στην συνεργασία διάφορων αραβικών και ισλαμιστικών οργανώσεων για την κατάληψη αυτής της πόλης. Μετά την επίτευξη αυτού του στόχου, η Άγκυρα θα στρέψει το βλέμμα της προς το Ίντλιπ, όπου η τουρκική πλευρά δεν αποκλείει το ενδεχόμενο της συνεργασίας με τον ρωσικό στρατό.

Στην Αγκυρα επικρατεί η άποψη ότι Τουρκία και ΗΠΑ οδεύουν προς μια νέα αναμέτρηση στην Μεσοποταμία, η οποία θα κρίνει το μέλλον της συνεργασίας της Άγκυρας με τους δυτικούς συμμάχους της.

Οι τουρκικές πηγές τονίζουν ομόφωνα ότι το Κουρδικό Ζήτημα αποτελεί την «νούμερο ένα» προτεραιότητα και σε περίπτωση που οι ΗΠΑ επιλέξουν να αγνοήσουν αυτή την πραγματικότητα οι διμερείς σχέσεις Τουρκίας-Δύσης ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωπες με μια μεγάλη αναμέτρηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου