Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

«ΣΤΡΙΜΩΧΘΗΚΕ ΤΟ ΝΑΤΟ» ΣΕ ΚΥΠΡΟ - ΜΕΣΟΓΕΙΟ & ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΤΟΥ!


Ως ριψοκίνδυνο τυχοδιωκτισμό χαρακτηρίζει ο δυτικός Τύπος την πρόθεση των Αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας να επιτρέψουν στους Ρώσους στρατιωτικούς να χρησιμοποιούν το λιμάνι της Λεμεσού και την αεροπορική βάση της Πάφου. Και παρόλο που γίνεται λόγος μόνο για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, οι νατοϊκοί αναλυτές ήδη εκφράζουν ανησυχία για τη μη υπογραμμένη ακόμη συμφωνία.

Όπως φαίνεται από τα δημοσιεύματα κυρίως του κυπριακού Τύπου, οι υπουργοί Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας Σεργκέι Σοϊγκού και Φώτης Φωτίου διεξήγαν συνομιλίες κατά τη διάρκεια των τελευταίων εννέα μηνών.Και το αποτέλεσμά τους ήταν ακριβώς η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Κυπριακής Δημοκρατίας σε περίπτωση ανάγκης να παρέχει στα ρωσικά πολεμικά πλοία και αεροσκάφη τη δυνατότητα χρήσης του λιμανιού της Λεμεσού και της αεροπορικής βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου» της Πάφου.

 Όπως διευκρίνισε ο κ. Φωτίου, αυτό το βήμα αποτελεί απόδειξη της ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ της Μόσχας και της Λευκωσίας. Ο υπουργός Άμυνας τόνισε επίσης ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιεί την αεροπορική βάση και το λιμάνι αποκλειστικά σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και για ανθρωπιστικές αποστολές. Και δεν θα επιτραπεί στους Ρώσους στρατιωτικούς να χρησιμοποιούν τις αποθήκες του λιμανιού και της αεροπορικής βάσης. Παρόλο που η εν λόγω συμφωνία παρέχει στην Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό της Ρωσίας πολύ περιορισμένες δυνατότητες και ακόμη δεν έχει ούτε καν υπογραφτεί, ορισμένοι αναλυτές την έχουν ήδη αξιολογήσει ως αποτέλεσμα της χρήσης από τη Μόσχα ήπιων διπλωματικών μεθόδων.

Με άλλα λόγια, η Ρωσία χρησιμοποιεί έναντι της Κύπρου την περιβόητη soft power – «ήπια ισχύ» – για τη δημιουργία στο νησί δικού της στρατιωτικού προγεφυρώματος. Σε όλη αυτή την κατάσταση φαίνονται ξεκάθαρα ίχνη ριψοκίνδυνου τυχοδιωκτισμού, στον οποίο έχουν προχωρήσει η Λευκωσία και η Μόσχα, υποστηρίζει ο Μπόρις Κάλνικι σε δημοσίευμά του στη γερμανική γνωστού κύρους εφημερίδα Die Welt. Δεν είναι καθόλου εκπληκτικό το ότι η Ρωσία έχει ζητήσει από τους Κυπρίους να της δώσουν τη δυνατότητα χρήσης των βάσεών τους, αν χρειαστεί, διαπιστώνει ο εμπειρογνώμονας Ρουσλάν Πούχοφ:

Το πιθανότερο είναι ότι το θέμα της συνεννόησης είναι να μπορούν να προσγειωθούν εκεί ρωσικά στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη που μεταφέρουν κάπου ανθρωπιστική βοήθεια, για παράδειγμα. Είναι σαφές ότι τέτοιου είδους συμφωνίες δεν αρέσουν σε πολλούς εχθρούς της Ρωσίας και σε όσους δεν θα ήθελαν να εφαρμόζει η Κύπρος μια πιο ανεξάρτητη εξωτερική και αμυντική πολιτική. Όπως είναι γνωστό, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ ενώ είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και η ΕΕ έχει μια κοινή πολιτική, γι΄ αυτό είναι πολύ πιθανόν ότι θα τις πιέσουν οι Βρυξέλλες ώστε να μη συνεργάζονται με μας.

Όπως φαίνεται, η δημιουργία στην Κύπρο μιας κανονικής στρατιωτικής ναυτικής και αεροπορικής βάσης της Ρωσίας, αν αυτό είναι γενικά δυνατό, μπορεί να είναι μόνο υπόθεση του απώτερου μέλλοντος. Πολύ περισσότερο, που ο νυν Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ακολουθεί γραμμή ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Πάντως, δυτικοί αναλυτές έχουν ήδη υπολογίσει ότι ακόμη και η απλή δυνατότητα ανεφοδιασμού στην Κύπρο των αεροπλάνων με καύσιμα και αναπλήρωσης των εφοδίων των πλοίων διευρύνει σημαντικά το επιχειρησιακό δυναμικό της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας. Και γιατί όχι; Διαβάστε την Επικαιρότητα  εδώ


ΒΟΥΛΗ: ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


Η αδυναμία κρατών μελών της ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία, να μειώσουν το δημόσιο χρέος τους στο επίπεδο που απαιτούν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ζώνης του ευρώ, επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στην ενδιάμεση έκθεση που δημοσίευσε σήμερα το Γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής. Στην έκθεση, υπό τον τίτλο «Η νέα οικονομική διακυβέρνηση στη ζώνη του ευρώ και η Ελλάδα», αναφέρεται ότι «το παρόν σημείωμα στηρίζεται στην παραδοχή ότι η Ελλάδα παραμένει στη Ζώνη του Ευρώ ή ότι υπάρχει ευρεία πολιτική συναίνεση για να αποφευχθεί η επιστροφή στη δραχμή.

Στους κινδύνους της εξόδου από τη Ζώνη του Ευρώ αναφέρθηκε συχνά ο πρωθυπουργός και, τελευταία, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε πρόσφατη ομιλία του στις ΗΠΑ» ενώ «η παραμονή στην Ευρωζώνη οριοθετεί σήμερα τις δυνατότητες της χώρας με διαφορετικό τρόπο από το παρελθόν λόγω των θεσμικών (και άλλων) εξελίξεων». Σύμφωνα με την ενδιάμεση έκθεση, «στο μέλλον κάθε ελληνική κυβέρνηση, ανεξάρτητα αν υπογραφεί νέο μνημόνιο, θα πρέπει να κινείται εντός των νέων κανόνων οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής.

Επίσης πρέπει να υπογράψει μαζί με άλλα κράτη- μέλη πάσης φύσης «συμβατικές διευθετήσεις» οι οποίες θα θέτουν τους όρους υπό τους οποίους θα χορηγείται βοήθεια μέσω των διαφόρων μηχανισμών. Από το 2014 βρισκόμαστε σε μια διαφορετική ΕΕ και Ευρωζώνη, δηλαδή σε μια νέα κατάσταση συλλογικής εποπτείας για τη δημοσιονομική της πολιτική και στενότερης συνεργασίας για τη γενικότερη οικονομική της πολιτική». Όπως τονίζεται, «το νέο σύστημα αμοιβαίας εποπτείας διαφέρει σημαντικά από το προηγούμενο (προ κρίσης).

Όσον αφορά τη δημοσιονομική πτυχή γίνεται πιο δεσμευτικό και συνδυάζεται με αυστηρότερες κυρώσεις και ευκολότερες διαδικασίες επιβολής τους». Οι συντάκτες της έκθεσης, επικαλούμενοι τον Αμερικανό οικονομολόγο Robert Barro, αναφέρουν ότι «το υψηλό δημόσιο χρέος αργά ή γρήγορα, θα οδηγήσει σε υψηλότερη φορολογία η οποία θα μειώσει το δυναμικό της οικονομικής ανάπτυξης. Η οδυνηρή εμπειρία των τελευταίων ετών έχει επιβεβαιώσει την άποψη του Barro, αφού σχεδόν σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν αυξηθεί οι φόροι, ενώ ταυτόχρονα έχουν μειώσει την πρόβλεψη για οικονομική ανάπτυξη.

Επίσης νέοι στόχοι- προτεραιότητες είχαν υψηλό κόστος λόγω της πτώσης του ΑΕΠ που προκάλεσαν και της δραματικής αύξησης της ανεργίας. Τέλος, οι πολιτικές προτεραιότητες μπορεί να αποδειχθούν αντιπαραγωγικές με την έννοια ότι η πτώση του ΑΕΠ δυσκολεύει τις μεταρρυθμίσεις και την επίτευξη μιας όχι προσωρινής αλλά διατηρήσιμης ισορροπίας των προϋπολογισμών με εξάλειψη πρωτογενών ελλειμμάτων (φαινόμενο της «χιονοστιβάδας»)».

Υπό το πρίσμα όμως αυτό, όπως εκτιμούν οι συντάκτες της έκθεσης, «δεν λύθηκε το ζήτημα του χρέους της Ελλάδας, της Πορτογαλίας κ.α. Κράτη - μέλη όπως η Ελλάδα (με το δημόσιο χρέος να παραμένει στα δυσθεώρητα ύψη του 170%) δεν έχουν την παραμικρή δυνατότητα να μειώσουν τα χρέη (σε απόλυτα μεγέθη και ως ποσοστό του ΑΕΠ) στο επίπεδο που απαιτούν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες αποκλειστικά μόνο με εθνικές προσπάθειες.

Αν το επιχειρήσουν θα πρέπει να εφαρμόσουν και στο μέλλον «τυφλή» λιτότητα που όμως θα επιδεινώσει την κρίση χωρίς να λύσει το πρόβλημα της υπερχρέωσης. Επομένως, λογικό είναι να αναζητούνται εναλλακτικές λύσεις» από την ΕΕ. Σύμφωνα με την έκθεση, «κάθε κράτος μέλος θεσμοθετεί και τηρεί τον κανόνα του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού («χρυσός κανόνας»)» ενώ, όπως επίσης σημειώνεται στο σχετικό κείμενο, «η Ελλάδα θα πρέπει να δημοσιοποιήσει το νέο Μεσοπρόθεσμο 2014-2016 μέχρι τα τέλη Απριλίου 2014.

Θα πρέπει να περιλαμβάνει τα μέτρα που θα διασφαλίσουν τη δημοσιονομική ισορροπία για την περίοδο μετά το τρέχον Μνημόνιο. Θα γίνουν τότε φανερές οι δεσμεύσεις της χώρας στο ευρωπαϊκό πλαίσιο».


ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ


Για πρώτη φορά στην Ιστορία η Ρωσία και η Κίνα ανακοίνωσαν την διεξαγωγή κοινών ναυτικών ασκήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, ασκήσεις οι οποίες σε ένα μεγάλο μέρος τους θα εκτελεστούν εντός της δυνητικής ελληνικής ΑΟΖ και σε ότι αφορά το αεροναυτικό σκέλος τους εντός του FIR Αθηνών νότια και νοτιοανατολικά της Κρήτης. Μάλιστα, όπως αναφέρουν πληροφορίες από την Μόσχα, επειδή ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η σχεδίαση της άσκησης, υπάρχει περίπτωση στην τελική σχεδίαση να περιληφθεί και περιοχή εντός του Αιγαίου!

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, η ρωσική Μοίρα που συμμετέχει στην εκκένωση των χημικών όπλων της Συρίας και η κινεζική φρεγάτα (571) Yancheng, την οποία βλέπουμε στην φωτό αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η καταστροφή του χημικου οπλοστασίου της Συρίας επάνω στο αμερικανικό πλοίο ή ακόμα και διαρκούσης της επιχείρησης θα προχωρήσουν σε κοινές ναυτικές ασκήσεις "για την αντιμετώπιση τρομοκρατών όπως επίσης και ασκήσεις διάσωσης ναυτικών που κινδυνεύουν". Είναι μία καλή πρόφαση, αφού τα πλοία που θα εμπλακούν στις ασκήσεις κάθε άλλο προσφέρονται για "κυνήγι τρομοκρατών". 

Μάλλον για "κυνήγι ΝΑΤΟϊκών". προσφέρονται.Το πυρηνοκίνητο καταδρομικό «Μεγάλος Πέτρος», το οποίο ηγείται της ρωσικής αρμάδας έχει την μεγαλύτερη ισχύ πυρός που έχει πλοίο στον πλανήτη πλην των αεροπλανοφόρων, ενώ και η κινεζική φρεγάτα (571) Yancheng με εκτόπισμα 4.053 τ. και βαρύ εξοπλισμό μέχρι και με βλήματα cruise κατά χερσαίων στόχων, είναι πλοία για πόλεμο όχι για "αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις". 

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας "Η ηγεσία της ρωσικής Μοίρας επισκέφθηκε το κινεζικό πλοίο στα ανοικτά της Κρήτης και συζήτησαν τις λεπτομέρειες της άσκησης που θα συνεισφέρει τα μέγιστα στην εξέταση της διαλειτουργικότητας των δύο ναυτικών δυνάμεων κατά τις κοινές επιχειρήσεις που έχουν αναλάβει στην Ανατολική Μεσόγειο". 

Με απλά λόγια: Αν χρειαστεί να δράσουν από κοινού στην Α.Μεσόγειο "να μάθουν ο ένας τα χνώτα του άλλου". Σε μια άλλη εποχή, όχι πολύ μακρυνή, μόλις πριν από τρία ή τέσσερα χρόνια να το ασκούνται πλοία του ρωσικού και του κινεζικού Ναυτικού στην Α.Μεσόγειο θα μπορούσε να είναι ένα καλό ανέκδοτο, αλλά σήμερα είναι πραγματικότητα. Αυτοί που δείχνουν να απουσιάζουν από την περιοχή είναι οι ΗΠΑ και το αμερικανικό Ναυτικό. Οι περιπολίες τους στην Α.Μεσόγειο μετά τον Σεπτέμβριο είναι ελάχιστες. Φτάνουν μέχρι την Σούδα και εν συνεχεία επιστρέφουν στην κεντρική και δυτική Μεσόγειο. 

Πάντως, φαίνεται ότι εκτός από τους Ρώσους που επέστρεψαν στην παλαιά γνώριμή τους Α.Μεσόγειο, οι Κινέζοι ήρθαν για να μείνουν ή τουλάχιστον θα έρχονται συχνά. Τα τεράστια ενεργειακά πεδία της Α.Μεσογείου και η ανάγκη να προστατευθούν παραδοσιακοί προμηθευτές ενέργειας της Κίνας, όπως είναι το Ιράν, κάνει την κινεζική παρουσία κάτι παραπάνω από σημαντική για τα συμφέροντα του Πεκίνου στην περιοχή. Το ερώτημα είναι αν στην παρέα των Ρώσων και των Κινέζων χωρά και το ΠΝ. Δύσκολα. Η παρέα δεν χωρά ΝΑΤΟϊκούς, έστω και αν οι υπεύθυνοι του ΠΝ πολύ θα επιθυμούσαν μία τέτοια συνεκπαίδευση. 

Αυτό δεν σημαίνει ότι το "Μέγας Πέτρος", το μεγαλύτερο πλωτό πυρηνικό οπλοστάσιο, πλην αεροπλανοφόρων, θα φύγει από την περιοχή για να επιστρέψει μετά το πέρας της αποστολής του στον παγωμένο Βόρειο Ωκεανό, χωρίς να κάνει έστω μία "Passex" με το ΠΝ. Κάτι που όπως προαναφέραμε, επιθυμεί διακαώς το ΠΝ προκειμένου να δοκιμαστούν πλοία και υποβρύχια απέναντι στο βαρύτερο εξοπλισμένο πλοίο του κόσμου.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ


O υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας που επιβάλει μειώσεις μισθών και συντάξεων και με την πολιτική που ασκεί ως υπάλληλος της τρόικας στέλνει στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους, προχώρησε στην αποδοχή παραίτησης και στην επαναπρόσληψη υπαλλήλου στο γραφείο του, την ίδια ημέρα, δίδοντας της τέσσερις βαθμούς και αύξηση 75% στο βασικό μισθό της. Πρόκειται πραγματικά για σκάνδαλο πρώτου μεγέθους που αναδεικνύει το «defencenet.gr» και δείχνει ότι το πελατειακό κράτος ζει και βασιλεύει. Βολεύει τα δικά του παιδιά σε καιρούς μνημονίου που η κυβέρνηση απολύει χιλιάδες Δημοσίους Υπαλλήλους, με την ανεργία να έχει ξεπεράσει το 27% και μειώνει τους μισθούς σε επίπεδα Βουλγαρίας.

Δείτε λοιπόν τι έκανε ο κ. Στουρνάρας που θεωρεί δίκαιο το φόρο των ακινήτων, τις περικοπές στους μισθούς, πιστεύει πώς οι Έλληνες δεν υπερφορολογούνται κ.α. Προσέλαβε στο πολιτικό του γραφείο μία υπάλληλο με απόφαση του στις 8 Αυγούστου του 2012. Η εν λόγω υπάλληλος Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και βαθμού ΣΤ ανέλαβε καθήκοντα από 5 Ιουλίου του 2012. Όπως αναφέρεται στο σχετικό ΦΕΚ, «ο ανωτέρω διορισμός λήγει αυτοδίκαια με την κατά οιονδήποτε τρόπο λήξη της θητείας του Υπουργού των Οικονομικών». Πρόκειται για μετακλητή υπάλληλο. Στις 24 Δεκεμβρίου του 2013 δημοσιεύεται όμως σε ΦΕΚ μία άλλη απόφαση που έχει την υπογραφή του κ. Στουρνάρα και αφορά στην ίδια υπάλληλο. Τι λέει αυτή η απόφαση;

Ότι, στις 11 Νοεμβρίου του 2013 ο υπουργός Οικονομικών έκανε αποδεκτή την παραίτηση της συγκεκριμένης υπαλλήλου και την ίδια ημέρα, στις 11 Νοεμβρίου του 2013 την προσέλαβε ξανά. Εδώ είναι και το σκάνδαλο. Προσέλαβε ξανά την υπάλληλο στο γραφείο του με βαθμό Β αντί ΣΤ που την είχε προσλάβει αρχικά. Κάτι που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει, ειδικά σύμφωνα με το νέο βαθμολόγιο που ο κ. Στουρνάρας με τον υπουργό Εσωτερικών είχαν καταρτήσει προκειμένου να κόψουν τους βαθμούς και φυσικά τους μισθούς στο Δημόσιο. Πως είναι δυνατόν μία υπάλληλος, με λίγα χρόνια υπηρεσίας να βρίσκεται στο βαθμό Β από ΣΤ, τέσσερις βαθμούς πάνω σε μία ημέρα, όταν ούτε καν δημόσιοι υπάλληλοι ΠΕ που πλησιάζουν στη σύνταξη δεν φθάνουν στο βαθμό αυτό;

Η τετραπλή προαγωγή δεν μπορεί να ερμηνευτεί από κανένα νόμο του Δημοσίου. Εξηγείται μόνο από το μπόνους στο μισθό που θέλησε να δώσει ο κ. Στουρνάρας στη συγκεκριμένη υπάλληλο που φθάνει ακόμη και στο 75% όσον αφορά στις βασικές αποδοχές. Ένας δημόσιος υπάλληλος ΠΕ με βαθμό ΣΤ λαμβάνει βασικό μισθό περί τα 800 με 900 ευρώ, ενώ ένα υπάλληλος ΠΕ με βαθμό Β παίρνει μισθό κοντά στα 1.500 με 1.600 ευρώ. Αυτός είναι ο κ. Στουρνάρας που καθημερινά καταστρέφει τα όνειρα χιλιάδων παιδιών, οδηγώντας τα να μεταναστεύουν στο εξωτερικό γιατί επένδυσαν σε σπουδές και δεν μπορούν να βρουν δουλειά πουθενά. Το σύστημα όμως μπορεί και βολεύει τα δικά του παιδιά όταν την ίδια στιγμή στέλνει στην ανεργία χιλιάδες πτυχιούχους.

Εκεί στο Μέγαρο Μαξίμου, στο γραφείο του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, ο οποίος επικαλείται συνεχώς την ανεργία των νέων στο 60% για να δώσει έμφαση στην… επιτυχία της δημοσιονομικής προσαρμογής που πέτυχε η κυβέρνηση, ακούει κανείς;