Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Η ΕΚΛΟΓΕΣ;

 

Συνεχίζονται οι παρασκηνιακές ζημώσεις, 90 ώρες πριν την τρίτη και τελευταία ψηφοφορία της Δευτέρας.  Πολυεπίπεδες κινήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στο παρασκήνιο, λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία της Δευτέρας 29 Ιανουαρίου, οπότε και θα κριθεί οριστικά εάν θα εκλεγεί ο Σταύρος Δήμας στην Προεδρία της Δημοκρατίας ή η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.  Παρά τη Χριστουγεννιάτικη ραστώνη, στα…«σαλόνια» και στους «διαδρόμους» της εξουσίας διεξάγονται πολλές συζητήσεις και ζυμώσεις, ενώ τα τηλέφωνα έχουν «πάρει φωτιά», καθώς πολλές είναι οι τηλεφωνικές επικοινωνίες για τον επικείμενο καθοριστικό τρίτο γύρο.

Παράλληλα, την παραμονή και ανήμερα τα Χριστούγεννα σε διάφορες συνάξεις, εορταστικά δείπνα και γεύματα, πολιτικών και οικονομικών παραγόντων του τόπου, η αγωνία ήταν κυρίαρχη για την επόμενη μέρα και το ενδεχόμενο η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, πιθανότατα την 1η Φεβρουαρίου, λόγω αδυναμίας εκλογής του κ. Δήμα. Και επειδή στην πολιτική πολλά πράγματα γίνονται και δεν λέγονται, κατά την περίφημη ρήση του ιδρυτή της ΝΔ και πατριάρχη της κεντροδεξιάς στην Ελλάδα, του Κωνσταντίνου Καραμανλή, οι κινήσεις που διεξάγονται από την πλευρά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι σε πολλά πεδία.

Βασικός στόχος είναι να μεταπειστεί σημαντικός αριθμός ανεξάρτητων βουλευτών. Από τους εναπομείναντες 12 σε σύνολο 25 που παραμένουν στο «παρών», η κυβέρνηση ευελπιστεί στη θετική ψήφο των Βασίλη Καπερνάρου, Νίκης Φούντα, Βύρωνα Πολύδωρα και ίσως και του Μίμη Ανδρουλάκη, αν και δεν έχουν δώσει σήμα για αλλαγή της στάσης τους. Η κυβέρνηση αναζητεί συνολικά 12 για να φθάσει από τους 168 που ψήφισαν τον κ. Δήμα στην δεύτερη ψηφοφορία στον «μαγικό αριθμό» των 180. Άρα, εκτός από τη δεξαμενή των ανεξάρτητων θα πρέπει να «σπάσουν» και οι Κ.Ο. της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ, οι οποίες μέχρι στιγμής παραμένουν συμπαγείς και οι πρόεδροί τους, οι Φώτης Κουβέλης και Πάνος Καμμένος επιμένουν σκληρά στο «όχι».

Πάντως, ήδη η προχθεσινή συνέντευξη του Μαρίνου Ουζουνίδη των ΑΝΕΛ θεωρήθηκε από τη ΝΔ ως θετικό σήμα, αν και ο εκπρόσωπος του κόμματος Τέρενς Κουίκ, μίλησε Χριστουγεννιάτικα για «μπετόν αρμε» Κ.Ο. και για βουλευτές που έχουν ονοματεπώνυμο (σ.σ.παρέπεμπε στη δήλωση του Πρωθυπουργού) και διευθύνσεις! Ανεξάρτητα από το τι δηλώνουν οι εκπρόσωποι και διάφοροι κεντρικοί παράγοντες της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ, η προσοχή στρέφεται και στους βουλευτές αυτών των κομμάτων, καθώς αναζητούνται τουλάχιστον 9-10 από τις δυο Κ.Ο. και η εκτίμηση που υπάρχει στα υψηλά κλιμάκια της κυβέρνησης είναι ότι όλα θα κριθούν κυριολεκτικά μεταξύ της Κυριακής και το πρωί της Δευτέρας. 

Τότε ευελπιστούν να αλλάξουν στάση, εάν δουν ότι υπάρχει προοπτική επίτευξης του στόχου των 180, ορισμένοι βουλευτές που δεν θέλουν ακόμα να εκτεθούν. Το δίλημμα θα είναι σκληρό και προς τους βουλευτές όμως από το Μέγαρο Μαξίμου και αυτό θα τεθεί και πάλι για μια ακόμη φορά με μεγαλύτερη ένταση, πιθανότατα την προσεχή Κυριακή με νέο διάγγελμα πιθανότατα του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Ο Πρωθυπουργός θα θέσει τους βουλευτές ενώπιον των ευθυνών τους και τονίζεται από το Μέγαρο Μαξίμου ότι πλέον έχουν εθνική, και όχι, προσωπική ευθύνη. Οι αναφορές του θα έχουν να κάνουν με την επαύριο της τρίτης ψηφοφορίας, εάν δεν εκλεγεί Πρόεδρος και είναι χαρακτηριστική και η επισήμανσή του μετά τη δεύτερη ψηφοφορία για εθνική περιπέτεια.

Πολλοί μιλάνε και ήδη κυκλοφορούν εδώ και τρεις μέρες σενάρια στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία για την πολιτική πρωτοβουλία που αναμένεται να αναλάβει ο Πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για το ποια θα είναι αυτή η κίνηση, αλλά αυτό που έχει ξεκαθαριστεί είναι ότι ο κ. Σαμαράς θα αναφερθεί για μια ακόμη φορά στους κινδύνους από μια εκλογική αναμέτρηση.

Επίσης θα επισημάνει, όπως είπε και την περασμένη Κυριακή, τον οδικό χάρτη που έδωσε στους ανεξάρτητους βουλευτές και στα μέλη των Κ.Ο. της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ που ενδεχομένως θέλουν να αποφευχθεί η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες: συναινετική εκλογή Προέδρου, διευρυμένο κυβερνητικό σχήμα με τη συμμετοχή και στελεχών πλην της ΝΔ και του ΠαΣοΚ, συμφωνία για το χρέος, ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Συντάγματος και διεξαγωγή εκλογών προς τα τέλη του φθινοπώρου του 2015.

Το ενδεχόμενο να οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία εκλογών έχει αποκλειστεί, ενώ ακόμα και το σενάριο να τεθεί θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου δεν προχώρησε, τουλάχιστον έως το βράδυ των Χριστουγέννων, καθώς κρίνεται ότι δεν θα οδηγήσει σε αλλαγή στάσης βουλευτών από τη ΔΗΜΑΡ και τους ΑΝΕΛ, ενώ και από το Μέγαρο Μαξίμου το απορρίπτουν, όπως πράττουν εδώ και πολλούς μήνες, παρά το γεγονός ότι έχει τεθεί η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών από τον κ. Βενιζέλο αρκετές φορές. Ο κ. Δήμας που είχε το τελευταίο τριήμερο πολλές τηλεφωνικές επαφές με κεντροδεξιούς και κεντροαριστερούς βουλευτές, παραμένει συγκρατημένα αισιόδοξος, αν και είναι πολύ προσεκτικός στις διατυπώσεις του.

Ο ίδιος θεωρεί ότι ακόμα και η δήλωσή του ότι δεν πρόκειται να δεχθεί να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας με ψήφους της Χρυσής Αυγής, θα αποτελέσει ένα ακόμα όπλο ενόψει της κρίσιμης αναμέτρησης της «Μεγάλης Δευτέρας» για την πολιτική ζωή του τόπου, αν και παραμονές της Πρωτοχρονιάς και εν μέσω του Δωδεκαημέρου των Χριστουγέννων. Διαβάστε την Επικαιρότητα ΕΔΩ.....

ΔΡΙΜΥ ΚΑΤΗΓΟΡΩ ΑΠΟ ΤΟ SPIEGEL

 

Για «χαμένη χρονιά» της Γερμανίας κάνει λόγο το Spiegel καθώς σημειώνει ότι το 2014 οι εργοδοτικές οργανώσεις και τα λογής ινστιτούτα ρίχνουν μεγάλο μέρος της ευθύνης στην Άνγκελα Μέρκελ και στις πολιτικές που εφαρμόζει.  Όπως εκτιμούν, η κυβέρνηση με τη συνεργασία Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Χριστιανοσοσιαλιστών (CSU) και Σοσιαλδημοκρατών (SPD), υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα της χώρας, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel.

Ακόμη και πολιτικοί από την κυβέρνηση συνασπισμού εμφανίζονται επικριτικοί για την ασκούμενη πολιτική, σημειώνει το περιοδικό. «Το πρώτο έτος χαραμίστηκε, καθώς έγιναν πολλές δαπάνες με λίγη προσοχή στο μέλλον», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) Ούλριχ Γκρίλο κρούοντας το κουδούνι του κινδύνου λέγοντας πως αν δεν γίνουν οι κατάλληλες κινήσεις «θα έχουμε χάσει πάλι σε πέντε έως δέκα χρόνια την ανταγωνιστικότητά μας". "Η πολιτική για το 2015 πρέπει να είναι: περισσότερες επενδύσεις και λιγότερη αναδιανομή».

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία Ντένις Σνόουερ κατηγορεί την κυβέρνηση Μέρκελ ότι θέτει σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητα της Γερμανίας με τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση και την καθιέρωση ελάχιστου μισθού. Η σύνταξη στα 63 και η σύνταξη των μητέρων ενισχύουν μεν την αγοραστική δύναμη, αλλά ταυτόχρονα δίνονται λάθος μηνύματα, πρόσθεσε ο Σνόουερ.
 


ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ: ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ

 

Με προσευχές και επισκέψεις επισήμων στους ομαδικούς τάφους στην Ασία ξεκίνησαν σήμερα οι εκδηλώσεις μνήμης με αφορμή τη συμπλήρωση 10 ετών από το τσουνάμι που σάρωσε την περιοχή με απολογισμό τουλάχιστον 220.000 νεκρούς ή αγνοούμενους και καταστροφές σε 14 χώρες του Ινδικού Ωκεανού. Την 26η Δεκεμβρίου του 2004, ένας σεισμός μεγέθους 9,3 βαθμών- ο σφοδρότερος στον πλανήτη από το 1960- σημειώθηκε στα ανοιχτά της Σουμάτρας, προκαλώντας τσουνάμι που έπληξε χώρες της Ασίας όπως τη Σρι Λάνκα και την Ταϊλάνδη και ακόμα και περιοχές στην Αφρική.

Σήμερα άνδρες και γυναίκες τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο της Ινδονησίας δίνοντας το εναρκτήριο λάκτισμα για τις εκδηλώσεις μνήμης σε ένα πάρκο στην Μπάντα Άτσεχ, την πόλη που ήταν πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού. Προσευχές πραγματοποιήθηκαν στα τεμένη της επαρχίας Άτσεχ ενώ πολλοί επισκέφθηκαν τους ομαδικούς τάφους όπου έχουν θαφτεί πολλά θύματα εκ των 170.000 ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους στην Ινδονησία, την χώρα που επλήγη περισσότερο από την τραγωδία.  «Συγκεντρωθήκαμε εδώ ενωμένοι για να θυμηθούμε την ιστορική αυτή καταστροφή της 26ης Δεκεμβρίου» δήλωσε ο κυβερνήτης του Άτσεχ, Ζάινι Αμπντούλαχ, ενώπιον πολλών χιλιάδων ανθρώπων, περιλαμβανομένων δεκάδων προσωπικοτήτων από ξένες χώρες που συγκεντρώθηκαν στο πάρκο όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή.

«Η καταστροφή αυτή αποτελεί και μία υπενθύμιση ότι πρέπει να προσέχουμε το περιβάλλον μας, να συνεχίσουμε να είμαστε σε επαγρύπνηση και να κατανοήσουμε τους τρόπους με τους οποίους θα χειριζόμαστε τις καταστροφές» προσέθεσε ο ίδιος χαιρετίζοντας τη μεγάλη βοήθεια που προσέφεραν δωρητές στην Ινδονησία και στο εξωτερικό, μετά το τσουνάμι του 2004. Στη νότια Ταϊλάνδη, την χώρα όπου το 50% των θυμάτων του τσουνάμι ήταν ξένοι τουρίστες, μία ομάδα παραθεριστών συγκεντρώθηκε σε ένα πάρκο που έχει δημιουργηθεί στη μνήμη των θυμάτων στο μικρό χωριό Μπαν Ναμ Χεμ.

«Όλος ο κόσμος γνώριζε κάποιον που είχε πληγεί από το τσουνάμι, κι εγώ επίσης, θέλουμε να εκφράσουμε το σεβασμό μας» δήλωσε η Άγκνες Μόμπεργκ, μία 18χρονη από τη Σουηδία, μια χώρα που έχασε περισσότερους από 500 υπηκόους της και αναμένεται να αποτίσει φόρο τιμής στους νεκρούς της αργότερα σήμερα.  Σε κοντινή απόσταση η Σομτζάι Σομπούν, 40 ετών, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει την απώλεια των δύο της γιων, που χάθηκαν από το σπίτι τους όταν τα γιγαντιαία κύματα του τσουνάμι έπληξαν την Ταϊλάνδη.

«Τους σκέφτομαι κάθε ημέρα» προσέθεσε η ίδια με δάκρυα στα μάτια.  Στη Σρι Λάνκα, όπου χάθηκαν 31.000 άνθρωποι, οι προετοιμασίες βρίσκονται σε εξέλιξη για μία επιμνημόσυνη τελετή που θα πραγματοποιηθεί στην τοποθεσία όπου ένα τρένο παρασύρθηκε από τα τεράστια κύματα, σκοτώνοντας τους 1.500 επιβάτες του.
 


Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Η ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΤΗΣ ΟΔΥΣΣΕΙΑ

 

Στα δημοσιονομικά της Ελλάδας αναφέρεται με δημοσίευμά του το Bloomberg, λέγοντας ότι «η πάλη για τα δημοσιονομικά της, δεν έχει τελειώσει». Όπως αναφέρει το πρακτορείο η Ελλάδα εν τέλει βγήκε από την εξαετή ύφεση που συρρίκνωσε την οικονομία της κατά το ένα τέταρτο, τριπλασίασε την ανεργία και οδήγησε σε ελλείψεις φαρμάκων. «Από την ημέρα που ανακοίνωσε ότι το κρυμμένο έλλειμμα είχε αφήσει την χώρα σχεδόν άφραγκη, η Ελλάδα έχει υπάρξει σημείο αναφοράς στις ευρύτερες οικονομικές συζητήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και ένα πρακτικό πρόβλημα για τις χώρες που αποτελούν το ευρώ. 

Για τις πλουσιότερες βόρειες χώρες, ιδιαίτερα για την Γερμανία, η Ελλάδα είναι ένας σπάταλος, που χρειάζεται ισχυρό οικονομικό φάρμακο. Για πολλούς Έλληνες, το μέγεθος των ωδινών τους έχει αγγίξει οριακά επίπεδα από τις περικοπές δαπανών και τις φορολογικές αυξήσεις που ασκούν πιέσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες προβληματικές οικονομίες, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Ιταλία. Το 2012, οι διαμάχες σχετικά με τα χρέη της Ελλάδας απείλησαν να διαλύσουν την ευρωζώνη. Αυτή η αίσθηση του επείγοντος, έχει τώρα υποχωρήσει. Ακόμη και έτσι, άλλη μια πολιτική κρίση κάνει την εμφάνισή της σε μια ήπειρο βυθισμένη στην οικονομική στασιμότητα», σημειώνει το πρακτορείο.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τον Δεκέμβριο του 2014 ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς πόνταρε στο να ενισχύσει τον εύθραυστο συνασπισμό του, με το να οδηγήσει σε μια κοινοβουλευτική αντιπαράθεση. Όρισε έναν διάδοχο για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, αποτυγχάνοντας ήδη δύο φορές να εκλεγεί.  Εάν αποτύχει και τρίτη φορά, στις 29 Δεκεμβρίου, η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές, «σε μια αναμέτρηση που το κατά της λιτότητας κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, είναι φαβορί να κερδίσει».

Το Bloomberg σημειώνει πως ο 40χρονος ηγέτης του, Αλ. Τσίπρας, έχει υποσχεθεί να διαγράψει ένα μέρος του χρέους των 322 δισ. ευρώ της Ελλάδας, το οποίο οφείλεται κατά κύριο λόγο στην Κομισιόν, στο ΔΝΤ και στην ΕΚΤ. Ο Αντώνης Σαμαράς έχει προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ευρώ, μια προοπτική που οδήγησε σε άνοδο τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, αλλά δεν ανησύχησε τους Έλληνες που συνήθισαν σε χρόνια χάους. Ο Σαμαράς ελπίζει να πετύχει την δική του συμφωνία με την τρόικα των πιστωτών, για να χαλαρώσει τη λιτότητα.

«Ακόμη και οι πιο κουρασμένοι από την λιτότητα Έλληνες, δεν θέλουν να εγκαταλείψουν το ευρώ, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Αλλά η τρόικα δεν δείχνει να ενδιαφέρεται για την άφεση χρέους που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το γεγονός ότι η Ισπανία και άλλες χώρες που έχουν χρέος προς την τρόικα, τα πάνε καλύτερα, αποδυναμώνει το επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ». Το Bloomberg σημειώνει ότι πολλοί οικονομολόγοι συμφωνούν με τον Αλ. Τσίπρα, ότι το χρέος της χώρας είναι πολύ μεγάλο για να αποπληρωθεί, αν και υπάρχει πολύ μικρότερη συμπαράσταση για άλλες προτάσεις του όπως να αντιστρέψει τις προηγούμενες περικοπές και να προσφέρει νέα λαϊκίστικα επιδόματα, όπως η δωρεάν παροχή ηλεκτρικής ενέργειας.
 
«Το επιχείρημα του κόμματος ότι η λιτότητα έχει κάνει τα πράγματα χειρότερα αντί να τα κάνει καλύτερα, έχει βρει απήχηση στον λαό. Αλλά για πολλούς Έλληνες, το βασικότερο “προσόν” του είναι πως δεν είναι ένα από τα πολύ γνωστά πρόσωπα της Ελλάδας. Η χώρα δεν είναι η μόνη που αντιτίθεται στην λιτότητα. Η Γαλλία και η Ιταλία επίσης ζητούν από την ΕΕ να τους δώσει μεγαλύτερη ευχέρεια να αυξήσουν τις δαπάνες και να βοηθήσουν την ήπειρο να αποφευχθεί η τριπλή ύφεση».