Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΑΝΑΔΑ- ΚΙΝΑΣ


Στενότερη συνεργασία για την κλιματική αλλαγή και την ενέργεια ανακοίνωσαν οι πρωθυπουργοί της Κίνας και του Καναδά.

Στα πλαίσια επίσημης επίσκεψης στο Πεκίνο, ο Τζάστιν Τρουντώ του Καναδά και ο Λι Κετσιάνγκ της Κίνας εξέδωσαν κοινή δήλωση που ενισχύει τη δέσμευσή τους στη συμφωνία του Παρισιού για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. 

Η δήλωση αναφέρει ότι η συμφωνία δεν επιδέχεται επαναδιαπραγμάτευσης, στέλνοντας μήνυμα στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. 

Οι δύο χώρες συμφώνησαν να καθιερώσουν υπουργικό διάλογο σχετικά με την κλιματική αλλαγή, ώστε να συνεργαστούν για την ανάπτυξη των αγορών άνθρακα. 

Ο Καναδάς έχει καθορίσει μια εθνική τιμή άνθρακα, ενώ η Κίνα σκοπεύει να θεσπίσει ένα εθνικό σύστημα εμπορίας εκπομπών, αυξάνοντας το ενδεχόμενο διεθνούς εμπορίου με πιστώσεις άνθρακα.

Η στενότερη συνεργασία στις συνομιλίες των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα αποτέλεσε ένα άλλο σημείο συζήτησης μεταξύ των δύο αξιωματούχων. 

Ο Καναδάς και η ΕΕ υποστηρίζουν θερμά τη δράση για το κλίμα σε αυτές τις συναντήσεις, ενώ η Κίνα έχει εμφανιστεί πιο επιφυλακτική.

«Η προστασία του περιβάλλοντος είναι καθοριστική για το προοδευτικό εμπορικό μας πρόγραμμα και θα προσφέρει ακόμα μεγαλύτερες ευκαιρίες στις επιχειρήσεις, ώστε να παρέχουν καινοτόμες λύσεις για καθαρό αέρα, νερό και έδαφος, και στη συνέχεια καλές θέσεις εργασίας και ευημερία και στις δύο χώρες», δήλωσε η υπουργός Περιβάλλοντος του Καναδά, Κάθριν Μακένα.

Οι Τρουντώ και Λι τόνισαν τη σημασία της συνεργασίας για την ανάπτυξη της καθαρής ενέργειας, υποσχόμενοι επίσης να προωθήσουν «την ανάπτυξη αειφόρου ενέργειας και πόρων».

Τον προηγούμενο μήνα, ο Καναδάς έστειλε την πρώτη αποστολή υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κίνα, γεγονός μεγάλης σημασίας σε μια εποχή που η ζήτηση της Κίνας για φυσικό αέριο αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς, σύμφωνα με τα κινεζικά ΜΜΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου