Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΣΕ ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΠΕΡΙΠΟΥ 50 ΜΕΛΗ ΚΑΙ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΩΝ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

 

Ο αμερικανικός στρατός εξαπέλυσε αεροπορική επιδρομή στην οποία σκοτώθηκαν περίπου πενήντα μέλη και ηγετικά στελέχη των Ταλιμπάν, στο πλαίσιο επιχείρησης. 

Η οποία έβαλε στο στόχαστρο τους υπεύθυνους για την πρόσφατη επίθεση εναντίον της πρωτεύουσας της επαρχίας Φαράχ, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο διοικητής των δυνάμεων των ΗΠΑ και του NATO στο Αφγανιστάν, ο στρατηγός Τζον Νίκολσον.

Αφού απώθησαν τους Ταλιμπάν από τη Φαράχ, ο αφγανικός στρατός και οι αμερικανικές δυνάμεις τους καταδίωξαν, είπε ο Νίκολσον κατά τη διάρκεια βιντεοδιάσκεψης με τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους στο Πεντάγωνο. 

Παρακολουθούμενοι από τους Πεζοναύτες, οι Ταλιμπάν επέστρεψαν στο προπύργιό τους, τη Χελμάντ, μια από τις επαρχίες όπου υπάρχουν οι μεγαλύτερες καλλιέργειες παπαρούνας, της πρώτης ύλης για την παραγωγή οπίου και ηρωίνης.

Την 24η Μαΐου συγκεντρώθηκαν σε ένα κτίριο που είναι γνωστό ότι χρησιμοποιείται ως κέντρο διοίκησης των Ταλιμπάν, στη Μούσα Κάλα.

«Επρόκειτο για μια ομάδα διοικητών» των ισλαμιστών ανταρτών «οι οποίοι συγκεντρώθηκαν για να συζητήσουν κυρίως την επιχείρηση στη Φαράχ», είπε ο στρατηγός Νίκολσον. 

«Νόμιζαν ασφαλώς πως συγκεντρώνονταν με απόλυτη ασφάλεια στη Μούσα Κάλα, αλλά οι υπηρεσίες πληροφοριών μας μπόρεσαν να εντοπίσουν την ομάδα και την πλήξαμε επιτυχώς», πρόσθεσε.

Η συγκεκριμένη ομάδα των μελών και στελεχών των Ταλιμπάν ήταν «βαθιά αναμεμιγμένη» στη διακίνηση ναρκωτικών, συμπλήρωσε ο Αμερικανός στρατηγός. 

«Δεν θα πω ότι (η επιχείρηση) ήταν στρατηγικής σημασίας, αλλά είχε αναμφίβολα σημασία τοπικά», ως προς την κατάσταση στο νότιο Αφγανιστάν, συμπλήρωσε ο στρατηγός Νίκολσον.

Σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε, η διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν διευκρίνισε ότι η επιδρομή είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν «πάνω από 50» ισλαμιστές. 

Ανάμεσά τους ο δεύτερος τη τάξει των Ταλιμπάν στη Χελμάντ, ο Άμπντουλ Μανάν, καθώς και πολλοί άλλοι ηγέτες ομάδων των ανταρτών στις επαρχίες Κανταχάρ, Κουντούζ, Χεράτ, Φαράχ, Ουρουζγκάν και Χελμάντ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου