Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

ΡΙΧΝΕΙ ΓΕΦΥΡΕΣ Η ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ ΠΡΟΣ ΤΙΣ Η.Π.Α.

 

Ανοιχτή στον διάλογο με τις ΗΠΑ δηλώνει η Βόρεια Κορέα, παρά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να ακυρώσει τη σύνοδο κορυφής με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, κίνηση την οποία η Πιονγιάνγκ χαρακτήρισε «εξαιρετικά λυπηρή».

«Αντιμετωπίσαμε με μεγάλο σεβασμό τις προσπάθειες του προέδρου Τραμπ, που δεν είχαν προηγούμενο από οποιονδήποτε άλλον (Αμερικανό) πρόεδρο, για να γίνει μια ιστορική σύνοδος κορυφής Βόρειας Κορέας-ΗΠΑ», τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κιμ Κιέ Γκουάν της Βόρειας Κορέας, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.


«Επαναλαμβάνουμε προς τις ΗΠΑ την αποφασιστικότητά μας να συναντηθούμε πρόσωπο με πρόσωπο, ανά πάσα στιγμή και με οποιοδήποτε τρόπο, για να επιλύσουμε το πρόβλημα», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Η ξαφνική ανακοίνωση (του Τραμπ) περί ακύρωσης της συνόδου είναι απροσδόκητη για εμάς και μπορούμε να τη χαρακτηρίσουμε εξαιρετικά λυπηρή», συμπλήρωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας.

Τηλεφωνική επικοινωνία των ΥΠΕΞ ΗΠΑ – Νότιας Κορέας
Στο μεταξύ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν η υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας και ο Αμερικανός ομόλογός της, συμφώνησαν να συνεχίσουν να εργάζονται προκειμένου να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες ώστε να διεξαχθούν συνομιλίες ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και τη Βόρεια Κορέα.

Η Σεούλ σκοπεύει να συνεχίσει τις προσπάθειές της για τη βελτίωση των σχέσεών της με την Πιονγιάνγκ, δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Ενοποίησης της Νότιας Κορέας Τσου Μιονγκ-γκιουν. «Η κυβέρνησή μας θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της. 

Προκειμένου να εφαρμοστεί» η συμφωνία στην οποία κατέληξαν στα τέλη του Απριλίου ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, εν όψει της αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου, σημείωσε ο Τσου, σύμφωνα με το νοτιοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.


«Φαίνεται ότι η Βόρεια Κορέα παραμένει ειλικρινής σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας και στις προσπάθειες της για την αποπυρηνικοποίηση και την αποκατάσταση της ειρήνης», πρόσθεσε ο υπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου