Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

ΒΥΘΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙ ΙΣΠΑΝΙΑ

 

Σε βαθύ κόκκινο και εγκλωβισμένες στη δίνη της πολιτικής κρίσης στην Ιταλία βρίσκονται οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς το πολιτικό αδιέξοδο στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης. 

Έχει προκαλέσει «σεισμό» πολλών Ρίχτερ, αναζωπυρώνοντας τους φόβους για διάσπαση της Ένωσης μετά την ιστορική κρίση της Ελλάδας. Η Ιταλία είναι χωρίς κυβέρνηση από το αδιέξοδο εκλογικό αποτέλεσμα του Μαρτίου. 

«Βουτιά» 3% στην Ιταλία 
Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός European Stoxx 600 υποχωρεί πάνω από 1,5%, ενώ ο Euro Stoxx 50 σημειώνει βουτιά 2,02%.

Το μεγαλύτερο χτύπημα δέχονται οι τράπεζες, με τον αντίστοιχο δείκτη να υποχωρεί άνω του 2% και να οδεύει προς την ισχυρότερη ημερήσια πτώση των τελευταίων 21 μηνών. Συγκεκριμένα, οι Banco Santander, Intesa Sanpaolo και Ubi Banca χάνουν πάνω από 3,5% η καθεμία.

Στους επιμέρους δείκτες, ο ιταλικός FTSE MIB βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση με απώλειες 2,97%, διευρύνοντας τη «ζημία» μετά και τη χθεσινή υποχώρηση της τάξεως του 2%, εν μέσω πιέσεων από την πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στη χώρα, όπου οι ευρωσκεπτικιστές απέτυχαν να σχηματίσουν κυβέρνηση, μετά το βέτο που άσκησε ο πρόεδρος Ματαρέλα.

Πλέον το βλέμμα στρέφεται στις επερχόμενες πρόωρες κάλπες. Σημειώνεται ότι ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα ανέθεσε χθες στον Κάρλο Κοταρέλι, πρώην στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, να σχηματίσει κυβέρνηση τεχνοκρατών.

Πολιτική αναταραχή και στην Ισπανία 
Στους πρωταγωνιστές της σημερινής «βουτιάς» στα ευρωπαϊκά ταμπλό συγκαταλέγεται και η Ισπανία, με τον IBEX να δέχεται έντονες πιέσεις καταγράφοντας απώλειες άνω του 2,5%. 

Αιτία η επερχόμενη ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι, στον απόηχο της καταδίκης δεκάδων ατόμων που συνδέονται με το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα του Ισπανού πρωθυπουργού.

Την Παρασκευή ο Ραχόι απειλήθηκε με προτάσεις μομφής και αιτήματα για πρόωρες εκλογές σε σχέση με τη δίκη υπόθεσης διαφθοράς, στην οποία εμπλέκονται μέλη του κόμματός του, καθώς ένας δικαστής εξέφρασε αμφιβολίες για την κατάθεση που είχε δώσει ο ίδιος ο Ραχόι.

Εικόνα selloff, αν και με πιο συγκρατημένη πτώση, και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Συγκεκριμένα, ο γερμανικός Dax υποχωρεί κατά 1,5%, ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει πτώση 1,39% και ο γαλλικός CAC χάνει 1,52%. Στην Ελβετία ο SMI υποχωρεί κατά 1,28%.

Οι ευρωπαϊκοί φόβοι «ακουμπούν» Ασία 
Ευρωπαϊκοί προβληματισμοί, με επίκεντρο την Ιταλία, αποτυπώθηκαν νωρίτερα και στις ασιατικές αγορές, με τον ιαπωνικό Nikkei να τερματίζει τις συναλλαγές με πτώση 0,59%. Αρκετές αγορές, όπως η Σιγκαπούρη, η Μαλαισία και η Ταϊλάνδη, παρέμειναν κλειστές σήμερα λόγω αργίας.

Έντονες ρευστοποιήσεις σε Χ.Α. και ομόλογα
Οι «μετασεισμοί» που προκαλεί η ιταλική κρίση στις ευρωπαϊκές αγορές γίνονται ιδιαίτερα αισθητοί τόσο στο ελληνικό Χρηματιστήριο όσο και στα ελληνικά ομόλογα, με την Ελλάδα να αποδεικνύει για ακόμη μία φορά το πόσο ευάλωτη είναι στα εξωτερικά σοκ. 

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών υποχωρεί σε νέα χαμηλά έτους με πτώση άνω του 2,3%, ενώ τις μεγαλύτερες ρευστοποιήσεις δέχεται ο τραπεζικός κλάδος, με τις απώλειες να ξεπερνούν το 2,5%.

Παράλληλα, το κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου εκτοξεύεται στα υψηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Δεκέμβριο, δημιουργώντας «παγίδες» στον δρόμο της επόμενη έκδοσης ομολόγου από τον ΟΔΔΗΧ. 

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομόλογου σημειώνει άνοδο της τάξεως του 3,84% και στο 4,651%, επίπεδα που δεν έχουμε ξανασυναντήσει από τις αρχές του Δεκεμβρίου. 

Η απόδοση στο ελληνικό 5ετές εκτοξεύεται ακόμη πιο έντονα, στο 3,811%, με άνοδο της τάξεως του 13,2%, ενώ το yield στο 7ετές αγγίζει το 4,1%.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου