Σάββατο 2 Ιουνίου 2018

ΟΙ ΑΥΣΤΡΙΑΚΟΙ ΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΜΕ ΠΟΣΟΣΤΟ 56%

 

Ακριβώς έναν μήνα πριν την ανάληψη από την Αυστρία, την 1η Ιουλίου, της εκ περιτροπής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για το δεύτερο εξάμηνο του 2018,

Τα αποτελέσματα αντιπροσωπευτικής δημοσκόπησης για λογαριασμό των αυστριακών επαρχιακών εφημερίδων, που παρουσιάστηκαν σήμερα, διαπιστώνουν πως στην πλειονότητά τους οι Αυστριακοί πολίτες τάσσονται υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην ΕΕ.

Οι ερωτηθέντες στη δημοσκόπηση εμφανίζονται σε ποσοστό 56% να υποστηρίζουν την παραμονή της Αυστρίας στην ΕΕ και σε ποσοστό 35% να θέλουν την έξοδό της, ενώ το ποσοστό εκείνων που δεν γνωρίζουν ή δεν απαντούν βρίσκεται στο 9%, με το ποσοστό των υποστηρικτών της εξόδου να αυξάνεται ωστόσο στις ηλικίες άνω των 60 ετών και να φθάνει έως και στο 52%.

Η πλειονότητα, σε ποσοστό 58%, εμφανίζεται να αξιολογεί αρνητικά την επικείμενη έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, και σε ποσοστό 37% να την επικροτεί, ενώ στην πρώτη θέση των προσδοκιών από την αυστριακή Προεδρία στην ΕΕ. 

Το 31% των ερωτηθέντων αναφέρει "ένα νέο ευρωπαϊκό όραμα", με το οποίο, όπως σημειώνει η υπεύθυνη της δημοσκόπησης, οι άνθρωποι συνδέουν μάλλον μία περισσότερη προσέγγιση του πολίτη και των θεμάτων που τον απασχολούν, παρά το "τελείως μεγάλο ευρωπαϊκό όραμα".

Το ό,τι η Αυστρία με την Προεδρία της στην ΕΕ θα παίζει στο μέλλον έναν σημαντικότερο ρόλο, πιστεύει ένα ποσοστό 25% των ερωτηθέντων, όπως επίσης σε ένα ανάλογο ποσοστό είναι και εκείνοι που θεωρούν ότι η Προεδρία θα ασκηθεί χωρίς να υπάρξουν κάποια επεισόδια.

Η σημερινή δημοσκόπηση επιβεβαιώνει το γεγονός πως, μπορεί μετά την ένταξη της Αυστρίας στην ΕΕ, ως πλήρες μέλος, την 1η Ιανουαρίου 1995, να υπάρχουν διακυμάνσεις στη στάση του πληθυσμού απέναντι στη συμμετοχή της χώρας στην Ένωση, ωστόσο, σε όλες τις δημοσκοπήσεις από την ένταξη έως σήμερα, η πλειονότητα του πληθυσμού τάσσεται πάντα υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.

Σύμφωνα με αναλυτές, παρά την κριτική που ασκείται στην ΕΕ, οι Αυστριακοί είναι πραγματιστές και γνωρίζουν πολύ καλά πως οι προκλήσεις που ξεπερνούν τα σύνορα της χώρας, μπορούν να λυθούν μόνον από κοινού, ενώ σημαντικό θεωρείται το γεγονός πως, μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος για έξοδο της Βρετανίας από την Ένωση, μειώνεται στην Αυστρία το ποσοστό εκείνων που υποστηρίζουν αντίστοιχα μία έξοδο της δικής τους χώρας.

Ενδεικτικό θεωρείται πως, στις συνολικά 52 δημοσκοπήσεις που έχει διενεργήσει από την πλευρά της η Εταιρεία Ευρωπαϊκής Πολιτικής από την ένταξη της Αυστρίας στην ΕΕ, την 1η Ιανουαρίου 1995. 

Σε όλες τις δημοσκοπήσεις, και παρά τις διάφορες διακυμάνσεις, η πλειονότητα τάσσονταν πάντα υπέρ της συνέχισης της συμμετοχής της χώρας στην ΕΕ, με τον μέσο όρο (από όλες τις δημοσκοπήσεις) των υποστηρικτών να βρίσκεται στο 70% και των αντιπάλων στο 23%.

Η μεγαλύτερη υποστήριξη του αυστριακού πληθυσμού στην συμμετοχή της Αυστρίας στην ΕΕ είχε καταγραφεί σε ανάλογη δημοσκόπηση το καλοκαίρι του 2002, με ένα ποσοστό 80%, ενώ το υψηλότερο ποσοστό για μία έξοδό της ήταν το 33 % που προέκυψε σε δημοσκόπηση το 2008.

Αξίζει να σημειωθεί, πως στο δημοψήφισμα που είχε διενεργηθεί στην Αυστρία, πριν από 24 χρόνια, τον Ιούνιο του 1994, ως προς την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, το ποσοστό του "Ναι" είχε ανέλθει στο 66,6% και υπήρξε το υψηλότερο που επιτεύχθηκε ποτέ σε δημοψήφισμα για την ένταξη μιας χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου