Σάββατο 2 Ιουνίου 2018

ΠΩΣ ΘΑ ΓΛΙΤΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ 700.000 ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ

 

Επανυπολογισμός συντάξεων, αλλά μόνο για όσους παίρνουν από ένα ποσό και πάνω – Πως δεν θα μειωθούν οι συντάξεις για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους – Ποιοι έχουν ελπίδες να γλιτώσουν από τις περικοπές με το σχέδιο της κυβέρνησης – Τι θα γίνει με τη 13η σύνταξη που υπόσχεται το Μαξίμου.

Οι συντάξεις θα μειωθούν και αυτό είναι δεδομένο. Η κυβέρνηση έχει παραδεχθεί ότι μόνο με τον επανυπολογισμό θα μπορέσει να τα βρει με τους δανειστές ωστόσο το πολιτικό κόστος είναι τεράστιο και έτσι αναζητά τρόπους η μείωση να περιοριστεί σε συνταξιούχους που λαμβάνουν από ένα ποσό και πάνω, έτσι ώστε να περιοριστούν και οι αντιδράσεις.

Η ανατροπή που σχεδιάζει ωστόσο η κυβέρνηση πρέπει να περάσει από την κρησάρα των δανειστών. Πρέπει δηλαδή να πάρει την έγκριση της τρόικας πριν εφαρμοστεί.

Το σχέδιο αυτό, σύμφωνα με διαρροές, προβλέπει επανυπολογισμό μόνο στο ποσό που αφορά στις κύριες συντάξεις. Αν και δεν διευκρινίζεται επακριβώς τι σημαίνει αυτό, διαρρέεται ότι με τον τρόπο θα γλιτώσουν τις μειώσεις περίπου 700.000 συνταξιούχοι.

Ουσιαστικά, όπως διαρρέεται, δεν θα υποστούν τις μειώσεις που έρχονται τον Δεκέμβριο του 2018 όσοι συνταξιούχοι παίρνουν ποσά ως 800 ευρώ τον μήνα. Με τον τρόπο αυτό για ακόμη μια φορά η κυβέρνηση θα μπορέσει με το αφήγημα της προστασίας των πλέον αδύναμων να περάσει πιο εύκολα τις περικοπές.

Προς το παρόν και όσο τα παραπάνω δεν έχουν τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών οι συνταξιούχοι θα πρέπει να θεωρούν ως δεδομένο ότι θα υποστούν τις περικοπές που έχουν αποφασιστεί, θα έχουν δηλαδή απώλειες μιας ως και τρεις συντάξεις τον χρόνο σε σχέση με τα σημερινά ποσά.

Αυτό που φαίνεται ως πιο πιθανό είναι τελικά η κυβέρνηση να καταφέρει να δώσει ένα ποσό στα τέλη του χρόνου στους συνταξιούχους, όπως έγινε και το 2016, το οποίο ήδη μέσω διαρροών έχει ονομάσει 13η σύνταξη, αν και θα είναι απλά ένα εφάπαξ βοήθημα και όχι επαναφορά της 13ης σύνταξης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου