Τετάρτη, 6 Ιουνίου 2018

ΟΙ ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΕΕ ΔΕΝ ΚΑΤΕΛΗΞΑΝ ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΥΛΟ

 

«Όλοι συμφωνούν ότι δεν μπορούμε να έχουμε αυτό το status quo στο σύστημα ασύλου κι’ ότι πρέπει να το αναμορφώσουμε» δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος. 

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, λίγο μετά τη λήξη του Συμβουλίου υπουργών Εσωτερικών σήμερα στο Λουξεμβούργο.

Οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ δεν κατάφεραν σήμερα να καταλήξουν σε συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του Κοινού Συστήματος Ασύλου, λόγω των σημαντικών διαφορών που υπάρχουν μεταξύ των κρατών-μελών, κυρίως στις υποχρεωτικές ποσοστώσεις κατανομής των προσφύγων.

Ωστόσο, ο Δ. Αβραμόπουλος, ανέφερε ότι το σημερινό Συμβούλιο Υπουργών «προετοίμασε το έδαφος» το οποίο μπορεί να αποτελέσει τη βάση για αποφάσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου. 

«Στο σημερινό Συμβούλιο είχαμε μια ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση, αλλά πρόκειται για ευαίσθητα και σημαντικά θέματα» ανέφερε ο Δ. Αβραμόπουλος και πρόσθεσε: «Τώρα είναι η σειρά του προέδρου της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ και των Ευρωπαίων ηγετών να αναλάβουν το έργο για τη μελλοντική μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ».

Παράλληλα, παρουσιάζοντας τη σημερινή κατάσταση στο μεταναστευτικό, ο Δ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι ναι μεν οι αφίξεις μεταναστών και οι αιτήσεις ασύλου έχουν μειωθεί σημαντικά, αλλά τόνισε ότι η κατάσταση παραμένει εύθραυστη. 

Όπως είπε χαρακτηριστικά, παρατηρούνται «πιέσεις» – αν και μη συγκρίσιμες με τα επίπεδα της κρίσης- σε κάποιες μεταναστευτικές οδούς, και συγκεκριμένα στην Ελλάδα, στην οδό των Δυτικών Βαλκανίων και στη Δυτική Μεσόγειο.

Τέλος, ο Δ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι η ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, είτε αφορά επιστροφές, είτε επανεισδοχές μεταναστών, διέπεται από την αρχή του σεβασμού των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την αρχή της μη επαναπροώθησης, όπως ακριβώς ορίζει η Συνθήκη της Γενεύης.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων σήμερα στο Λουξεμβούργο δήλωσε ότι το κείμενο της Βουλγαρικής Προεδρίας της ΕΕ για την αναθεώρηση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου αποτελεί «καλή βάση για συζήτηση».

Ο Δημήτρης Βίτσας ευχαρίστησε τη Βουλγαρική Προεδρία του Συμβουλίου για τις εργώδεις προσπάθειες προκειμένου να επιτευχθεί συμβιβασμός, ενώ αναφέρθηκε στο κοινό non paper των κρατών – μελών πρώτης εισόδου (Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία, Ισπανία, Μάλτα).

Ο Έλληνας υπουργός σημείωσε πως στο κείμενο της Βουλγαρικής Προεδρίας της ΕΕ έχουν επέλθει σημαντικές βελτιώσεις που το καθιστούν καλή βάση για συζήτηση. 

Ενώ τόνισε ότι απαιτούνται περαιτέρω διαβουλεύσεις, τόσο σε τεχνικό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο, για την επίτευξη λύσης μέχρι τη λήξη της Βουλγαρικής Προεδρίας στο τέλος του Ιουνίου, δεδομένου ότι δεν έχει ακόμη επιτευχθεί η απαραίτητη ισορροπία μεταξύ ευθύνης και αλληλεγγύης.

Ο Δ. Βίτσας ενημέρωσε τους ομολόγους τους για την τρέχουσα κατάσταση στο προσφυγικό – μεταναστευτικό στην Ελλάδα και πραγματοποίησε διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους του από Λουξεμβούργο, Ηνωμένο Βασίλειο, Σουηδία, Μάλτα και Αυστρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου