Τρίτη 5 Ιουνίου 2018

ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΒΕΝΤΕΤΑ ΣΤΗ ΦΩΚΙΔΑ

 

Σε συνθήκες συλλογικής βεντέτας ζει η περιοχή της Άμφισσας από το βράδυ της Δευτέρας, όταν ένας κρεοπώλης από το χωριό Βίνιανη, ο Παρασκευάς Κοντογιώργος.

Αφού πρώτα διαπληκτίστηκε με ομάδα Ρομά, στη συνέχεια μετέβη στο σπίτι του, οπλίστηκε και γύρισε πίσω για να πυροβολήσει κατά των κατοίκων του καταυλισμού. 

Ένα κοριτσάκι 13 ετών έπεσε νεκρό και ένας ενήλικας τραυματίστηκε στο πόδι. Οι Ρομά ξεχύθηκαν από τον καταυλισμό τους προς όλες τις πλευρές αναζητώντας τον δράστη του φονικού. Η βεντέτα μόλις είχε αρχίσει. 

Το χρονικό του φονικού
Ήταν Δευτέρα, 20.00 το βράδυ, όταν ο Παρασκευάς Κοντογιώργος και ένας Αλβανός υπάλληλός του διένυαν τη διαδρομή Άμφισσας - Βίνιανης κατευθυνόμενοι προς το σπίτι του πρώτου. 

Ο δρόμος αναγκαστικά περνά δίπλα από τον καταυλισμό των Ρομά. Την ώρα εκείνη, το αυτοκίνητο είχε σχετικά μεγάλη ταχύτητα, ενώ μπροστά στον δρόμο βρίσκονταν παιδιά. 

Ο Π. Κοντογιώργος, για να μην προκληθεί ατύχημα, φρέναρε το όχημά του. Τότε υπήρξε έντονος διαπληκτισμός μεταξύ του Κοντογιώργου και ενήλικων Ρομά. Ο λόγος είναι, όπως ανέφεραν κάτοικοι του καταυλισμού, η υπερβολικά υψηλή ταχύτητα που είχε αναπτύξει ο δράστης. 

Μετά τον διαπληκτισμό, ο Κοντογιώργος κατευθύνθηκε με το αυτοκίνητό του προς το σπίτι του στη Βίνιανη, για να επιστρέψει έπειτα από λίγο στον καταυλισμό. 

Σε απόσταση περίπου 200 μέτρων παρκάρει το όχημά του, βγαίνει έξω με ένα όπλο στο χέρι και αρχίζει να πυροβολεί προς το σημείο όπου βρίσκονταν οι Ρομά. Τα σκάγια βρήκαν την άτυχη 13χρονη στον λαιμό και έναν ενήλικο Ρομά στο πόδι.

Ιατρικές πηγές του νοσοκομείου της Άμφισσας ανέφεραν στο zougla.gr ότι τα σκάγια είχαν τρυπήσει τον λαιμό του κοριτσιού, αλλά και το πόδι του ενηλίκου. Στη συνέχεια ο δράστης μπήκε στο αυτοκίνητό του και κατευθύνθηκε εκ νέου προς το σπίτι του. 

Οι Ρομά βλέποντας το κοριτσάκι να κείτεται νεκρό επιβιβάστηκαν σε αυτοκίνητα αναζητώντας τον Π. Κοντογιώργο. 

Περίπου τρία χλμ. μετά τον καταυλισμό εντόπισαν τον Αλβανό υπάλληλό του και το όχημα του δράστη.  Ακολούθησαν σκηνές Φαρ Ουέστ. Οι Ρομά χτύπησαν τον Αλβανό υπάλληλο και κατέστρεψαν ολοσχερώς το αυτοκίνητο του δράστη.

Την ίδια ώρα, μία άλλη ομάδα Ρομά κατευθύνθηκε στην Άμφισσα, εντόπισε το κατάστημα του αδελφού του Παρασκευά Κοντογιώργου και προκάλεσε ζημιές. Στην πόλη σήμανε συναγερμός. Αστυνομικές δυνάμεις διασκορπίστηκαν σε όλη την περιοχή και προσπάθησαν να ελέγξουν την κατάσταση.

Παράλληλα, κάτοικοι της Άμφισσας βγήκαν στους δρόμους προσπαθώντας να συνειδητοποιήσουν τι έχει συμβεί. Αργότερα, το βράδυ της Δευτέρας, οι Ρομά εντόπισαν το σπίτι του δράστη στη Βίνιανη, όπου και προκάλεσαν φθορές. 
 Από νωρίς το πρωί της Τρίτης στην περιοχή οι Ρομά απέκλεισαν τον δρόμο προς το χωριό Βίνιανη. 

Ενδεικτικό της τεταμένης και εν δυνάμει ανεξέλεγκτης κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή είναι το γεγονός πως κατά τη διαδρομή για τον καταυλισμό αλλά και περιμετρικά αυτού δεν υπήρχε παρουσία αστυνομικής δύναμης.

Λίγο μετά τις 09.30 το πρωί και ενώ το zougla.gr βρισκόταν εντός του καταυλισμού, εμφανίστηκε η Ασφάλεια προκειμένου να αρχίσει έρευνα για το περιστατικό. 

Οι συγγενείς του δράστη έχουν εξαφανιστεί από τα σπίτια τους από τη Δευτέρα το βράδυ. Παράλληλα, σήμερα, αστυνομικές δυνάμεις φρουρούν τόσο την κατοικία του δράστη όσο και σπίτια συγγενών του. Η αστυνομική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη με ανακρίσεις και καταθέσεις. 

Πρόκειται για μία εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, αφού στο σημείο του συμβάντος μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί κάποιος κάλυκας, ούτε κάποιο όπλο, ενώ εντός του καταυλισμού, λόγω του μεγάλου συνωστισμού των Ρομά, είναι δύσκολο το έργο των Αρχών.  

Τοπικοί παράγοντες της Άμφισσας σημειώνουν πως το τελευταίο διάστημα στην περιοχή έχουν σημειωθεί πολλές κλοπές, ενώ, όπως επισημαίνουν, πολλές φορές είχαν τονίσει προς τη δημοτική αρχή πως κάποια στιγμή θα γινόταν το κακό και ζητούσαν να βρεθεί μία λύση, έτσι ώστε οι Ρομά να εγκατασταθούν σε ένα μέρος με καλύτερες συνθήκες υγιεινής.

 Κινητοποίηση της ΕΛ.ΑΣ. για την κηδεία της ανήλικης
Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί οι Αρχές στον Νομό Φωκίδας προκειμένου να ελέγξουν την κατάσταση κατά τη διάρκεια της κηδείας του 13χρονου κοριτσιού που θα γίνει την Τετάρτη το μεσημέρι. Εφεδρείες της ΕΛ.ΑΣ. είναι έτοιμες να σπεύσουν στην περιοχή αν χρειαστεί, ενώ, όπως φαίνεται, θα υπάρξει γενική κινητοποίηση των Ρομά του νομού αλλά και από τις γύρω περιοχές.

 Τα πνεύματα είναι εξαιρετικά οξυμμένα και όσο δεν παραδίδεται ή δεν ανευρίσκεται ο δράστης, ενισχύεται και το κλίμα βεντέτας που επικρατεί στην περιοχή. 

Ο δράστης, Παρασκευάς Κοντογιώργος, γνωρίζει από μικρό παιδί το βουνό της Γκιώνας και λόγω επαγγέλματος διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τους κτηνοτρόφους του βουνού. 

Οι αστυνομικές αρχές θεωρούν πως είναι πολύ πιθανό να έχει βρει καταφύγιο και βοήθεια σε τοπικές στάνες στις δύσβατες ορεινές περιοχές. Ο Κοντογιώργος δεν παραδίδεται φοβούμενος αντίποινα εκ μέρους των Ρομά, αλλά αυτή η λογική δυσχεραίνει την κατάσταση. 

Η οργή μπορεί να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή και εναντίον ατόμων που δεν συνδέονται με το φονικό αλλά απλώς είναι μέλη της ευρύτερης οικογένειας του κρεοπώλη από τη Βίνιανη, τα σπίτια των οποίων φρουρούνται, ενώ πολλοί από το άμεσο οικογενειακό του περιβάλλον έχουν εγκατασταθεί αλλού υπό τον φόβο των αντιποίνων.  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου