Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018

ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ

 

Εάν η ελληνική κρίση χρέους ήταν ένας ισχυρός πονοκέφαλος για την Ευρωζώνη, το ενδεχόμενο κρίσης χρέους στην Ιταλία θα μπορούσε να παρομοιαστεί σαν ένας πυρηνικός όλεθρος.

Εάν η ελληνική κρίση χρέους ήταν ένας ισχυρός πονοκέφαλος για την Ευρωζώνη, το ενδεχόμενο κρίσης χρέους στην Ιταλία θα μπορούσε να παρομοιαστεί σαν ένας πυρηνικός όλεθρος

Αν κάποιος προσθέσει και την πολιτική κρίση στην Ισπανία, της οποίας η οικονομία είναι εξίσου ευάλωτη, τότε μπορούμε με ασφάλεια να μιλήσουμε για μια μεσογειακή καταιγίδα που απειλεί το ευρωπαϊκό κατεστημένο.

Στις 17.00 το απόγευμα της Παρασκευής ορκίζεται η νέα κυβέρνηση στην Ιταλία μετά την οριστική συμφωνία του ακροδεξιού - εθνικιστικού κόμματος της Λέγκας του Βορρά και του αποκαλούμενου λαϊκιστικού Κόμματος των Πέντε Αστέρων.

Η σύνθεση της κυβέρνησης μπορεί να μην περιλαμβάνει ένα ηχηρό ευρωσκεπτικιστικό όνομα στη θέση του υπουργού Οικονομικών, αλλά αν κάποιος παρατηρήσει με προσοχή, τότε αντιλαμβάνεται πως η ιταλική κυβέρνηση θα αποτελέσει έναν μοχλό εξελίξεων μέσα στην Ευρωζώνη και κυρίως εντός της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας στις Βρυξέλλες.

Τα δύο κόμματα διατυπώνουν στο πρόγραμμά τους σαφείς προθέσεις αναδιαπραγμάτευσης των όρων λειτουργίας της Ευρωζώνης. Είναι χαρακτηριστικό πως οι πλέον μετριοπαθείς ευρωσκεπτικιστές στη νέα ιταλική κυβέρνηση θεωρούν ως μίνιμουμ την επιστροφή της Ευρωζώνης και της Ευρώπης γενικότερα στη συνθήκη του Μάαστριχ.

Έχει όμως περάσει πολύς καιρός από τότε. Η σημερινή Ευρώπη δεν θυμίζει σε τίποτε την Ε.Ε. του Μάαστριχ. Όσον αφορά τώρα στην Ισπανία, η ψηφοφορία στο κοινοβούλιο σήμερα το απόγευμα.

Κατά πάσα πιθανότητα θα καθορίσει και αριθμητικά την πτώση του Ραχόι και τη διαμόρφωση συνθηκών πολιτικής κρίσης σε μία χώρα η οποία αντιμετωπίζει το ηφαίστειο της Καταλονίας αλλά και πολύ βασικά οικονομικά προβλήματα. 

Η πρόταση μομφής, σύμφωνα με τα έως τώρα αριθμητικά δεδομένα, φαίνεται να κερδίζει την πλειοψηφία των βουλευτικών ψήφων, από τη στιγμή μάλιστα που οι πέντε βουλευτές του βασκικού εθνικιστικού κόμματος αποφάσισαν χθες το απόγευμα στο Μπιλμπάο να υπερψηφίσουν την πρόταση αμφισβήτησης του Μαριάνο Ραχόι που κατέθεσε ο αρχηγός των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης ο Ραχόι αποφάσισε να μην υποβάλει την παραίτησή του πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία. Το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπουν πως αν πέσει ο Ραχόι από την πρόταση μομφής, τότε αυτομάτως πρωθυπουργός ανακηρύσσεται ο αρχηγός των Σοσιαλιστών. 

Εάν αντιθέτως ο Μαριάνο Ραχόι υπέβαλε την παραίτησή του πριν από την ψηφοφορία, τότε σε περίπτωση πτώσης του ο βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος θα ήταν υποχρεωμένος να ξεκινήσει νέο γύρο διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Η Ιταλία είναι η τρίτη οικονομική δύναμη στην Ε.Ε. και η Ισπανία η πέμπτη. Το χρέος της Ιταλίας ανέρχεται στα 2,3 τρισεκατομμύρια ευρώ. Είναι τερατώδες. 

Η Ισπανία, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα, εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά ευάλωτη σε απότομες αναταράξεις της ευρωπαϊκής οικονομίας και του παγκόσμιου συστήματος.

Άλλωστε, το θέμα της Καταλονίας δεν έχει επιλυθεί και οι προοπτικές που διαφαίνονται δεν είναι θετικές. Ο συνδυασμός αυτών των δύο πολιτικών παραμέτρων στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή προϊδεάζει για αρνητικές εξελίξεις στο άμεσο μέλλον. Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που εντός των επομένων μηνών θα ολοκληρωθεί και το Brexit. 

Η Ευρώπη -θέλει δεν θέλει- βιώνει έναν νέο γύρο πολιτικής και κατά τα φαινόμενα οικονομικής κρίσης την ώρα που ξεσπάει και ο παγκόσμιος οικονομικός πόλεμος με πρωτοβουλία των ΗΠΑ.

Τι συμβαίνει στην Ιταλία
Η πρώτη κυβέρνηση συμμαχίας ενός συγκριτικά νεαρού αντισυστημικού κινήματος κι ενός κόμματος της Άκρας Δεξιάς αναμένεται να ορκιστεί το απόγευμα στη Ρώμη, υπό την ηγεσία του Τζουζέπε Κόντε, νομικού, εντελώς νέου στην πολιτική, ο οποίος υπόσχεται να εφαρμόσει μια πολιτική που θα εναντιώνεται στη λιτότητα και θα δώσει έμφαση στην ασφάλεια των πολιτών.

Έπειτα από σχεδόν τρεις μήνες διαπραγματεύσεων και ανατροπών χωρίς προηγούμενο ακόμη και σε μια χώρα οδυνηρά εξοικειωμένη με τις πολιτικές κρίσεις, το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) και η Λέγκα (Άκρα Δεξιά) κατέληξαν σε έναν συμβιβασμό με τον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος απαιτούσε να λάβει εγγυήσεις για την παραμονή της Ιταλίας στην Ευρωζώνη. 

Ο πρόεδρος προχώρησε σε μια θεαματική κίνηση, προβάλλοντας βέτο στον πρώτο κατάλογο των υπουργών που του υποβλήθηκε, το βράδυ της Κυριακής. 

Αλλά την Πέμπτη το βράδυ, προσυπέγραψε με εμφανή ανακούφιση την τροποποιημένη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου, τα μέλη του οποίου αναμένεται να ορκιστούν στις 16.00 (17.00 ώρα Ελλάδας). Η κυβέρνηση θα ζητήσει -και αναμένεται να λάβει- την ψήφο εμπιστοσύνης του ιταλικού κοινοβουλίου την προσεχή εβδομάδα.

Θα είναι έτσι ο Κόντε, καθηγητής του δικαίου και δικηγόρος, 53 ετών, εντελώς άγνωστος στο ευρύ κοινό έως ότου επελέγη πριν από 15 ημέρες από το M5S και τη Λέγκα, αυτός που θα βρίσκεται καθισμένος στο πλευρό του Ματαρέλα για τη στρατιωτική παρέλαση κατά τη διάρκεια της εθνικής εορτής της Ιταλίας αλλά και αυτός που θα εκπροσωπήσει τη χώρα στην προσεχή σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) στον Καναδά.


Εν αναμονή εξελίξεων στην Ισπανία
Αν δεν υπάρξουν εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής, ο σοσιαλιστής ηγέτης Πέδρο Σάντσεθ θα αναλάβει σήμερα πρωθυπουργός της Ισπανίας, καθώς η πρόταση μομφής που έχει καταθέσει κατά της κυβέρνησης Ραχόι υποστηρίζεται από 180 βουλευτές, τέσσερις περισσότερους για την απαιτούμενη απόλυτη πλειοψηφία. 

Θα είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη ισπανική δημοκρατία που θριαμβεύει πρόταση μομφής. Επίσης, θα είναι η πρώτη φορά που θα προσκληθεί ένας πρωθυπουργός να ηγηθεί κυβέρνησης με τόσο ετερογενή κοινοβουλευτική υποστήριξη.

Στην Ισπανία θα συγκροτηθεί μια προσωρινή κυβέρνηση, η οποία δεν φαίνεται να προκαλεί αναταραχή. Ενώ συζητείται η πρόταση μομφής, ο δείκτης Ibex 35 αυξήθηκε. 

Ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Οικονομία Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι δεν αισθάνεται καμία ανησυχία για τη λειτουργία των δημοκρατικών μηχανισμών στην Ισπανία.

Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι αρνείται να παραιτηθεί, όπως του ζητούν διάφοροι παράγοντες, μεταξύ των οποίων και ο ηγέτης των Πολιτών Άλμπερτ Ριβέρα, προκειμένου να πάει η χώρα σε εκλογές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου