Τρίτη 17 Ιουλίου 2018

ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΕΙΣΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  

Χρονοδιάγραμμα εξελίξεων με προκαθορισμένα βήματα στο Κυπριακό.Σε τροχιά εξελίξεων εισέρχεται το Κυπριακό, με την επανέναρξη διεργασιών που αναμένεται να οδηγήσουν σε καθοριστικές αποφάσεις που θα ληφθούν χρονικά τον Σεπτέμβριο αναφορικά με τα επόμενα βήματα.

Το χρονικό των εξελίξεων που σηματοδοτεί και την αντίστροφη μέτρηση αρχίζει να μετρά από σήμερα Τρίτη με πρώτο σταθμό την ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κυπριακό και την ΟΥΝΦΙΚΥΠ από πλευράς της Ειδικής Αντιπροσώπου του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ στην Κύπρο, την ώρα που αυξάνονται οι πιέσεις για αλλαγή των όρων εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και στη σκιά της επιστολής του Τ/κύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί προς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για καθοριστικές επαφές.

Στο πλαίσιο της εκεί παρουσίας της αναμένεται να έχει συνάντηση και με την ειδική απεσταλμένη του Αντόνιο Γκουτέρες, Τζέιν Χολ Λουτ η οποία αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα στην Κύπρο για επαφές με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί. 

Κατά τη συνάντηση αναμένεται να γίνει μία πρώτη ενημέρωση σε σχέση με το που βρίσκονται σήμερα τα πράγματα, προετοιμάζοντας το έδαφος ενόψει της πρώτης καθόδου της κ. Λουτ στο νησί.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μουσταφά Ακιντζί απευθύνθηκε προς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας μέσω επιστολής, που την υπογράφει μάλιστα και ως «πρόεδρος της «ΤΒΔΚ».

Σημειώνει στην επιστολή του ότι είναι επιτακτική ανάγκη το Συμβούλιο Ασφαλείας να επανεξετάσει την εντολή της αποστολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Ανάμεσα σε άλλα, ο ίδιος ασκεί δριμεία κριτική στην ελληνοκυπριακή πλευρά, χαρακτηρίζοντας την εισβολή ως «νόμιμη απάντηση στο πραξικόπημα».

Στα όσα αναφέρει ο Μουσταφά Ακιντζί στην επιστολή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, απάντησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι η παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο είναι αναγκαία από τη στιγμή που συνεχίζεται η κατοχή.

Ο δεύτερος σημαντικός σταθμός στο χρονολόγιο του Κυπριακού, αφορά την επίσκεψη της κ. Λουτ στο νησί στις 23 Ιουλίου, όπου θα έχει συναντήσεις τόσο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη όσο και με τον Μουσταφά Ακιντζί, για να ακούσει τις θέσεις τους και να σχηματίσει άποψη για το πού βρίσκονται τα πράγματα και πώς μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία.

Πριν από την κάθοδο της κ. Λουτ στην Κύπρο, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούλογου αναμένεται να πραγματοποιήσει παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα, για να δώσει «γραμμή» στον Μουσταφά Ακιντζί.

Στις 30 Ιουλίου, δηλαδή μια βδομάδα μετά την επίσκεψη της κ. Λουτ στην Κύπρο, θα πραγματοποιηθεί Συμβούλιο Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, για να συζητηθούν οι εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς επίσης και οι ενεργειακοί σχεδιασμοί.

Οι όποιες εξελίξεις στο Κυπριακό θα έχουν ως ορίζοντα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, οπότε θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Εκεί, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ευελπιστεί ότι θα είναι σε θέση να ανακοινώσει την επανέναρξη του διαλόγου, στην παρουσία του Νίκου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί.

Λίγο πριν από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, αναμένεται να υπάρξει και κατ’ ιδίαν συνάντηση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά με τον Τούρκο ομόλογό του, Μ. Τσαβούσογλου, με αντικείμενο την επανέναρξη του διαλόγου στο Κυπριακό.

«Το Σ. Ασφαλείας αποφασίζει»
Στο μεταξύ, ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Αλίμ Σιντίκ, κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει τις αναφορές στην ειρηνευτική δύναμη που περιλαμβάνονται σε επιστολή του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι:

Ολες οι αποφάσεις που σχετίζονται με την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο λαμβάνονται από το Συμβούλιο Ασφαλείας και όχι σε επίπεδο αποστολής, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι στην επιστολή «υπάρχουν θέματα που τίθενται προς εξέταση στο Συμβούλιο Ασφαλείας».

Ανέφερε ότι η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο και επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Ελίζαμπεθ Σπέχαρ αναμένεται να ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας την Τρίτη, 17 Ιουλίου και «σημαντικό κομμάτι των συζητήσεων θα αφορά την εντολή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένεται να προχωρήσει με την ψηφοφορία για ανανέωση της εξάμηνης θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ πριν από τη λήξη της τρέχουσας θητείας, στις 31 Ιουλίου, κατέληξε ο κ. Σιντίκ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου