Τρίτη 17 Ιουλίου 2018

ΤΟ ΠΙΟ ΦΛΕΓΟΝ ΘΕΜΑ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΡΑΜΠ-ΠΟΥΤΙΝ ΗΤΑΝ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ

 

Προεκτάσεις της συνάντησης Τραμπ-Πούτιν για Συρία-Ισραήλ. Για τα σημαντικά στοιχεία της συνάντησης Κορυφής στο Ελσίνκι μεταξύ του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλτ Τραμπ και του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο οποίος μίλησε στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο (9:33) ο Διεθνολόγος Μιχάλης Κοντός. Ο Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Ευρωπαϊκών Σπουδών και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Ανέλυσε τη σημασία πλέον του Ισραήλ για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, αλλά και τα επόμενα βήματα που, ενδεχομένως, να ακολουθηθούν στη Συρία.

«Το πιο φλέγον θέμα στη συζήτηση Τραμπ-Πούτιν ήταν το θέμα  της Συρίας. Ακριβώς επειδή εκείνο που λαμβάνει χώρα είναι η οριστικοποίηση των σφαιρών επιρροής των κρατών.

Όπου ενεπλάκησαν τα προηγούμενα χρόνια στον συριακό εμφύλιο σε σχέση με το καθεστώς Άσαντ και κατά πόσο θα μπορεί να επιβιώσει σε ένα ενιαίο συριακό κράτος.

Ή σε ένα ομοσπονδιοποιημένο κράτος, όπου οι διάφορες μειονότητες της χώρας, που υποστηρίζονται από μια περιφερειακή δύναμη, θα έχουν και πολιτικό λόγο στον καταμερισμό της κυριαρχίας».

Το μεγάλο πρόβλημα για το Ισραήλ είναι η παρουσία των δυνάμεων των φρουρών Corps του Ιράν (Iranian Revolutionary Guards Corp) και της Χεζμπολάχ του Λιβάνου κοντά στα υψώματα Γκολάν.

Εξού και οι επιθέσεις το τελευταίο διάστημα εναντίον θέσεων της οργάνωσης στη Συρία, όσο και εναντίον ιρανικών στόχων μέσα στη Συρία», είπε.

Για τον Τραμπ, συνέχισε, το Ισραήλ έχει επανέλθει στη ζωτικότητα που κατείχε ως προς την αμερικανική εξωτερική πολιτική μέχρι και πριν από τη διακυβέρνηση Ομπάμα.

«Επί διακυβέρνησης Ομπάμα, το Ισραήλ έπαψε να είναι ύψιστη προτεραιότητα για τις ΗΠΑ, με τον Τραμπ να επανέρχεται», επεσήμανε.

«Όλες οι κινήσεις που έχουν κάνει μέχρι τώρα στη Μέση Ανατολή, έχουν να κάνουν με διασφάλιση του Ισραήλ. Το  Ισραήλ, παρά την ουδέτερη στάση που κρατούσε καθ’ όλη τη διάρκεια του Συριακού εμφύλιου, αναγνωρίζοντας ότι:

Δεν κινδύνευε από την προέλαση του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ Νούσρα, τώρα φαίνεται να επιστρέφει σε μια πιο ενεργή εξωτερική πολιτική-στρατηγική στην περιοχή, για να διασφαλίσει:

Αφενός τα σύνορά του στην περιοχή της Συρίας και αφετέρου επειδή νιώθει την ύπαρξη μιας ευκαιρίας ανάσχεσης του Ιράν μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία για τα Πυρηνικά της Τεχεράνης».

«Πλέον, το Ισραήλ είναι για τις ΗΠΑ ένας βασικός πυλώνας για τη στρατηγική τους στην περιοχή», είπε. Ερωτηθείς εάν η χθεσινή συνάντηση Τραμπ-Πούτιν θα οδηγήσει σε εξελίξεις στο Συριακό.

Ο Δρ Κοντός είπε πως ήδη ο Ρώσος Πρόεδρος ήταν σε συνεννόηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου και η Ρωσία ενδέχεται να προσπαθήσει να πείσει το Ιράν να αποσύρει τα στρατεύματά του από τη Συρία.

«Η εμπλοκή τώρα του Ντόναλτ Τραμπ, βάζει κι άλλα ζητήματα στο τραπέζι,  όπως, για παράδειγμα, ο ρόλος των Κούρδων της Συρίας, η παρουσία της Τουρκίας με τις δυο στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά μήκος της τουρκο-συριακής μεθορίου και το μέλλον του Άσαντ.

Συνεπώς, ένα ζήτημα που το προηγούμενο διάστημα ήταν σε διμερές επίπεδο μεταξύ Ρωσίας και Ισραήλ, τώρα ανοίγει η σκακιέρα και μπαίνουν όλα τα ζητήματα με τρόπο που η εξέλιξη του ενός να επηρεάζει τα άλλα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου χαιρέτισε τις δηλώσεις του Ρώσου και του Αμερικανού ηγέτη στη σύνοδο κορυφής στο Ελσίνκι για τη δέσμευσή τους στην προστασία των συμφερόντων και της ασφάλειας του Ισραήλ. Επιπλέον, στην ανακοίνωση του γραφείου του Πρωθυπουργού αναφέρει ότι:

«Ο Νετανιάχου επίσης εκτιμά ιδιαιτέρως τον συντονισμό με τη Ρωσία σε θέματα ασφαλείας και την ξεκάθαρη θέση που διατύπωσε ο πρόεδρος Πούτιν στην ανάγκη εφαρμογής των συμφωνιών απεμπλοκής του 1974 μεταξύ Ισραήλ και Συρίας».

Ο κ. Κοντός επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι με την επίτευξη της συμμαχίας του Τραμπ σε εσωτερικό επίπεδο με νέο-συντηρητικούς, άρχισε σιγά σιγά να αποκρυσταλλώνεται και ο χαρακτήρας της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου