Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018

ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ ΠΥΡ ΟΜΑΔΟΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

 

Σοκ και δέος προκάλεσε ο Ντόναλντ Τραμπ στο Ελσίνκι δείχνοντας ότι «εμπιστεύεται έναν πρώην πράκτορα της KGB περισσότερο από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ. 

Η νέα πολιτική του προς τη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν ανοίγει ένα νέο, πρωτοφανές ρήγμα ανάμεσα στις ΗΠΑ και στους δυτικούς συμμάχους της Αμερικής» γράφει ο «Guardian». 

Ο Τραμπ «αποδέχθηκε την εξήγηση ενός εχθρικού ξένου ηγέτη αντί για τα ευρήματα των ίδιων του των μυστικών υπηρεσιών» τονίζουν σε ανάλυση και οι «New York Times», μιλώντας για κάτι πρωτοφανές στα αμερικανικά πολιτικά χρονικά.

Ανάλογα ήταν τα σχόλια μεγάλης μερίδας του δυτικού Τύπου, ενώ αμερικανοί πολιτικοί έφτασαν να κατηγορήσουν τον πρόεδρο Τραμπ για «προδοσία», για δηλώσεις και ενέργειες που θα μπορούσαν δηλαδή να ενεργοποιήσουν τη διαδικασία παραπομπής του προέδρου των ΗΠΑ. 

Για δίκη στη Γερουσία με το ερώτημα της καθαίρεσης (impeachment) όπως την ορίζει το αμερικανικό Σύναγμα. Πολλοί σχολιάζουν ότι αν οι Δημοκρατικοί κερδίσουν την πλειοψηφία στο Κογκρέσο στις εκλογές του Νοεμβρίου, η έναρξη της διαδικασίας για την καθαίρεση του Τραμπ είναι σχεδόν βέβαιη.

Ο πρώην διευθυντής της CIA Τζον Μπρέναν δήλωσε ότι η συμπεριφορά του Τραμπ «ξεπέρασε το όριο ανάμεσα στο πλημμέλημα και στο έγκλημα. Ηταν ξεκάθαρα προδοτική». Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ χαρακτήρισε «επικίνδυνες» τις δηλώσεις του, ενώ η Νάνσι Πελόζι, επικεφαλής της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Βουλή, αναρωτήθηκε «με τι κρατάει τον Τραμπ ο Πούτιν;».

Αυτό φαίνεται πως θα είναι το νέο μοτίβο των Δημοκρατικών που αφήνουν να εννοηθεί ότι υπάρχει κάποιος σκοτεινός λόγος ο οποίος «ώθησε τον Ντόναλντ Τραμπ να θέσει τα συμφέροντα της Ρωσίας πάνω από εκείνα των ΗΠΑ», όπως έγραψε αργότερα στο Τwitter και ο Σούμερ.

Οι ενέργειες του Τραμπ «ενίσχυσαν τους αντιπάλους μας, ενώ αποδυνάμωσαν τις άμυνές μας και εκείνες των συμμάχων μας. Εκατομμύρια Αμερικανοί θα συνεχίσουν να αναρωτιούνται αν η μόνη πιθανή εξήγηση για αυτή την επικίνδυνη στάση είναι η πιθανότητα ο πρόεδρος Πούτιν να διαθέτει επιζήμιες πληροφορίες για τον πρόεδρο Τραμπ. 

Στην ιστορία της χώρας μας, οι Αμερικανοί δεν είδαν ποτέ αμερικανό πρόεδρο να στηρίζει έναν αντίπαλο των ΗΠΑ, όπως ο Ντόναλντ Τραμπ μόλις στήριξε τον πρόεδρο Πούτιν» τόνισε ο Σούμερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου