Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΓΙΑ ΜΗ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ ΚΑΙ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟ ΔΝΤ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε ότι η οικονομική ανάκαμψη της Κίνας έχει προχωρήσει καλά, αλλά είναι ανισόρροπη λόγω της χαμηλής κατανάλωσης, και προειδοποίησε επίσης για την αβεβαιότητα που προκαλείται από τις ρυθμιστικές καταστολές στον τεχνολογικό τομέα και την επιβράδυνση της παραγωγικότητας.

Μια λιγότερο ευνοϊκή βάση σύγκρισης, καθώς και η αδύναμη κατανάλωση και οι αντίθετοι άνεμοι από τις σημαίνουσες επενδύσεις σε ακίνητα θα είναι βασικοί παράγοντες για την ανάπτυξη φέτος, ανέφερε το ΔΝΤ σε έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή, μετά τη διαβούλευση για το Άρθρο IV του 2021 με την Κίνα, σύμφωνα με το Reuters.

"Η ανάκαμψη της Κίνας έχει προχωρήσει αρκετά, αλλά δεν έχει ισορροπία και η δυναμική έχει επιβραδυνθεί", ανέφερε το Ταμείο, επικαλούμενο την επίδραση των εστιών COVID-19 στις καταναλωτικές δαπάνες και την ύφεση της αγοράς ακινήτων. Το ΔΝΤ προβλέπει ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο θα αναπτυχθεί κατά 4,8% το 2022 και 5,2% το 2023, από 8,1% πέρυσι.

Ισχυρά υποστηρικτικά μέτρα από τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας αναμένονται τους επόμενους μήνες για τη σταθεροποίηση μιας παραπαίουσας οικονομίας. Η Κίνα είδε μια ισχυρή ανάκαμψη από την ύφεση που προκλήθηκε από την πανδημία, αλλά η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε απότομα το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους.

Η έκθεση του ΔΝΤ σημείωσε επίσης μια αναταραχή "φαινομενικά ασυντόνιστων" ρυθμιστικών ενεργειών εναντίον εταιρειών τεχνολογίας και άλλων τομέων που θεωρείται στην αγορά ότι "υποβαθμίζει το ρόλο των ιδιωτικών επιχειρήσεων" και προέτρεψε μεγαλύτερη διαφάνεια και προβλεψιμότητα.

Η Κίνα ξεκίνησε πέρυσι μια καταστολή εναντίον τεχνολογικών κολοσσών, ιδιωτικών εκπαιδευτικών εταιρειών και άλλων εταιρειών, με στόχο τον αθέμιτο ανταγωνισμό και τον έλεγχο δεδομένων.Τέτοιες μεταρρυθμίσεις θα μπορούσαν να βοηθήσουν την ανάπτυξη, αλλά μπορούν να βλάψουν το κλίμα της αγοράς που με τη σειρά του θα μπορούσε να μειώσει τις επενδύσεις, δήλωσε το ΔΝΤ.

Το ΔΝΤ ζήτησε επίσης μέτρα για τη διασφάλιση του θεμιτού ανταγωνισμού μεταξύ των ιδιωτικών εταιρειών της Κίνας και των κρατικών επιχειρήσεών της (SOE), προειδοποιώντας ότι τέτοιες μεταρρυθμίσεις απαιτούνται για την αντιμετώπιση της επιβράδυνσης της αύξησης της παραγωγικότητας.

Οι κινεζικές αρχές δήλωσαν ότι "οι εξωτερικές πιέσεις αποσύνδεσης προσθέτουν κρίσιμους αντίθετους ανέμους στην αύξηση της παραγωγικότητας που, κατά την άποψή τους, απαιτούν αυξημένο ρόλο των κρατικών επιχειρήσεων σε στρατηγικούς τομείς", σύμφωνα με την έκθεση. Το Πεκίνο έχει προειδοποιήσει για τους κινδύνους της "αποσύνδεσης" της οικονομίας του από αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου