Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

ΕΣΚΑΣΕ Η «ΒΟΜΒΑ» ΤΟΥ Τ.Τ.


Τραπεζικά στελέχη πρώτης γραμμής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (Τ.Τ.) την περίοδο 2007-2012, γνωστοί επιχειρηματίες (και όχι μόνο), συνολικά 30 κατηγορούμενοι, φέρεται ότι αφαίμαξαν κυρίως μέσω τραπεζικού δανεισμού το Τ.Τ. ζημιώνοντάς το με 346.904.467 ευρώ. Από αυτά τα πρόσωπα, εις βάρος τριών επιχειρηματιών, του Δημήτρη Κοντομηνά, πασίγνωστου για τη δραστηριότητα στα ΜΜΕ, και του ζεύγους Κυριάκου Γριβέα και Αναστασίας Βάτσικα, γνωστών για τις σχέσεις τους με την οικογένεια Παπανδρέου, και τεσσάρων στελεχών του Τ.Τ., του πρώην προέδρου Άγγελου Φιλιππίδη, του πρώην αναπληρωτή γενικού διευθυντή Μάριου Βαρότση, του Χαράλαμπου Γιαγκούδη και της Φώφης Κρέστα, μελών της επιτροπής αξιολόγησης των δανείων, εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης. Εκτός από τον Α. Φιλιππίδη και το ζεύγος Γριβέα - Βάτσικα, που βρίσκονται στο εξωτερικό, σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο αντίστοιχα, οι υπόλοιποι είναι στα χέρια των Αρχών.

Μέσα από τα στοιχεία-φωτιά που συγκέντρωσε η επίκουρη εισαγγελέας διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου και αποτυπώνονται στο 150σέλιδο πόρισμά της (με το οποίο ζητεί την ποινική δίωξη συνολικά 30 προσώπων) προκύπτουν περιπτώσεις υπέρογκης χρηματοδότησης - δανεισμού σειράς εταιριών και επιχειρηματιών, υπό όρους που καταφανώς δεν πληρούσαν τους συνήθεις όρους του τραπεζικού δανεισμού. Ειδικότερα, στο πόρισμα της κυρίας Παπανδρέου επισημαίνεται ότι τα επιλήψιμα κατά τη Δικαιοσύνη δάνεια εκταμιεύτηκαν «χωρίς η τράπεζα να έχει εκ των προτέρων θεσμοθετήσει Κανονισμό Πιστοδοτήσεων που να καθορίζει τα όρια ανάληψης κινδύνων, χωρίς να έχει διασφαλιστεί η ύπαρξη κατάλληλων συστημάτων για την αξιολόγηση, μέτρηση και παρακολούθησή τους και να χωρίς να διατίθενται οι δέουσες υποδομές για την κατάλληλη διαχείρισή τους». 

Αντίθετα, συνεχίζει η εισαγγελέας, «διενεργήθηκαν κατ' εξακολούθηση χρηματοδοτήσεις ύψους εκατομμυρίων ευρώ, κατά παρέκκλιση των εσωτερικών διαδικασιών (ως προς την αξιολόγηση του πιστωτικού κινδύνου και ως προς τις εγκριτικές και διαχειριστικές διαδικασίες), κατά παράβαση των οικείων Πράξεων διοικητή Τραπέζης της Ελλάδος και χωρίς την τήρηση βασικών αρχών τραπεζικής πρακτικής».Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά πληροφορίες εντοπίστηκαν περιπτώσεις «λεύκανσης» των επίμαχων παράνομων δανειοδοτήσεων μέσω δαιδαλωδών διαδρομών απόκρυψης των ποσών που πέρασαν μέσα από υπεράκτιες εταιρίες και σε κάποιες περιπτώσεις τοποθετήθηκαν σε ακίνητα στο εξωτερικό.

Η εισαγγελική έρευνα άρχισε το περασμένο καλοκαίρι με παραγγελία της εισαγγελέως διαφθοράς Ελένης Ράικου. Προηγήθηκαν πέντε πορίσματα της Τραπέζης της Ελλάδος, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνεται και πόρισμα του προέδρου της αρχής κατά του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος Παναγιώτη Νικολούδη. Στο «στόχαστρο» μπήκαν περίπου επτά ύποπτες δανειοδοτήσεις. Η δικογραφία πλέον βρίσκεται στα χέρια του ανακριτή διαφθοράς Γιώργου Ανδρεάδη, ο οποίος το προσεχές διάστημα θα προχωρήσει στην κλήση προς απολογία των κατηγορουμένων.

Οι κατηγορίες

Για την υπόθεση έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για απάτη κατά του Δημοσίου, από κοινού, υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, απιστία από κοινού κατ' εξακολούθηση και μη, άμεση συνέργεια σε απιστία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές κατ' επάγγελμα και άμεση συνέργεια στο ξέπλυμα υπό την επιβαρυντική περίπτωση του Ν. 3168/08 (επιβαρύνεται η ποινή όταν συνεργός είναι υπάλληλος τράπεζας).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου