Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

ΡΗΞΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΗΠΑ-ΙΣΡΑΗΛ ΛΟΓΩ ΔΗΛΩΣΕΩΝ Μ.ΓΙΑΛΟΜ ΓΙΑ Τ.ΚΕΡΙ


Εντονότατη ήταν η αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρντμεντ για το χαρακτηρισμό «μεσσιανικές» που χρησιμοποίησε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας για τις προσπάθειες του Τζον Κέρι για το Μεσανατολικό. «Οι δηλώσεις του υπουργού Άμυνας, αν επιβεβαιωθούν, είναι προσβλητικές και ανάρμοστες κυρίως με δεδομένα όλα όσα κάνουν οι ΗΠΑ για να υποστηρίξουν τις ανάγκες ασφαλείας του Ισραήλ», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζένιφερ Ψάκι.

Ο Κέρι «και η ομάδα του, μεταξύ αυτών και ο στρατηγός Άλεν, εργάζονται μέρα και νύχτα προσπαθώντας να προαγάγουν μια ασφαλή ειρήνη για το Ισραήλ», δεδομένης «της βαθιάς ανησυχίας» του Αμερικανού υπουργού «για το μέλλον του Ισραήλ» συμπλήρωσε η κ Ψάκι και κατέληξε: «Το να αμφισβητούνται τα κίνητρα και να διαστρεβλώνονται οι προτάσεις δεν είναι κάτι που θα περιμέναμε από έναν υπουργό Άμυνας μιας χώρας στενής συμμάχου μας».

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Μοσέ Γιαλόν, είχε μιλήσει απαξιωτικά για την ειρηνευτική αποστολή του Τζον Κέρι στη Μέση Ανατολή. «Ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο οποίος δρα βάσει μιας ακατανόητης εμμονής και ενός μεσσιανικού αισθήματος, δεν μπορεί να με διδάξει τίποτα για τη σύγκρουση με τους Παλαιστίνιους», φέρεται να είπε ο Γιαλόν.

«Το μόνο πράγμα που μπορεί να μας σώσει από τον Κέρι είναι να κερδίσει το Νόμπελ και να μας αφήσει ήσυχους», πρόσθεσε. Μιλώντας σήμερα σε φοιτητές στο νότιο Ισραήλ ο Γιαλόν δεν αναφέρθηκε άμεσα στο άρθρο της εφημερίδας, όμως φάνηκε να προσπαθεί να χαμηλώσει τους τόνους.

«Ακόμη κι αν υπάρχουν διαφορές και ένταση σε διάφορες συζητήσεις, και υπάρχουν, δεν πρέπει να επηρεάζουν τα συμφέροντά μας και τους κοινούς στόχους του Ισραήλ και των ΗΠΑ», σημείωσε ο ισραηλινός υπουργός. Και ακόμα είπε ότι «το αμερικανικό σχέδιο για την ασφάλεια δεν αξίζει το χαρτί στο οποίο είναι γραμμένο».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου