Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

ΝΟΜΙΜΟΣ ΛΗΣΤΗΣ


Η εφορία μπορεί να μπει και να διερευνήσει όποιον τραπεζικό λογαριασμό θεωρεί ύποπτο. Ακόμα και των φορολογουμένων που έχουν διακανονίσει οφειλές τους με δόσεις και είναι συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις και εμπρόθεσμοι στις καταβολές των δόσεων. Αν διαπιστώσει ο έφορος ότι κάποιος λογαριασμός έχει υπόλοιπο, «νομίμως» κατάσχει όλο το υπόλοιπο του χρέους ασχέτως διακανονισμού. Δεν τον ενδιαφέρει αν ο συγκεκριμένος πολίτης πληρώνει κανονικά τις δόσεις του.

Δεν εξετάζει, ούτε αναρωτιέται, αλλά ούτε και τον απασχολεί αν τα λεφτά αυτά προορίζονται για τον λογαριασμό της ΔΕΗ (συμπεριλαμβανομένου του χαρατσιού), του ΟΤΕ, της ΕΥΔΑΠ είτε είναι για πληρωμή προσωπικού, είτε για το ενοίκιο που στεγάζεται η επιχείρηση. (Στην περίπτωση που είναι εταιρικός ο λογαριασμός ο έφορος αφήνει 1000 ευρώ αν όμως ο λογαριασμός είναι προσωπικός τα παίρνει όλα). Δεν τον ενδιαφέρει λοιπόν αν τα χρήματα προορίζονται για πετρέλαιο θέρμανσης, για το φροντιστήριο και το σχολείο των παιδιών.

Για τη διμηνιαία ασφαλιστική υποχρέωσή του καταθέτη προς το ΤΕΒΕ ή το ΙΚΑ. Για το ενοίκιο του σπιτιού, για την αγορά αγαθών πρώτης ανάγκης, τρόφιμα, φάρμακα, κ.λπ. Δεν τον νοιάζει καθόλου. Βάζει χέρι στο ποσό που βρίσκει στον τραπεζικό λογαριασμό και δεν δίνει «δεκάρα» πώς θα τα βγάλει πέρα ο συνεπής πολίτης, είτε η συγκεκριμένη συνεπής φορολογικά επιχείρηση.  Πολλοί θεωρούν αυτή την κίνηση του Δημοσίου παράνομη. Και προφανώς έτσι είναι. Αλλά τι να το κάνεις; Για να αποδειχθεί η «ληστεία» πρέπει κανείς να καταφύγει στη χρονοβόρα Δικαιοσύνη. Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε, δηλαδή.

Οι λαμπροί οικονομολόγοι που διοικούν τη χώρα με τον κ. Στουρνάρα επικεφαλής δεν έχουν σκεφτεί ότι αυτό που γίνεται με την εφορία και τις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών φορολογουμένων που βρίσκονται σε ρυθμίσεις και είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο, αναγκάζει τους περισσότερους να τραβήξουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες; Όσο και να θέλει κανείς να εμπιστευτεί και να υποστηρίξει το σύστημα μπροστά σε τέτοιου είδους μεθοδεύσεις κάνει πίσω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου