Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

ΔΥΣΚΟΛΑ ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


Σύμφωνα με το καταστατικό της Ε.Ε. , η Ελλάδα εδώ και 3 μέρες έχει ξεκινήσει την θητεία της, στην προεδρία της Ένωσης για 6 μήνες. Ο Πρωθυπουργός της χώρας, έχει ήδη διαμυνήσει πως τα κύρια θέματα θα είναι το μεταναστευτικό, η ανεργία, η ανάπτυξη και άλλα ωραία που ακούμε κατά καιρούς. Εκείνο όμως που δεν ακούμε είναι τα εξής θέματα που θα κληθούμε στην προεδρία να αντιμετωπίσουμε και είναι ΑΚΡΩΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ.

1- Την προσπάθεια της Τουρκίας σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για εκείνη να καταφέρει να πάρει βοήθεια από την Ε.Ε. σε μια κατάσταση που μόνο εύκολη δεν είναι εσωτερικά. Επίσης καλούμαστε να διαχειριστούμε την επιθετικότητα της, ενώ την ίδια στιγμή μας ζητούν βοήθεια χωρίς ανταλλάγματα όμως.

2- Την επερχόμενη προσπάθεια της Σκωτίας και Καταλονίας, να αποσχιστούν απο την Μ.Βρεττανία και την Ισπανία αντίστοιχα. Μια τέτοια επικύρωση όπως είναι κατανοητό μπορεί να ανοίξει ασκό Αιόλου στην Ε.Ε. αφού θα οδηγήσει σε διεκδικήσει και άλλων ομάδων , όπως είναι οι Βάσκοι π.χ.... ή και πλαστές διεκδικήσεις εντός εδάφους μας (π.χ. Θράκη με υποκίνηση Τουρκίας).

3- Την στάση απέναντι σε Ιράν , ενώ την ίδια στιγμή είναι δύσκολες οι στιγμές στην συμφωνία της Γενεύης , όπου έχει πέσει σε τέλμα.

4- Την συνεννόηση με Ρωσία , όπου ειδικά μετά τις αποκαλύψεις Κάντα (που φωτογραφίζουν περιέργως μόνο Ρωσία και Ευρώπη) αλλά και το ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΛΑΘΟΣ του ΥΠΕΞ να μην στείλει συλληπητήρια στον Πούτιν για τις επιθέσεις τρομοκρατών , έχει φέρει πρόβλημα. Αναρρωτιέμαι πραγματικά τι δουλειά κάνουν στο ΥΠΕΞ πέρα απο δημόσιες προβολές και συνεντεύξεις.

5- Το θέμα της ένωσης τραπεζών που ναι μεν είναι σε ροή και δεν θα λήξει μέσα στο 2014, αλλά σίγουρα όροι και συζητήσεις θα γίνουν εντός της θητείας της Ελλάδος και η θέση μας στην προεδρία είναι καίρια για να περάσουμε και δικές μας θέσεις. (βλ. Ευρωομόλογο).

Υπάρχουν και άλλα πιο μικρά ή πιο μεγάλα, όμως σίγουρα τα παραπάνω θα είναι θέματα που θα μας απασχολήσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου