Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

DEAL ΜΕ ΤΡΟΙΚΑ: ΚΑΛΛΙΟ ΑΡΓΑ ΠΑΡΑ... ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ


Η κυβέρνηση δεν φαίνεται να βιάζεται να συμφωνήσει με την τρόικα, καθώς γνωρίζει ότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε επώδυνο πολιτικό κόστος που θα αντανακλούσε στις επικείμενες εκλογές. Προ λίγων ημερών ο Γιάννης Στουρνάρας έδινε ως ημερομηνίες πιθανής άφιξης τη 14η, τη 15η και τη 16η Ιανουαρίου. Τη Δευτέρα το βράδυ ο ίδιος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ανέφερε ότι δεν βιαζόμαστε να συμφωνήσουμε και να πάμε τη συμφωνία στο Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου. Είναι ολοφάνερο ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να κερδίσει με κάθε τρόπο χρόνο και συμπεριφέρεται ανάλογα.

Οι συζητήσεις με την τρόικα είναι «βλαβερές» για την κυβέρνηση και βέβαια ο χρόνος τώρα δεν είναι ουδέτερος, αλλά προεκλογικός και καθοριστικός. Πηγαίνοντας όσο γίνεται πίσω τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα το κυβερνητικό επιτελείο διαισθάνεται ότι μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τον προεκλογικό χρόνο, υποσχόμενο (στο ενδιάμεσο) τέλος της ύφεσης και άλλα φιλολαϊκά. Η φιλομνημονιακή στάση της κυβέρνησης δεν απέδωσε και, το κυριότερο, δεν δημιουργεί προοπτικές, κάτι που ξέρει καλά ο Γ. Στουρνάρας. Ο τελευταίος θα ήθελε να αποδράσει προς την Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά οι πυκνές και απρόβλεπτες εξελίξεις αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

 Πολλές πληγές

Τα ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν στο πλαίσιο της τρέχουσας αξιολόγησης, η οποία θα κρίνει την εκταμίευση της δόσης των 4,9 δισ. ευρώ, είναι πολλά. Ο προσδιορισμός του ύψους των μέτρων που θα οδηγήσουν σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2014 είναι κρίσιμος για να συνταχθεί το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής της περιόδου 2014-2017. Η κυβέρνηση προσδιορίζει στο ένα δισ. ευρώ το κενό του 2014, ενώ η τρόικα θεωρεί ότι ανέρχεται σε 1,5-1,9 δισ. ευρώ και ζητά τη λήψη μέτρων αντίστοιχου ύψους. Εάν στο ποσόν αυτό προστεθεί και το ένα δισ. ευρώ του εκτιμώμενου δημοσιονομικού κενού για το 2015, τότε οι παρεμβάσεις που πρέπει να προσδιορισθούν ανέρχονται σε 2,5 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου