Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

ΟΙ ΔΙΑΔΟΧΙΚΕΣ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ «ΠΛΗΜΜΥΡΙΖΟΥΝ» ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ! TΑ 3+2 ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΚΑΛΠΕΣ-ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ


Μπορεί το Μαξίμου να συνιστά ψυχραιμία υποστηρίζοντας ότι αυτήν την ώρα η Ν.Δ. βρίσκεται στο πιο «χαμηλό» σημείο της προτού αρχίσει η πορεία προς τις εκλογές, αλλά αποτελεί γεγονός ότι μεγαλώνει ο προβληματισμός από τα στοιχεία των αλλεπάλληλων δημοσκοπήσεων. Εκτός από τη σταθεροποίηση (με μικρότερη ή μεγαλύτερη διαφορά) του ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη θέση, υπάρχουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά καθώς και η παράσταση νίκης που κάνουν ακόμη πιο μαύρη την εικόνα.

Για πρώτη φορά εμφανίζεται μάλιστα σε δημοσκόπηση προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά την προτίμηση για τη διαχείριση της οικονομίας, στοιχείο που διαφοροποιεί και τα πολιτικά δεδομένα. Υπάρχει μάλιστα η εκτίμηση ότι από την ώρα που χάνεται το ψυχολογικό πλεονέκτημα στις μετρήσεις που θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες θα μεγαλώσει κι άλλο η ψαλίδα, με ορατό τον κίνδυνο να προκληθεί ντόμινο εξελίξεων.

Η μελέτη των στοιχείων οδηγεί στη διαπίστωση ότι η Νέα Δημοκρατία χάνει τις δυνάμεις εκείνες που παραδοσιακά τη στήριζαν και συνθέτουν τη λαϊκή της βάση. Και δεν έχει μεγάλες απώλειες μόνο στις δυνάμεις της αγοράς (ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες, επιχειρηματίες, μικρομεσαίοι, μισθωτοί) αλλά χάνει και «κάστρα» της περιφέρειας, που τροφοδοτούσαν τις διαρροές της από τα αστικά κέντρα. Χαρακτηριστική είναι η πτώση που εμφανίζεται στη Μακεδονία αλλά και στην Α' Αθηνών, όπου η Ν.Δ. στις τελευταίες εκλογές υπερείχε έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτός είναι ο λόγος που πολώνεται το κλίμα με το κόμμα του κ. Τσίπρα, ενώ στο Μαξίμου πλέον εξετάζονται όλα τα σενάρια, ακόμη και αυτό της μετάθεσης των δημοτικών - περιφερειακών εκλογών για τον Οκτώβριο. Επίσης, στο Μαξίμου πιστεύουν -την ίδια ώρα που τα ποσοστά της Χ.Α. παραμένουν πάντως διψήφια- ότι ο «διμέτωπος» που έχει κηρύξει η Ν.Δ. εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και της Χ.Α. με «δεξιά ατζέντα» θα λειτουργήσει ως δίαυλος επιστροφής ψηφοφόρων που παραδοσιακά επέλεγαν τη Ν.Δ. Αυτό σηματοδοτεί και η σκλήρυνση σε θέματα όπως αυτά της «αθεΐας Τσίπρα» και της επικήρυξης των τρομοκρατών.

Ο φόβος μεγαλώνει για το Μαξίμου από το ενδεχόμενο της επιστροφής της τρόικας, η οποία θα απαιτεί νέα μέτρα εδώ και τώρα, ενώ ταυτόχρονα τα στοιχεία του χρέους που αυξάνει δυσκολεύουν τις όποιες διαπραγματεύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου