Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

ΥΠΟ ΑΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΡΙΤΡΙΑ Ο ΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΚΟ – ΜΑΡΤΥΡΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ


Ενώπιον της 4ης ειδικής ανακρίτριας Μαρίνας Ευαγγέλου που χειρίζεται την υπόθεση της ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης» εμφανίστηκε αυτοβούλως το πρωί της Πέμπτης ο Άλεξ Ρόντος, άλλοτε στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου και νυν απεσταλμένος της ΕΕ στο Κέρας της Αφρικής για ζήτημα ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο κ. Ρόντος, ως πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) είχε υπό την εποπτεία του ΜΚΟ, όπως τη ΔΚΑ του δημοσιογράφου και νυν κρατουμένου Κώστα Τζεβελέκου, η οποία φέρεται να εισέπραξε παρανόμως περίπου τα 9 εκατομμύρια ευρώ έως το 2004. 

Μετά τη δημοσιότητα που πήρε η υπόθεση, ο Άλεξ Ρόντος εμφανίστηκε στην ανακρίτρια μαζί με τον δικηγόρο του Ι. Μαντζουράνη δηλώνοντας ότι είναι στη διάθεση των Αρχών, ενώ έδωσε τη διεύθυνσή του στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό όπου βρίσκεται. Φέρεται δε να δήλωσε τη βούλησή του να προσέλθει οποιαδήποτε στιγμή του ζητηθεί προκειμένου να δώσει εξηγήσεις. Αυτό αναμένεται να γίνει το επόμενο διάστημα αφού ακόμη δεν έχουν συνταχθεί από τη δικαστική λειτουργό τα κατηγορητήρια. 

Μέχρι τότε ο κ. Ρόντος μπορεί να συνεχίσει τις επαγγελματικές του δραστηριότητες στο εξωτερικό καθώς δεν του έχει επιβληθεί κανένας περιοριστικός όρος. Για τα πεπραγμένα της ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης» έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος κατά οκτώ προσώπων με βάση πολυσέλιδο πόρισμα της Οικονομικής Αστυνομίας που διενήργησε την προκαταρκτική έρευνα.

Ο Κώστας Τζεβελέκος, επικεφαλής της Οργάνωσης βρίσκεται μεταξύ αυτών και κατόπιν εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε εις βάρος του, παραδόθηκε και μετά την απολογία του κρίθηκε προφυλακιστέος. Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος έχει ασκηθεί και εναντίον του πρώην συμβούλου του Άλεξ Ρόντου, ο οποίος συμπεριλαμβάνεται στους αξιωματούχους του ΥΠΕΞ που φέρονται να χρηματοδοτούσαν παρανόμως την «αμαρτωλή» ΜΚΟ. 

Ο πρώην συνεργάτης ωστόσο του Γιώργου Παπανδρέου με δηλώσεις του στο «ΈΘΝΟΣ» υποστήριξε πως κατά τη θητεία του στην υπηρεσία διεθνούς Ανάπτυξης του υπουργείου Εξωτερικών, ακολούθησε πιστά τη διαδικασία που προβλεπόταν από ένα θεσμικό πλαίσιο, το οποίο χαρακτήρισε προβληματικό και ελλιπές.

Μάρτυρας και στην υπόθεση Καραμανλή: Πλην της υπόθεσης με τη ΜΚΟ ο Άλεξ Ρόντος την Παρασκευή βρέθηκε και ως μάρτυρας στον 3ο τακτικό ανακριτή Δημ. Φούκα, ο οποίος διερευνά την υπόθεση των καταγγελιών περί σχεδίου δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, με σκοπό, όπως αναφέρεται σε σχετικό - δημοσιοποιημένο - έγγραφο που αποδίδεται από δημοσιεύματα στην ΕΥΠ, «να ανατραπεί η ενεργειακή πολιτική της τότε κυβέρνησης». 

Σύμφωνα με τις καταγγελίες υπήρχε σχέδιο ανατροπής ή ματαίωσης της δημιουργίας του αγωγού South Stream και σε αυτό συμμετείχαν δυτικές και ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες. Το εν λόγω έγγραφο, φέρεται να ήταν σε γνώση του Άλεξ Ρόντου, συμβούλου του τότε πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου. Γι’ αυτόν τον λόγο εκλήθη να καταθέσει στον ανακριτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου