Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

ΧΑΟΣ ΣΤΟ ΚΙΕΒΟ – ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ – ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ


Τους επτά έχουν φθάσει οι νεκροί από τις συγκρούσεις αντικυβερνητικών διαδηλωτών – αστυνομίας στο Κίεβο, με σορούς να κείτονται στους δρόμους της ουκρανικής πρωτεύουσας. Οι σοροί τουλάχιστον δύο διαδηλωτών κείτονταν νωρίτερα κοντά σε έξοδο σταθμού του μετρού στα νοτιοανατολικά της Πλατείας Ανεξαρτησίας του Κιέβου, σημείωσε στο πρακτορείο Reuters αυτόπτης μάρτυρας την Τρίτη το απόγευμα. 

Ο θάνατος των δύο διαδηλωτών, εάν επιβεβαιωθεί, ανεβάζει τον απολογισμό των θυμάτων της ημέρας σε πέντε (έξι κατά το βρετανικό δίκτυο BBC, το οποίο κάνει λόγο για τρεις σορούς), καθώς νωρίτερα βουλευτής του κόμματος «Πατρίδα» της φυλακισμένης Γιούλια Τιμοσένκο και ιατρικές πηγές από πλευράς διαδηλωτών έκαναν λόγο για τρεις νεκρούς από τις πρωινές συγκρούσεις έξω από το κτήριο του ουκρανικού κοινοβουλίου. 

Το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, εν τω μεταξύ, ανακοίνωσε ότι ένας αστυνομικός έχασε τη ζωή του από πυροβολισμό στον αυχένα κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων αστυνομίας – αντικυβερνητικών διαδηλωτών.

Δεκάδες τραυματίες: 

Τουλάχιστον 150 αντικυβερνητικοί διαδηλωτές, εξάλλου, έχουν τραυματιστεί, εκ των οποίων οι 30 σοβαρά, από τα επεισόδια με τις δυνάμεις αντιμετώπισης ταραχών της ουκρανικής αστυνομίας, σύμφωνα με αξιωματούχους της ιατρικής υπηρεσίας της αντιπολίτευσης. Όπως ανακοίνωσαν οι αξιωματούχοι, ακρωτηριάστηκε το χέρι ενός διαδηλωτή, ενώ άλλοι έχουν υποστεί κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και τραυματισμούς στα χέρια και τα πόδια, κυρίως από βομβίδες κρότου. Η αστυνομία έχει αναφέρει 37 τραυματισμούς στις τάξεις της. Η ακροδεξιά οργάνωση «Δεξιός Τομέας» δημοσίευσε τη φωτογραφία δύο σορών διαδηλωτών στη σελίδα της στο κοινωνικό δικτύου Vkontakte.

«Να φύγουν γυναίκες και παιδιά»: 

Ο Βιτάλι Κλίτσκο, εκ των ηγετικών στελεχών της αντιπολίτευσης, απηύθυνε νέα έκκληση στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς να μην διαλύσει με τη βία τις σκηνές και τις εγκαταστάσεις των αντικυβερνητικών διαδηλωτών στην Πλατεία Ανεξαρτησίας, όπου και μιλούσε.  Κάλεσε παράλληλα τον κ. Γιανουκόβιτς να αποσύρει τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας ώστε να αποφευχθεί κλιμάκωση της σύγκρουσης, ενώ παρακίνησε γυναίκες και παιδιά να εγκαταλείψουν το χώρο της πλατείας. Η Κάθριν Άστον, από την πλευρά της, ως επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε., καταδίκασε «όλες τις μορφές βίας», μεταξύ άλλων κατά κτηρίων και πολιτικών κομμάτων, σε μια αναφορά στην κατάληψη, από πλευράς διαδηλωτών, των γραφείων του κυβερνώντος φιλορωσικού Κόμματος των Περιφερειών. 

Νωρίτερα η οργάνωση είχε καλέσει τους οπαδούς της να πάρουν όπλα και να πάνε στην πλατεία Ανεξαρτησίας, επίκεντρο των διαδηλώσεων, για να την υπερασπιστούν από μια ενδεχόμενη επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας. Παράλληλα, το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας κάλεσε τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές να εκκενώσουν ένα κτίριό του που έχουν καταλάβει. Αυτές είναι οι πρώτες συγκρούσεις που σημειώνονται στην ουκρανική πρωτεύουσα από το τέλος του Ιανουαρίου, οπότε τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 500 τραυματίστηκαν. 

Στη διάρκεια των συγκρούσεων οι διαδηλωτές επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ και κατέλαβαν για μικρό χρονικό διάστημα την έδρα του κόμματος του προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανούκοβιτς στο Κίεβο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου