Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ


Το περασμένο καλοκαίρι όλη η Ελλάδα παρακολούθησε με έκπληξη τον πρώτο αρχηγό κοινοβουλευτικού κόμματος μαζί με βουλευτές του να περνούν την πόρτα των φυλακών. Αιτία: οι εγκληματικές δραστηριότητες του πολιτικού φορέα και η δομή παραστρατιωτικής οργάνωσης που αυτός είχε, ούτως ώστε να στρατολογεί μέλη, να διοργανώνει διάφορες εκδηλώσεις αλληλεγγύης «μόνο για Έλληνες» και να λατρεύει τον «υπέρτατο άρχοντα»… 

Λίγες μέρες πριν, παρακολουθήσαμε άλλους 3 βουλευτές του συγκεκριμένου φορέα να περνούν πίσω από τα κάγκελα για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση. Αλήθεια, όμως, με αυτές τις διώξεις και τις φυλακίσεις αποδυναμώθηκε καθόλου το ιδεολογικό υπόβαθρο που καλλιεργούσε το συγκεκριμένο κόμμα;

Βεβαίως, δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι όλοι οι ψηφοφόροι και οι υποστηρικτές της Χ.Α. είναι θιασώτες της ιδεολογίας του κόμματος και του αρχηγού του. Ωστόσο, οδηγήθηκαν σε αυτή την αντι-συστημική επιλογή από αντίδραση στην αποτυχία του συστήματος να ανταποκριθεί στα αιτήματα και τις απαιτήσεις της ελληνικής κοινωνίας εδώ και αρκετά χρόνια και στο πελατειακό σύστημα που λειτουργούσε σε όλη τη μεταπολίτευση και είχε ως αποτέλεσμα την εξυπηρέτηση των εκλεκτών των κυβερνώντων κομμάτων σε βάρος του συνόλου.

Οι διώξεις και οι φυλακίσεις δεν είναι η λύση στο πρόβλημα της εξάπλωσης του φασισμού, όμως και η κοινωνία, η συντεταγμένη πολιτεία πρέπει κάπως να αντιδράσει. Οι ιδέες που καλλιεργούνται και τα πολιτικά κινήματα μπορούν να περιοριστούν μόνο με περιορισμό των αιτίων που τα δημιούργησαν. Η άνοδος της Χ.Α. είναι καθαρά ένα δημιούργημα της κρίσης. Επομένως, ηχηρή απάντηση στην άνοδο της Χ.Α. και ισχυρό πλήγμα για τον φασισμό μπορεί να είναι μόνο η επιτυχία της χώρας. Η επιτυχία σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια για την ανατροπή της κακοδιαχείρισης δεκαετιών.

Ο φασισμός, όμως, δεν έχει χρώμα ούτε συγκεκριμένη τοποθέτηση στο πολιτικό φάσμα. Φασισμός είναι οι ρατσιστικές επιθέσεις σε νόμιμους ή παράνομους μετανάστες, αλλά φασισμός είναι και η πυρπόληση της Marfin επειδή σ’ αυτή εργάζονταν «απεργοσπάστες». Φασισμός είναι η καταστροφή των πάγκων των μεταναστών μικροπωλητών, αλλά φασισμός είναι και οι καταστροφές δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας μετά τις διαδηλώσεις. Τέλος, φασισμός είναι η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, αλλά φασισμός είναι και η δολοφονία των χρυσαυγιτών στο Ν. Ηράκλειο.

Ο ελληνικός λαός ήταν πάντα υπερήφανος για τα κατορθώματά του, για τους αγώνες του και για τα ιδεώδη που κληροδότησε στον υπόλοιπο κόσμο, με πρώτο τη δημοκρατία. Ποτέ δεν δέχτηκε να υποδουλωθεί στον φασισμό υπό οποιαδήποτε μορφή και, κυρίως, ποτέ δεν ξέχασε τα δεινά του φασισμού, τις πληγές που του άφησε και το αίμα που χύθηκε πολεμώντας τον. Ούτε τώρα οι Έλληνες θα ανοίξουν την πόρτα στην ιδεολογία που κατά το παρελθόν έδιωξαν απ’ το παράθυρο. 

Δεν πρόκειται να ανεχθούν ούτε τα ακροδεξιά στοιχεία να προβαίνουν σε πράξεις βίας στη χώρα που γέννησε τη φιλοξενία, ούτε τους ακροαριστερούς μπαχαλάκηδες να διαλύουν και να καταστρέφουν τα πάντα, να δολοφονούν αντιφρονούντες και να εφαρμόζουν το λεγόμενο «αντάρτικο πόλης». Για να εξαλειφθεί ο φασισμός, όποιο χρώμα κι αν έχει, οφείλουν όλα τα κόμματα, αν θέλουν να θεωρούνται δημοκρατικά, να καταδικάσουν τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται. Η συντεταγμένη πολιτεία οφείλει να δράσει με θεσμικά μέτρα και τέλος όλοι εμείς να βροντοφωνάξουμε: «Δε θα περάσει ο φασισμός…»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου