Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ

 
Την Τετάρτη, σε μία από τις δεκάδες έκτακτες εκπομπές του αγγλόφωνου ρωσικού τηλεοπτικού δικτύου Russia Today (RT), ένας εκ των σχολιαστών παραλλήλιζε τη στάση που κρατούν οι ΗΠΑ έναντι των υπόλοιπων χωρών -και ειδικά των ανίσχυρων- με την «πολιτική» που εφήρμοσαν οι αρχαίοι Αθηναίοι εις βάρος των δύσμοιρων Μηλίων. Η Αθήνα στον χρυσό αιώνα της συνέτριψε τη Μήλο. Το εκστρατευτικό σώμα τής τότε υπερδύναμης κατέσφαξε τον ανδρικό πληθυσμό και εξανδραπόδισε γυναίκες και παιδιά επειδή οι Μήλιοι ήθελαν να διατηρήσουν την ουδετερότητά τους κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου. Οι Αθηναίοι δεν τήρησαν καν τα προσχήματα γι' αυτή την πράξη τους. Θεωρούσαν ότι μόνος νόμος ήταν η ισχύς τους.

Αυτή η μαύρη σελίδα της Ιστορίας μας, η οποία τελικά εξελίχθηκε πολύ δυσάρεστα για την Αθήνα, βρίσκεται πάντοτε στο μυαλό των σημαντικών παικτών του πολιτικού προσκηνίου και δεν έχουν σταματήσει να τη μνημονεύουν όταν θέλουν να καταδείξουν τη φρίκη που γεννά η αλαζονεία της ισχύος. Δυόμισι χιλιετίες πέρασαν από τότε. Ομως οι καπνοί από την πυρπολημένη Μήλο δεν έχουν σκορπίσει στους ανέμους των καιρών. Η Αθήνα παραμένει κραταιά στους νόες και στις ψυχές των σημαντικότερων ανθρώπων του πλανήτη. Είτε ως πρότυπο είτε ως αποτροπαϊκό σύμβολο.

Ο Ελληνισμός έχει θρονιαστεί για τα καλά παντού. Στην πολιτική, στη στρατιωτική τέχνη, στις επιστήμες και την τέχνη. Το Χόλιγουντ, ξανά, ασχολείται με την ιερή πόλη των Αθηνών αλλά όχι όσον αφορά το μηλιακό άγος. Δείχνει σε ολόκληρο τον κόσμο το μεγαλείο του πολιτισμού μας (έστω και με πολλές ιστορικές... αβαρίες) μέσω των ναυμαχιών του Αρτεμισίου και της Σαλαμίνας, οι οποίες παρουσιάζονται στην ταινία «300: Η άνοδος της αυτοκρατορίας». Εκεί η αλαζονεία της δύναμης έχει προκαλέσει σκοτασμό στην ψυχή του Ξέρξη και η αρετή εκπροσωπείται από τους Ελληνες.

Οι αναφορές για την Ελλάδα και τις απίστευτες, δραματικές μεταβολές που έχει προκαλέσει στην εξέλιξη του παγκόσμιου πολιτισμού δεν χωρούν σε χιλιάδες τόμους. Ο τρόπος των Ελλήνων, η νοοτροπία, το χάρισμα και τα ψεγάδια τους, οι νίκες, οι ήττες, οι άθλοι, οι προδοσίες, οι ψηλές κορυφές και οι βαθιές χαράδρες του χαρακτήρα τους έχουν χαράξει τους άξονες πάνω στους οποίους αναγκαστικά κινείται το είδος μας.
Είτε το θέλουμε είτε όχι, ως ιστορικό εθνικό σύνολο, οι Ελληνες αποτελούμε ένα αναπόσπαστο κομμάτι της μοίρας των ανθρώπων. 

Είμαστε κάτι σημαντικότερο από αυτό που θέλουν να μας προβάλουν ως αναπόδραστη πραγματικότητα οι επικυρίαρχοι και οι τοποτηρητές τους. Είναι καιρός να το συνειδητοποιήσουμε και να εγερθούμε μέχρι εκεί που ορίζει το ύψος της αποστολής μας.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου