Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

ΤΟΝ ΣΤΕΝΟ ΚΥΚΛΟ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ!


Η Μόσχα απάντησε με τη δική της «μαύρη λίστα» στις κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον ρώσων αξιωματούχων, πολιτικών και επιχειρηματιών. Στον «αντι-κατάλογο» βρίσκονται και άνθρωποι του κοντινού περιβάλλοντος του Μπαράκ Ομπάμα. Στη Μόσχα πάντως, αντιμετώπισαν με χιούμορ τις αμερικανικές κυρώσεις.

Στην αμερικανική «μαύρη λίστα» που δημοσιεύθηκε στις 20 Μαρτίου 2014,  ήταν καταγεγραμμένα τα ονόματα 20 ατόμων. Ανάμεσά τους, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης του προέδρου της Ρωσίας, Σεργκέι Ιβανόφ, ο αναπληρωτής του, Αλεξέι Γκρομόφ, ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας, Σεργκέι Ναρίσκιν, ο ηγέτης του κόμματος «Δίκαιη Ρωσία», Σεργκέι Μιρόνοφ , οι επιχειρηματίες, Αρκάντι και Μπορίς Ρότενμπεργκ, ο επιχειρηματίας, Γιούρι Κοβαλτσούκ, ο ιδιοκτήτης της επενδυτικής εταιρείας «Volga Group», Γκενάντι Τιμτσένκο, ο επικεφαλής των «Ρωσικών Σιδηροδρόμων» (RZD), Βλαντίμιρ Γιακούνιν, και μια σειρά από γερουσιαστές και βουλευτές της Κρατικής Δούμας.

Στο εξής, τους έχει απαγορευτεί η είσοδος στις ΗΠΑ και τα περιουσιακά τους στοιχεία (τραπεζικοί λογαριασμοί και ακίνητα) έχουν «παγώσει». Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας αντέδρασε άμεσα και με τον ίδιο τρόπο: Δημοσιεύοντας μια λίστα αμερικανών πολιτών, στους οποίους επιβλήθηκαν ανάλογες κυρώσεις. Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε με μια δόση λεπτού χιούμορ στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας για τις κυρώσεις εναντίον των ανώτερων αξιωματούχων, πολλοί από τους οποίους συμμετείχαν στη συνεδρίαση: «Πρέπει να μείνετε μακριά από αυτούς, μπορεί να μας θέσουν σε κίνδυνο».

Ο γραμματέας Τύπου του προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σημείωσε ότι η εμφάνιση κάποιων ονομάτων στον κατάλογο που δημοσιεύθηκε από τις ΗΠΑ δεν δείχνει τίποτα περισσότερο, από αμηχανία. «Η ύπαρξη καταλόγων οποιασδήποτε μορφής είναι για μας μια εντελώς απαράδεκτη κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση, η αντίδραση της Ρωσίας – όπως και με την προηγούμενη λίστα – θα βασιστεί στην αρχή της αμοιβαιότητας και θα είναι άμεση», είπε. Πράγματι, σχεδόν αμέσως μετά την ομιλία του Ομπάμα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων εναντίον ανώτερων αξιωματούχων των ΗΠΑ. Στη λίστα του ρωσικού ΥΠΕΞ υπάρχουν εννέα ονόματα, συμπεριλαμβανομένων συμβούλων του Ομπάμα και επιφανών μελών του Κογκρέσου. Σε όλους έχει πλέον απαγορευτεί η είσοδος στη Ρωσία.

Με χιούμορ. Οι Ρώσοι, στους οποίους έχουν επιβληθεί οι αμερικανικές κυρώσεις, μιλούν για το θέμα με χιούμορ. Ο επικεφαλής των «Ρωσικών Σιδηροδρόμων», Βλαντίμιρ Γιακούνιν, για παράδειγμα, δήλωσε αστειευόμενος ότι η εγγραφή του στον κατάλογο είναι «χαρακτηριστικό ψυχικής ασθένειας» (κάποιοι νομίζουν, ότι τα «κατάφεραν» επιτέλους να βρουν τρόπο για να τον τιμωρήσουν!). Ο Γιούρι Κοβαλτσούκ, που στις ΗΠΑ θεωρείται σαν ένας «πολύ κοντινός σύμβουλος» του ρώσου προέδρου, θεώρησε την εγγραφή του στον κατάλογο σαν αναγνώριση των υπηρεσιών που έχει προσφέρει στη Ρωσία.

Οι επιχειρηματίες Γκενάντι Τιμτσένκο και Αρκάντι Ρότενμπεργκ, επίσης βλέπουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ απέναντί τους σαν αναγνώριση των υπηρεσιών τους προς τη Ρωσία, δήλωσε στο πρακτορείο «RIA Novosti» πηγή που βρίσκεται στο περιβάλλον τους... Σύμφωνα με τον Ντμίτρι Πεσκόφ, ο επικεφαλής της Διοίκησης του προέδρου Σεργκέι Ιβανόφ, αντέδρασε σε αυτήν την είδηση με αρκετό χιούμορ και πρόσθεσε ότι είναι κάτι που δεν θα τον επηρεάσει. Ο σύμβουλος του ρώσου προέδρου Αντρέι Φούρσενκο, δεν ξέρει πως βρέθηκε σε αυτή τη λίστα: «Προφανώς, για την παρέα.

Και είναι μια πολύ καλή παρέα», είπε, απαντώντας σε ερώτηση της Gazeta.ru. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχει λογική στις αποφάσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ: «Είναι η επιθυμία ορισμένων, να κάνουν πιο οδυνηρές, τις νευρικές κινήσεις τους. Οι άνθρωποι (που τη συνέταξαν), κατά τη γνώμη μου, δεν είναι αρκετά επαρκείς και κατάλληλοι για τη δουλειά».

Στον στενό κύκλο του Πούτιν. Σε συνέντευξη του στη RBTH, ο Ίγκορ Κοβαλιόφ, επικεφαλής του τμήματος παγκόσμιας οικονομίας και διεθνούς πολιτικής της Ανώτατης Οικονομικής Σχολής, σημείωσε ότι το πακέτο κυρώσεων των ΗΠΑ είναι μάλλον «διακοσμητικού χαρακτήρα και δεν θα προκαλέσει πραγματική ζημία», τη στιγμή που τα κυβερνητικά στελέχη και οι βουλευτές στη Ρωσία δεν έχουν το δικαίωμα να κατέχουν ιδιοκτησία στο εξωτερικό. Ο Κοβαλιόφ υπογράμμισε ότι «τα άτομα που είδαν το όνομά τους στη λίστα, επικοινωνιακά βγήκαν κερδισμένοι, έγιναν πιο δημοφιλείς. Ενώ εκείνοι που το όνομα τους δεν βρέθηκε στον κατάλογο, ένιωσαν ακόμα και προσβεβλημένοι». Ο γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτου Πολιτικής Εμπειρογνωμοσύνης Γιεβγκένι Μιντσένκο, δήλωσε στην εφημερίδα «Kommersant» ότι οι κυρώσεις δεν αφορούν τόσο εκείνους που οι αμερικανοί θεωρούν «αντικειμενικά ένοχους» για την κατάσταση στην Κριμαία, όσο εκείνους που «βρίσκονται πιο κοντά στον Πούτιν».

«Η εμφάνιση κάποιων ονομάτων στη λίστα, όπως ο Βίκτορ Ιβανόφ, μου προκάλεσε έκπληξη. Δεν ξέρω πως ακριβώς ο κ.Ιβανόφ επηρέασε την πολιτική του Κρεμλίνου απέναντι στην Ουκρανία», δήλωσε στην εφημερίδα «Kommersant» ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στη Ρωσία, σήμερα καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, Michael McFaul. «Οι υπόλοιποι στη λίστα, μου φαίνεται ότι έχουν τιμωρηθεί λόγω της υποστήριξής τους -άμεσα ή έμμεσα- στην πολιτική του Κρεμλίνου απέναντι στην Ουκρανία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο κατάλογος περιλαμβάνει εκπροσώπους των μεγάλων επιχειρήσεων».

Ο εμπειρογνώμονας στο γερμανικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής Alexander Rahr, σχολιάζοντας την κατάσταση στην εφημερίδα «Vzgliad» υπενθύμισε, ότι αυτή είναι η δεύτερη λίστα των αμερικανών. Σε αυτόν τον κατάλογο δόθηκε ένα χτύπημα ακριβείας στον πολύ στενό κύκλο του Πούτιν: «Στους φίλους του από την παιδική ηλικία, στους φίλους του από την εποχή που εργαζόταν στην KGB», δηλαδή σε σημαίνοντα άτομα της ρωσικής κοινωνίας, σε παράγοντες που διαχειρίζονται το επιχειρείν στο εσωτερικό της Ρωσίας, σε ανώτατους αξιωματούχους και σε γερουσιαστές. «Η πολιτική αυτή σημαίνει ότι οι ΗΠΑ πάνε να κλείσουν το παράθυρο του διαλόγου. Η Ευρώπη προς το παρόν δεν προχώρησε σε ένα τέτοιο βήμα», υπογράμμισε ο Rahr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου