Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΜΕ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ ΤΟ «ΑΝΟΙΓΜΑ» ΣΤΙΣ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ


Ως γνωστόν ο... διάβολος κρύβεται πάντα στις λεπτομέρειες. Θα ήταν λοιπόν αδύνατον σε ένα σχέδιο νόμου 191 σελίδων και με τον βαρύγδουπο τίτλο «Μέτρα Στήριξης και Ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας στο πλαίσιο εφαρμογής του Ν.4046/2012» να μην υπάρχουν... λεπτομέρειες που έχουν αρκετό ενδιαφέρον. Με το καλημέρα γεννιέται η απορία, μια και δεν αναφέρεται σε κανένα σημείο. Το κοινωνικό μέρισμα, που είναι αφορολόγητο, ο πολίτης που θα το εισπράξει οφείλει να το συμπεριλάβει του χρόνου στη φορολογική δήλωσή του;

Ερωτήματα δημιουργούνται επίσης σχετικά με το ποιοι είναι οι δυνητικοί πάροχοι, οι οποίοι θα μοιράζουν τις «Κοινωνικές Επιταγές» που θεσπίζονται για τη στήριξη οικονομικά αδυνάτων. Ακόμη μία λεπτομέρεια αφορά και κάποια σημεία αποκρατικοποιήσεων. Εκεί, μεταξύ άλλων, αναφέρονται οι «Φορείς Ιπποδρομιών», άρα ανοίγει το παιχνίδι και σε άλλους, ενώ εντύπωση προκαλεί ότι «το εισόδημα που προκύπτει από την εκμετάλλευση μέχρι τριών δρομώνων ίππων δεν θεωρείται κέρδος από επιχειρηματική δραστηριότητα» και ο ιδιοκτήτης τους θεωρείται... ερασιτέχνης!

 Στο Ναυτιλίας. Οι προσλήψεις φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείψουν από ένα τέτοιο νομοθέτημα. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας συνιστώνται δυο θέσεις δικηγόρων με έμμισθη εντολή για την κάλυψη των αναγκών της συνιστώμενης Μονάδας Αποκρατικοποιήσεων. Προσλήψεις κάνει και το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου. Συνιστά Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων, για την οποία προβλέπονται 35 θέσεις (που μπορούν να γίνουν 50!) μόνιμου και με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προσωπικού.

Ειδικότερα:

*Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό: είκοσι πέντε (25) θέσεις

*Διοικητικό Προσωπικό: δέκα (10) θέσεις

*Επιπροσθέτως συνιστώνται τρεις (3) θέσεις δικηγόρων με έμμισθη εντολή, οι οποίοι στελεχώνουν το Γραφείο Νομικής Υποστήριξης, δύο (2) θέσεις ειδικών συνεργατών, ως μετακλητών υπαλλήλων, οι οποίοι επικουρούν τον πρόεδρο της ΡΑΛ και έχουν τα προσόντα που ορίζονται στο Π.Δ. 63/2005, και δύο (2) θέσεις δημοσιογράφων.


Με το ανωτέρω Προεδρικό Διάταγμα είναι δυνατή η αύξηση του αριθμού των ανωτέρω θέσεων, οι οποίες όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπερβούν συνολικά τις πενήντα (50). Από κει πέρα ενδιαφέρον έχει ότι αφαιρούνται έσοδα από τους ασφαλιστικούς φορείς της ΕΛ.Α.Σ, ταμείων Πρόνοιας, αλλά και από άλλους πόρους που, αντί να πηγαίνουν στους μέχρι τώρα δικαιούχους, εγγράφονται ως έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού.

Από το νομοσχέδιο αυτό περνούν και η απελευθέρωση του ωραρίου των «εφόδων» της Εφορίας και πέραν του επίσημου ωραρίου της Φορολογικής Διοίκησης, αλλά και η μείωση των προστίμων. Στη σελίδα 72 υπάρχει αναφορά για την αποζημίωση των υπαλλήλων του Δημοσίου που απολύονται, μόνο που τα λεφτά που περίμεναν θα είναι τσεκουρεμένα, μια και θα τους αφαιρεθούν τα ποσά για όσο καιρό ήταν στη διαθεσιμότητα.

Τέλος, υπάρχουν ποινές για δωροληψίες και δωροδοκίες από πρωθυπουργό μέχρι και υπαλλήλους, με ποινές φυλάκισης και με χρηματικές ποινές από 5.000 ευρώ έως 150.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου