Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

«ΚΑΤΙ ΨΗΝΕΤΑΙ» ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ


Σύμφωνα με τη «Wall Street Journal», οι ρωσικές δυνάμεις κρύβουν τις θέσεις τους και δημιουργούν γραμμές ανεφοδιασμού. Το Stratfor επιμένει ότι «η Ρωσία έχει ήδη αναπτύξει μέλη του 45ου Συντάγματος των επίλεκτων Spetsnaz στην ανατολική και νότια Ουκρανία» Σε δυσεπίλυτο γρίφο για τη Δύση ανάγονται πλέον οι επόμενες κινήσεις της Ρωσίας στη γεωπολιτική περιφέρειά της, με μείζον πια ερώτημα εάν το Κρεμλίνο θα επιχειρήσει τελικά να διαβεί -μετά την Κριμαία- τον Ρουβίκωνα και των λοιπών ουκρανικών συνόρων.

Ηδη οι τόνοι ανεβαίνουν στο ΝΑΤΟ και στο αμερικανικό Πεντάγωνο, τα επιτελεία των οποίων εστιάζουν κυρίως στην ανατολική Ουκρανία και στην υπερσυγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων σε στρατηγικά σημεία κατά μήκος αυτής της μεθορίου: στις περιφέρειες του Κουρσκ, του Μπελγκορόντσκαγια και του Ροστόφ. Προς το παρόν, οι εκτιμήσεις Αμερικανών και Ουκρανών για τον συνολικό αριθμό Ρώσων στρατιωτών που βρίσκονται ήδη εκεί κυμαίνονται μεταξύ 30.000-100.000 μαχίμων…

 Πηγές της αμερικανικής αντικατασκοπίας μάλιστα αναφέρουν ότι στις περιοχές αυτές οι δορυφόροι δεν λαμβάνουν καν ενδείξεις για τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων ρουτίνας, στις οποίες η Μόσχα αποδίδει την κινητοποίηση δυνάμεών της. Αντίθετα, γράφει η «Wall Street Journal», εκτιμάται ότι οι ρωσικές δυνάμεις τώρα κρύβουν τις θέσεις τους και δημιουργούν γραμμές ανεφοδιασμού -ένα πιθανό σημάδι προετοιμασίας για επέμβαση, όπως εκτιμά στέλεχος του Πενταγώνου…Επικαλούμενο δική του πληροφόρηση από αρμόδια αμερικανικά χείλη, το Stratfor πάει ένα βήμα παραπέρα, κάνοντας λόγο για «βάσιμες ανησυχίες της αμερικανικής αντικατασκοπίας ότι η Ρωσία έχει ήδη αναπτύξει μέλη του 45ου Συντάγματος των επίλεκτων δυνάμεων Spetsnaz στην ανατολική και νότια Ουκρανία».

Προσπάθεια εκφοβισμού. Ως πιθανή αποστολή τους, η αμερικανική γεωπολιτική επιθεώρηση αναφέρει «την καταγραφή των κινήσεων του ουκρανικού στρατού, τον συντονισμό με τοπικές φιλορωσικές δυνάμεις -όπως συνέβη και στην Κριμαία- και την προετοιμασία πιθανών ενεργειών σαμποτάζ, προλειαίνοντας έτσι το έδαφος για επέμβαση της Ρωσίας»!

«Μπορεί απλά να πρόκειται για μία προσπάθεια εκφοβισμού της Ουκρανίας, μπορεί πάλι να αποτελεί ένδειξη ότι [η Μόσχα] έχει κι άλλα σχέδια», ανέφερε χθες ο Αμερικανικός πρόεδρος Ομπάμα, σε συνέντευξή του στο δίκτυο CBS. «Σε κάθε περίπτωση», προσέθεσε, «αυτό που πρέπει να γίνει τώρα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης και την εξεύρεση λύσης είναι η Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της [από τα σύνορα] και να αρχίσει απευθείας διαπραγματεύσεις με την ουκρανική κυβέρνηση και τη διεθνή κοινότητα».

Προς το παρόν, πάντως, το Κρεμλίνο προτιμά να καλλιεργεί γύρω από τις επόμενες κινήσεις του ένα κλίμα… μυστηρίου, στέλνοντας ανάμικτα μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις. Κάνοντας τη δική του ανάγνωση στο προχθεσινό, μη δεσμευτικό ψήφισμα της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ -που με 100 ψήφους υπέρ, 11 κατά* και 58 αποχές, χαρακτήρισε «άκυρο» το δημοψήφισμα για την απόσχιση της Κριμαίας- το ρωσικό υπουργείο κατηγόρησε ανοιχτά τη Δύση ότι εξασφάλισε τη στήριξη της απόφασης μέσα από έναν συνδυασμό πολιτικών εκβιασμών και οικονομικών απειλών, χρησιμοποιώντας το «εναπομείναν δυναμικό της μηχανής της προπαγάνδας από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου»!

Λίγο αργότερα εξέδωσε μία ακόμη πιο σκληρή ανακοίνωση, κατηγορώντας λίγο-πολύ το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ για υποκρισία. «Οι τέσσερις διεθνείς επιθεωρήσεις που έγιναν τον Μάρτιο (στο πλαίσιο των αποστολών του ΟΑΣΕ) στην ευρωπαϊκή πλευρά της Ρωσίας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Λετονίας, της Γερμανίας, της Ελβετίας, της Φινλανδίας, της Εσθονίας, του Βελγίου, της Γαλλίας και της Ουκρανίας δεν αποκάλυψαν καμία “επιθετική προετοιμασία” και καμία στρατιωτική δραστηριότητα πέρα από αυτήν που είχε προαναγγελθεί», τονίζει χαρακτηριστικά το ρωσικό ΥΠΕΞ.

«Μήπως οι αντικειμενικές πληροφορίες που συγκεντρώνονται από τους στρατιωτικούς παρατηρητές δεν μεταφέρονται στην πολιτική ηγεσία;» διατυπώνεται ως ρητορικό περισσότερο ερώτημα της ρωσικής διπλωματίας. «Ή μήπως οι ηγέτες αυτοί, παρασυρμένοι από τα αισθήματά τους, έχουν την τάση να αγνοούν τα γεγονότα ανάλογα με τις πολιτικές τους προτιμήσεις;»Στο μεσοδιάστημα, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν περηφανευόταν δημόσια ότι «τα γεγονότα στην Κριμαία έδειξαν τις νέες ικανότητες των Ενόπλων Δυνάμεών μας και το σθεναρό ηθικό των ανδρών» -μία ρητορική που εν πολλοίς εκλαμβάνεται ως έμμεση παραδοχή για την κατάληψη της γεωστρατηγικής σημασίας χερσονήσου στον Εύξεινο από ρωσικές κι όχι απλά «φιλορωσικές» δυνάμεις.

Το πρακτορείο Interfax μετέδιδε ταυτόχρονα δηλώσεις του υποδιευθυντή της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας, Αλεξάντερ Μαλεβάνι, ότι «οι νόμιμες φιλοδοξίες των λαών της Κριμαίας και των περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας προκαλούν υστερία στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους», εξ ου και η Ρωσία λαμβάνει «επιθετικά μέτρα κατασκοπίας και αντικατασκοπίας», ως αντίβαρο στις προσπάθειες της Δύσης «να αποδυναμώσει τη ρωσική επιρροή σε μια ζωτικής σημασίας περιοχή».

Ενώ ως… «από μηχανής Θεός» για αυτές τις μεθοδεύσεις επανεμφανίστηκε στο προσκήνιο ο ανατραπείς πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, για να ζητήσει «ως πρόεδρος» από όλους τους «λογικούς Ουκρανούς πολίτες» να «μην αφήσετε τους απατεώνες να σας εκμεταλλευθούν! Απαιτείστε τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για να αποφασιστεί το καθεστώς κάθε περιοχής της Ουκρανίας»!

Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για τα σταθεροποιηθεί η κατάσταση στη χώρα, προσέθεσε ο Γιανουκόβις, σύμφωνα με το Itar-Tass. Προανήγγειλε τις προεδρικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί στις 25 Μαΐου στην Ουκρανία ως «παράνομες» και «αντισυνταγματικές». Και επιβεβαιώνοντας… διά της πλαγίου τον νέο ρόλο του ως πολιτικού «κομπάρσου», ζήτησε από το πρώην κυβερνών Κόμμα των Περιφερειών να τον απαλλάξει από τα καθήκοντα της κομματικής ηγεσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου