Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

ΜΕΤΑΞΥ ΣΚΥΛΛΑΣ & ΧΑΡΥΒΔΗΣ

 

Μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης έχει βρεθεί η Κύπρος μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία. Η στάση της Ρωσίας και τα αντίποινα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδιαίτερα μετά το δημοψήφισμα για προσάρτηση της Κριμαίας, φέρνουν την Κύπρο σε μία κατάσταση που πρέπει να εξετάσει πολύ προσεκτικά τη στρατηγική που θα ακολουθήσει, αφού κινδυνεύει να χάσει το σημαντικότερο οικονομικό εταίρο της τα τελευταία χρόνια, στον οποίο στήριξε και το οικονομικό της οικοδόμημα.

Τη Δευτέρα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν την απαγόρευση της εισόδου στην ευρωπαϊκή επικράτεια 21 ατόμων, Ρώσων και Ουκρανών της Κριμαίας, καθώς και το «πάγωμα» των περιουσιακών τους στοιχείων. Σύμφωνα με τα όσα μεταδόθηκαν, στον κατάλογο δεν υπάρχουν Ρώσοι υψηλοί αξιωματούχοι, όπως Υπουργοί, γιατί οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να δυναμιτίσουν το διάλογο με τη Μόσχα για μια διπλωματική επίλυση του προβλήματος.

Από την άλλη, η εξάρτηση της Ευρώπης από το φυσικό αέριο της Ρωσίας δεν αφήνει πολλά περιθώρια αυστηρότερων κυρώσεων, αν και τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης, ήδη ανέφερε πως σε τέτοια περίπτωση η Κύπρος θα ζητήσει αντισταθμιστικά μέτρα.  Την ίδια ώρα που αποφασίζονταν οι κυρώσεις, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αναγνώριζε με τον πιο επίσημο τρόπο τη χερσόνησο της Κριμαίας ως "κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος".

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Κριμαίας αποτελεί μια προϋπόθεση της διαδικασίας αποδοχής του αιτήματός της για προσχώρηση στη Ρωσική Ομοσπονδία, καθώς τη σχετική αίτηση μπορούν να υποβάλλουν μόνο κυρίαρχα κράτη, ενώ η ένταξη στη Ρωσία κατοχυρώνεται με διακρατική συμφωνία μεταξύ των μερών.

Οι εξελίξεις έρχονται σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο για τις οικονομικές σχέσεις Κύπρου-Ρωσίας. Ο πρόεδρος Πούτιν κάνει συνεχείς αναφορές στις προσπάθειες για το λεγόμενο deoffshorization, κάτι που αν τελικά πετύχει, το πλήγμα στην Κύπρο ως κέντρο παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών θα είναι τεράστιο. Την ίδια ώρα πολλά θα κριθούν και από την επικείμενη επαναξιολόγηση της Κύπρου από το Παγκόσμιο Φόρουμ Φορολογικής Διαφάνειας τους επόμενους μήνες. 

Αν η Κύπρος δεν καταφέρει να πείσει για τις αλλαγές που έκανε και κάνει, και παραμείνει η διαβάθμιση «μη συμμόρφωσης» για σειρά από θέματα, τότε το ενδεχόμενο να βρεθεί στη μαύρη λίστα της Ρωσίας είναι περισσότερο από εμφανές. «Αν υπάρξει τέτοια εξέλιξη, τότε μπορούμε να πούμε game over», ανέφερε χαρακτηριστικά στέλεχος του τομέα των υπηρεσιών. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ανοικτή πρόσκληση για επίσκεψη στη Μόσχα, και δεδομένων των εξελίξεων αναμένεται να αδράξει την ευκαιρία το συντομότερο δυνατό. Ο Νίκος Αναστασιάδης θα πρέπει να ισορροπήσει μεταξύ του ευρωπαϊκού προσανατολισμού και της οικονομικής εξάρτησης της Κύπρου από τη Ρωσία. Διαβάστε την Επικαιρότητα  εδώ
   



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου