Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

ΓΙΑ “ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ” ΣΤΟ ΔΟΜΟΚΟ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ


Την “ελληνική εκδοχή του Γκουαντάναμο” θεωρούν οι κρατούμενοι ότι ετοιμάζουν οι ελληνικές αρχές στο Δομοκό, κάνοντας λόγο για “εκδικητική τιμωρία”, ενώ διακινούν στα Καταστήματα Κράτησης, έγγραφο που φέρει τη σφραγίδα δικηγορικού γραφείου της Αθήνας το οποίο, μάλιστα, προκάλεσε την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου. Στο επίμαχο κείμενο, αναφέρονται τα κύρια σημεία του νομοσχεδίου, το οποίο χαρακτηρίζεται “φασιστικό”, ενώ καλούνται σε δυναμικές κινητοποιήσεις οι κρατούμενοι σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δημιουργία φυλακής υψίστης ασφαλείας στο Δομοκό. Και αυτό γιατί, όπως υπογραμμίζεται, “το σύστημα δημιουργεί ανθρώπους δίχως ελπίδα. Έτσι οι φυλακές γίνονται εργοστάσιο αναπαραγωγής του εγκλήματος καθώς ο κρατούμενος δεν έχει τίποτε να χάσει γιατί τα έχει χάσει όλα”.

“Όλοι οι κρατούμενοι οργανωνόμαστε, συντονιζόμαστε και θα κινητοποιηθούμε ενάντια σε αυτούς που κάνουν τις φυλακές τόπους διαρκούς τιμωρίας και στέρησης της ελπίδας.Καλούμε τον Υπουργό και τον κάθε αρμόδιο να αναλογιστεί τις ευθύνες του και να ανοιχτεί ένας δημόσιος διάλογος για τις φυλακές και τα πραγματικά τους προβλήματα. Σε κάθε διαφορετική περίπτωση είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε δυναμικά, όλοι μαζί ενωμένοι, ενάντια στην αδικία και την στέρηση των δικαιωμάτων μας”, καταλήγει το έγγραφο.Η εισαγγελική έρευνα, που στόχο έχει να διαπιστώσει αν το συγκεκριμένο δικηγορικό γραφείο, με έγγραφο που έφτασε με δυο φαξ στις φυλακές της Κέρκυρας, καλούσε σε εξέγερση τους κρατούμενους, είναι σε εξέλιξη.

Ωστόσο, δικηγορικές πηγές ανέφεραν πως το συγκεκριμένο κείμενο “συντάχθηκε από κρατούμενους και εστάλη στο δικηγορικό γραφείο με σκοπό να δοθεί η γνώμη του δικηγόρου ώστε να είναι ευθυγραμμισμένο με τη νομιμότητα και ουσιαστικά καλεί σε διαβούλευση”. Όπως έλεγε η ίδια πηγή, “το έγγραφο λειτουργεί εκτονωτικά, ενημερωτικά ώστε να ξέρουν οι κρατούμενοι τι λέει ο νέος νόμος, και όχι εξεγερτικά, άλλωστε τι νόημα θα είχε να λειτουργεί εκτός νομιμότητας όταν εστάλη από το φαξ ενός δικηγορικού γραφείου στο επίσημο φαξ της γραμματείας των φυλακών; Δεν εδόθη σε κλειστό φάκελο. Πρόκειται για ενημέρωση μεταξύ κρατουμένων και κείμενο που καλεί σε δυναμική αντίδραση με την έννοια της αφύπνισης. Καλεί σε διαβούλευση και λειτουργεί αποσυμπιεστικά”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου