Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ

 


Το Ευαγγελικό ανάγνωσμα σήμερα μας ενημερώνει, πλέον σαφώς, και δίνει κατηγορηματική απάντηση για το πώς θα υπάρχουμε, μετά το θάνατο μας, την έξοδο μας από αυτήν εδώ ζωή. Σε μιά ομιλία του ο Χριστός είχε κάνει λόγο για την ανάσταση των νεκρών. Η αίρεση των Σαδδουκαίων το πληροφορήθηκε αυτό, και επειδή δεν πίστευαν στην ανάσταση των νεκρών, από κακή ερμηνεία και εκτίμηση λεγομένων του Μωυσή, μια ομάδα από αυτούς πλησίασε το Χριστό, με απώτερο σκοπό να τον διαψεύσει ενώπιον των ακροατών Toυ, και αφού πρώτα τον ρώτησαν αν συμφωνεί στα όσα αναφέρει ο  προφήτης Μωϋσής στην περίπτωση που ο ένας αδελφός πεθάνει πριν αποκτήσει τέκνα, τότε οφείλει ο επόμενος αδελφός να παντρευτεί την γυναίκα του αδελφού του και να βγάλει απόγονο στον αδελφό του.

Ο Χριστός συμφώνησε μαζί τους, και τότε, αφού αναφέρθηκαν σε μιά υποτιθέμενη περίπτωση τους, όπου επτά αδέλφια παντρεύτηκαν την ίδια γυναίκα και τον ρώτησαν θριαμβευτικά, «εν τη ουν αναστάσει τίνος των επτά έσται γυνή, πάντες γαρ έσχον αυτήν». Σε απάντηση του ο Χριστός, και για να τους αποστομώσει, αναφέρεται στον προφήτη Μωυσή, τον οποίον και οι Σαδδουκαίοι επεκαλέσθησαν, τους ερωτά με απορία, «περί της αναστάσεως των νεκρών ουκ ανέγνωτε το ρηθέν υπό του Θεού (διά των προφητών) λέγοντος. Εγώ ειμί ο Θεός Αβραάμ και ο Θεός Ισαάκ και ο Θεός Ιακώβ, ουκ έστιν ο Θεός Θεός νεκρών, αλλά ζώντων».

Και επανερχόμενος ο Χριστός στην υποτιθέμενη περίπτωση των επτά αδελφών που αναφέρθηκαν τους απάντησε. Βρισκόσαστε σε πλήρη πλάνη, γιατί αγνοείται τις Γραφές. Στην ανάσταση των νεκρών που αναφέρομαι εγώ δεν υπάρχουν γάμοι ούτε και διαζύγια. Οι νεκροί συνεχίζουν να υπάρχουν και μετά το θάνατο τους, και ανάλογα με τις πράξεις τους, θα ζούν με τα εν ουρανοίς αγγελικά σώματα, «πλανάσθε μη ειδοτες τας γραφάς μηδέ την δύναμιν του Θεού. Εν γαρ τη αναστάσει, ούτε γαμούσιν (=οι άνδρες δεν παντρεύονται) ούτε εκγαμίζονται (=ούτε οι γυναίκες δίνονται σε γάμον), αλλ' ως άγγελοι Θεού εν ουρανοίς εισί» (Ματθ. 22,23-34 ).

Άρα, μετά την ανάσταση που αναφέρει ο Χριστός, οι αναστημένοι νεκροί θα φέρουν, ανάλογα, και θα ζούν, αιωνίως, όπως οι άγγελοι. Θα φέρουν δηλαδή το απαστράπτον σώμα των αγγέλων. Και το σώμα αυτό το αγγελικό, περίπου, το φέρει ο άνθρωπος και στην εδώ ζωή του, γιατί είναι «βραχύ τι παρ’ αγγέλους ηλλατωμένος», (Εβρ. 2,5-9).

Η Ευαγγελική περικοπή της Μ. ΤΡΙΤΗΣ, μεταξύ των πολλών άλλων μας βεβαιώνει, ότι οι νεκροί συνεχίζουν να ζούν και μετά τον θάνατο τους, και το σώμα των δικαίων θα είναι το Αγγελικό, διό και ο Παύλος σημειώνει με έμφαση στην επιστολή του προς τους Κορινθίους, ότι υπάρχουν, «και σώματα ουράνια, και σώματα επίγεια, αλλ’ ετέρα μεν η των επουρανίων δόξα, ετέρα δε η των επιγείων... ούτω και η ανάστασις των νεκρών, σπείρεται εν φθορά, εγείρεται εν αφθαρσία », (Α' Κορ. 15,35-46).
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου