Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΜΑΣ ΠΑΡΕΙ ΣΤΑ ΣΟΒΑΡΑ;


Οι αποκαλύψεις Μπαλτάκου σχετικά με τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στο θέμα της δικαστικής δίωξης της Χ.Α., αποτελούν αδιαμφισβήτητα το κορυφαίο πολιτικό γεγονός των τελευταίων ετών. Διότι αποδεικνύουν ότι ο διαχωρισμός των εξουσιών, που αποτελεί το θεμέλιο των σύγχρονων δημοκρατιών, δεν υφίσταται στην Ελλάδα. Αντίθετα αυτό που ισχύει είναι το στοιχείο που χαρακτηρίζει κάθε ολοκληρωτική τυραννία: η υποταγή της δικαστικής εξουσίας στα κελεύσματα της εκτελεστικής εξουσίας, δηλαδή του κράτους.

Συγκεκριμένα ο κ. Μπαλτάκος αποκάλυψε ότι:

Α) Υπουργοί έδιναν εντολές στους δικαστικούς σχετικά με τους χειρισμούς και τις αποφάσεις στην υπόθεση της Χ.Α.

Β) Οι δικαστικοί υπάκουαν στις εντολές των υπουργών.

Γ) Η δίωξη εξυπηρετούσε σαφείς πολιτικές επιδιώξεις.

Οι επιπτώσεις αυτών των αποκαλύψεων θα είναι ασφαλώς τεράστιες.

Μια σειρά επιπτώσεως αφορά φυσικά την αξιοπιστία του δικαστικού σώματος και των δικαστικών αποφάσεων. Και αυτό δεν αφορά μόνο τη συγκεριμένη υπόθεση: αφορά κάθε υπόθεση στην οποία θα υπάρχει και η έστω ελάχιστη υποψία ότι ενέχει πολιτικές διαστάσεις. Διότι σε κάθε τέτοια υπόθεση (π.χ. δίκες για την «λίστα Λαγκάρντ») θα υπάρχει πλέον η βεβαιότητα ότι πρόκειται για δίωξη πολιτικών αντιπάλων και όχι για προσπάθεια απόδοσης δικαιοσύνης.

Μια άλλη σειρά επιπτώσεων αφορά το θέμα των οικονομικών επενδύσεων στην Ελλάδα. Ποιος επιχειρηματίας θα διακινδυνεύσει να επενδύσει στην Ελλάδα όταν ανά πάσα στιγμή μπορεί να τεθεί στο στόχαστρο κάθε κρατικού εκβιαστή, χωρίς να έχει τη δυνατότητα να προσφύγει σε μια -ανύπαρκτη- ανεξάρτητη δικαστική αρχή;

Μια τρίτη, και φυσικά πολύ σημαντική, σειρά επιπτώσεων αφορά τις ελευθερίες του πολίτη. Ποιος πολίτης πλέον θα έχει τη διάθεση να ασκεί το δικαίωμα της κριτικής των κυβερνώντων όταν γνωρίζει ότι από τη μια μέρα στην άλλη μπορεί να βρεθεί στο στόχαστρο μιας κρατικά κατευθυνόμενης δικαστικής εξουσίας;

Πολλοί συμπολίτες ίσως να σηκώσουν αδιάφορα τους ώμους, θεωρώντας ότι όλα αυτά αφορούν μια περιθωριακή και αντιπαθή ομάδα. Κάνουν τεράστιο λάθος. Η διάκριση των εξουσιών αποτελεί την βασική πανοπλία υπεράσπισης των δικαιωμάτων κάθε πολίτη. Η κατάργηση αυτής της πανοπλίας δεν πλήττει  μόνο τους ακραίους, αντιπαθείς και περιθωριακούς, αλλά δυνητικά κάθε πολίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου