Κυριακή 6 Απριλίου 2014

Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Στην Ελλάδα, εδώ και χρόνια, έχει χαθεί η έννοια του αυτονόητου. Η αφορμή που γράφω αυτό το κείμενο είναι η ακόλουθη. Λόγω του τρόπου με τον οποίο θα μοιραστεί το πλεόνασμα μάθαμε τελευταία ότι έχουμε 160.000 ένστολους! Εκ των οποίων, οι 90.000 είναι οι στρατιωτικοί! Προσωπικά, έμεινα εμβρόντητος. Έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια τόσες απογραφές δημοσίων υπαλλήλων. Δημοσιοποιήθηκε ποτέ ο αριθμός - και τι είναι, τέλος πάντων, αυτοί οι δημόσιοι υπάλληλοι και ποια η σχέση εργασίας τους; Προφανώς όχι. Εδώ και 2 χρόνια ακούμε συνεχώς ότι για όλες τις κακοδαιμονίες της χώρας μας φταίει το μεγάλο δημόσιο.

Δεν θα αναφερθώ στο ποιος γιγάντωσε αυτό το δημόσιο και με τι σκοπό, γιατί η απάντηση είναι αυτονόητη. Θα σταθώ μόνο στο εξής. Αναρωτήθηκε κανείς πόσους ανά κατηγορία δημοσίους υπαλλήλους έχουμε και πόσους πραγματικά χρειαζόμαστε για να λειτουργήσει ομαλά, τέλος πάντων, αυτή η χώρα; Η απάντηση είναι όχι και ο λόγος είναι ότι δεν συμφέρει αυτούς που τους διόρισαν. Οι 90.000 στρατιωτικοί τι κάνουν, εκτός από το να απολαμβάνουν τα διάφορα (πολλά και προκλητικά) προνόμιά τους; Και, επιπλέον, τους δίνουμε και το πλεόνασμα γιατί έχουν αδικηθεί. Κατά τα άλλα φταίει ο Σύριζα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης που έταζαν παροχές όλα αυτά τα χρόνια, και έτσι αναγκάζονταν οι άσπιλες και αμόλυντες κυβερνήσεις να δίνουν παροχές.

Σας αναφέρω ότι δεν ψηφίζω Σύριζα. Προσπάθησα να βρω πόσοι τέλος πάντων είναι οι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι. Μάταια, όμως. Για τους ιερείς δεν βρήκα στοιχεία. Οι γιατροί του ΕΣΥ, για παράδειγμα, είναι 20.000 - μαζί με τους ειδικευόμενους. Όλοι έχουμε δει ανακοινώσεις για απλήρωτες εφημερίες των γιατρών, για νοσοκομεία που κλείνουν, για τα εξουθενωτικά ωράρια εργασίας τους κ.ο.κ. Οι εκπαιδευτικοί περνούν και αυτοί τα πάνδεινα. Αξιολογήσεις, πρώτος μισθός 500 ευρώ, κινητικότητες. Αλλά οι στρατιωτικοί και οι παπάδες, σταθερές αξίες. Ούτε αξιολόγηση τους αγγίζει, πόσο μάλλον η κινητικότητα.

Όταν το αυτονόητο για ένα κράτος θα ήταν να επενδύσει στην παιδεία και την υγεία των πολιτών του εμείς διορίζουμε παπάδες και στρατιωτικούς. Δεν θέλω να πω να απολυθούν όλοι αυτοί που προφανώς περισσεύουν και, κατά συνέπεια, δεν προσφέρουν τίποτα. Όμως, αν δεν δούμε το πρόβλημα δεν πρόκειται ποτέ να το αντιμετωπίσουμε σχεδιάζοντας καλύτερα το μέλλον, ας πούμε σε βάθος 10ετίας. Αν τώρα θέλοντας να γίνω λίγο πιο κακός ακόμα και αναφέρω και τις 160.000 πολυτέκνων οικογενειών (όχι τριτέκνων), με τα συνοδά επιδόματά τους, τις φορολογικές και πάσης φύσεως ατέλειες, καταλαβαίνει κανείς έναν από τους λόγους που φθάσαμε ως εδώ. Και, κατά τη γνώμη μου, όχι τον κύριο. Τα πράγματα είναι τόσο απλά.

Τελειώνω αυτό το πολύ «κακό» κείμενο με μία «φιλοσοφικού» περιεχομένου ερώτηση: Η τρόικα δεν ξέρει τίποτα για ένστολους, ιερείς, πολύτεκνους; Μόνο για τη διάρκεια ζωής του γάλακτος και το πώς πουλιέται το ψωμί ξέρει;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου