Τρίτη 1 Απριλίου 2014

ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ

 

Στη χώρα μου υπάρχουν νόμοι, αλλά δεν τηρούνται, ή μάλλον τηρούνται κάποιοι από αυτούς επιλεκτικά. Χρειάζεται να μας πούνε πως δεν πρέπει να οδηγούμε έχοντας καταναλώσει αλκοόλ; Χρειάζεται να μας σταματήσει η τροχαία, γιατί δεν φοράμε κράνος ή ζώνη ασφαλείας; Μάλλον χρειάζεται. Χρειαζόμαστε κάποιον να μας πει να μην καπνίζουμε σε δημόσιους χώρους και καταστήματα, όπου υπάρχουν και συνάνθρωποί μας που δεν καπνίζουν, όπως και παιδιά; Μάλλον το έχουμε ανάγκη να υπάρχει κάποιος που θα μας το επιβάλλει.

Ζούμε σε μια χώρα, όπου οι πολιτικοί δεν ξέρουν τι σημαίνει υπηρετώ τον κάθε πολίτη και την κοινωνία γενικότερα και όχι τα μικρά/μεγάλα συμφέροντα; Μάλλον πρέπει να το υποστούμε και αυτό. Χρειάζεται να κυκλοφορούμε σε άθλιους δρόμους με λακκούβες, παρότι πληρώνουμε τέλη κυκλοφορίας, διόδια και φόρους; Μάλλον. Πρέπει να πλησιάζουν δημοτικές εκλογές για να βλέπουμε να καθαρίζουν πάρκα, να καλύπτονται τρύπες στο οδόστρωμα, να αλλάζουν σπασμένα πλακάκια στο πεζοδρόμιο, να φυτεύονται παρτέρια; Μάλλον θα πρέπει να γίνονται συχνότερα. Προσπαθεί κάποιος να περάσει μια διάβαση στο δρόμο και κανείς δεν σταματάει; Θα έπρεπε να υπήρχε τροχονόμος παντού;

Όπου και να κοιτάξεις από άκρη σε άκρη, υπάρχουν όμορφες ακρογιαλιές, νησιά, κάμποι, λόφοι, δέντρα, ποτάμια, λίμνες, βουνά και όμως ακόμη και σε αυτά τα μέρη, θα παρατηρήσεις την ύπαρξη της πλαστικής σακούλας, απορριμμάτων, μπαζών. Ας μην συζητήσουμε καλύτερα για την παράνομη δόμηση, πάνω σε ρέματα ή μέσα σε δασικές εκτάσεις. Υπάρχουν κτίρια άδεια σε κέντρα πόλεων και όμως δεν τα χρησιμοποιούν για να στεγάσουν συνανθρώπους μας που μένουν στους δρόμους. Γιατί; Ζητήματα που πρέπει να λύνονται γρήγορα, καθυστερούν χρόνια. Κωλυσιεργία, αδιαφορία, αγένεια, μερικά σύγχρονα χαρακτηριστικά μας.

Για όλα φταίνε οι ξένοι (των οποίων τις χώρες επισκεπτόμαστε και θαυμάζουμε την καθαριότητα των δημόσιων χώρων, σπουδάζουμε, ψάχνουμε για δουλειά, στέλνουμε τις οικονομίες μας, αγοράζουμε σπίτια, επενδύουμε) και όχι εμείς. Πάντα φταίνε οι άλλοι. Ο εκάστοτε πρωθυπουργός, το κάθε πολιτικό κόμμα, ο υπουργός, ο βουλευτής, ο περιφερειάρχης, ο δήμαρχος, το δημοτικό συμβούλιο, ο γείτονας, ο γνωστός μας. Δεν αντέχουμε να κοιτάξουμε στον καθρέφτη. Γιατί φοβόμαστε τι θα αντικρίσουμε.
 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου