Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Η ΜΟΣΧΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΚΙΝΟ ΚΑΛΕΣΑΝ ΤΟΥΣ ΟΥΚΡΑΝΟΥΣ ΠΡΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟ

 

Η Μόσχα και το Πεκίνο κάλεσαν τους Ουκρανούς πολιτικούς σε ενδοεθνικό διάλογο. Η έκκληση αυτή περιλαμβάνεται στην κοινή δήλωση των ηγετών της Ρωσίας και της Κίνας μετά τις συνομιλίες τους στην Σαγκάη, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Σι Ζινπίνγκ εξέφρασαν σοβαρή ανησυχία για την εσωτερική πολιτική κρίση στην Ουκρανία. Πρότειναν στις ουκρανικές περιφέρειες και στις κοινωνικές και πολιτικές ομάδες της εν λόγω χώρας να προχωρήσουν σε διάλογο προκειμένου να διαμορφωθεί ένα συνταγματικό πλαίσιο της περαιτέρω ανάπτυξης της Ουκρανίας με γνώμονα την πλήρη τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών.

Παράλληλα η Ρωσία και η Κίνα προτίθενται να αντισταθούν στην ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών καλώντας να τεθεί τέλος στην εφαρμογή μονομερών κυρώσεων. «Οι πλευρές τονίζουν την αναγκαιότητα σεβασμού της ιστορικής κληρονομίας των κρατών, των πολιτιστικών τους παραδόσεων και της επιλογής του πολιτεύματος, της ιεράρχησης αξιών και της πορείας της ανάπτυξης και καλούν να ξεπεραστεί η γλώσσα των μονομερών κυρώσεων, η παροχή βοήθειας και χρηματοδότησης, καθώς και η παρότρυνση κάθε δραστηριότητας που αποβλέπει στην αλλαγή του πολιτεύματος άλλου κράτους ή στην εμπλοκή του σε κάποιο πολυμελή οργανισμό ή ένωση», αναφέρει το κείμενο της κοινής δήλωσης των ηγετών της Ρωσίας και της Κίνας.

«Οι δύο πλευρές συμφωνούν ομόφωνα ότι στο σύγχρονο κόσμο κλιμακώνεται απαρέγκλιτα η αμοιβαία εξάρτηση των χωρών και των λαών και η αλληλεπίδραση των οικονομιών και των πολιτισμών διάφορων κρατών», αναφέρει η κοινή ρωσο-κινεζική δήλωση. Οι ηγέτες της Ρωσίας και της Κίνας κάλεσαν επίσης «να τηρηθεί η σταθερότητα των διεθνών σχέσεων, η ειρήνη και η ασφάλεια σε περιφερειακό και σε παγκόσμιο επίπεδο, να διευθετηθούν οι κρίσιμες καταστάσεις και οι διαφορές, να καταπολεμηθούν η τρομοκρατία και το διασυνοριακό έγκλημα και να αντιμετωπιστεί η διασπορά των όπλων μαζικής καταστροφής».
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου