Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

ΤΡΙΖΕΙ Ο ΓΑΛΛΟΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ - ΣΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΣΤΑΣΙΜΗ Η ΓΑΛΛΙΑ

 

«Ανεβαίνει» η Γερμανία, σε τέλμα η Γαλλία. Ο ρυθμός ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας επιταχύνθηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2014, περισσότερο του αναμενόμενου από τους αναλυτές, ενώ η γαλλική οικονομία έμεινε απροσδόκητα στάσιμη στο ίδιο διάστημα, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της Γερμανίας αυξήθηκε 0,8% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2013, όταν είχε αυξηθεί κατά 0,4%, σύμφωνα με ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας. Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν μία αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,7%.

Στη Γαλλία, το ΑΕΠ έμεινε αμετάβλητο, ενώ με βάση αναθεωρημένα στοιχεία είχε αυξηθεί κατά 0,2% στο τέταρτο τρίμηνο του 2013. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μία αύξηση κατά 0,1% του γαλλικού ΑΕΠ. Η Γερμανία αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα στη διατήρηση της ανάκαμψης της Ευρωζώνης από τη μεγαλύτερη ύφεσή της, σε μία περίοδο που ο πολύ χαμηλός πληθωρισμός στην περιοχή ωθεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εντείνει τη νομισματική στήριξη. Η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα της Γερμανίας (Μπούντεσμπανκ) ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας είναι πιθανόν να επιβραδυνθεί στη συνέχεια του έτους. Η Μπούντεσμπανκ προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 1,7% φέτος και 2% το 2015.

Πάντως, αρκετοί στη Γερμανία υποδέχονται αρκετά συγκρατημένα τα ευχάριστα νέα. Κι αυτό γιατί οι εξαγωγές στις οποίες βασίζεται η γερμανική οικονομία, σημείωσαν μικρή πτώση. Το ίδιο συνέβη και με τις εξαγωγές. Συγκεκριμένα, μέσα στο Μάιο οι εξαγωγές έχουν μειωθεί κατά 1,8% και οι εισαγωγές κατά 0,9%, γεγονός που αποδίδεται εν πολλοίς στην κρίση στην Ουκρανία και στην επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας. Αυτά ωστόσο, είναι προς το παρόν «ψιλά γράμματα» για την καγκελάριο Μέρκελ η οποία δίνει το γενικό σύνθημα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και κάνει αυστηρές υποδείξεις στην άλλοτε ισότιμή της Γαλλία. 

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δέχεται έντονες πιέσεις από Βρυξέλλες και Βερολίνο να μειώσει το έλλειμμα και το εξωτερικό χρέος της χώρας, ενώ στο εσωτερικό έρχεται αντιμέτωπος με ολοένα αυξανόμενη δυσαρέσκεια. Πρόσφατα, η Βουλή ψήφισε το μεγαλύτερο πρόγραμμα περικοπών στις δημόσιες δαπάνες ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ. Την ίδια στιγμή, αρκετά γκάλοπ φέρνουν το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν πρώτο στην προτίμηση των ψηφοφόρων ενόψει των ευρωεκλογών.



 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου