Κυριακή 11 Μαΐου 2014

SEYMOUR HERSH: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΧΗΜΙΚΑ ΟΠΛΑ ΣΤΗ ΔΑΜΑΣΚΟ

 

Την εμπλοκή των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών και του ίδιου του πρωθυπουργού Recep Tayyip Erdoğan στην επίθεση με χημικά όπλα κατά αμάχων τον περασμένο Αύγουστο στη Δαμασκό αποκαλύπτει ο έγκριτος Αμερικανός δημοσιογράφος, Seymour M. Hersh σε μακροσκελές άρθρο του στο περιοδικό London Review of Books. Ο Hersh που στο παρελθόν έχει βραβευτεί για την αποκάλυψη της σφαγής του Μάι Λάι κατά τον πόλεμο του Βιετνάμ και το σκάνδαλο της φυλακής Άμπου Γκράιμπ στο Ιράκ, κατηγορεί την κυβέρνηση του προέδρου Obama για «σκόπιμη παραπλάνηση» όσον αφορά το θέμα του συριακού χημικού οπλοστασίου.

Το εκτενές ρεπορτάζ καταπιάνεται με ένα αναπάντητο ερώτημα: Γιατί o Barack Obama, που δεν είχε κανένα πρόβλημα να εξαπολύσει επίθεση κατά της Λιβύης, εμφανίστηκε δίβουλος και τελικά έκανε πίσω στην περίπτωση της Συρίας; Η απάντηση του Hersh είναι κατηγορηματική: Γιατί ο Αμερικανός πρόεδρος πείστηκε ότι η φονική επίθεση με χημικά αέρια στο προάστιο της συριακής πρωτεύουσας Ghouta, στις 21 Αυγούστου, δεν ήταν έργο του καθεστώτος Assad. Πραγματοποιήθηκε από φανατικούς ισλαμιστές της αντιπολίτευσης, υπό την καθοδήγηση των μυστικών υπηρεσιών του Erdoğan, ο οποίος προσπάθησε με αυτήν την «προβοκάτσια» να παρασύρει τις ΗΠΑ στον πόλεμο.

Επικαλούμενος ανώτατους αξιωματούχους ασφαλείας στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, ο Seymour Hersh αναφέρει ότι οι μυστικές υπηρεσίες των δύο χωρών υποψιάζονταν, ήδη από την άνοιξη του 2013, ότι ορισμένες οργανώσεις τζιχαντιστών, όπως η Al Nusra, κατασκεύαζαν χημικά όπλα. Προς αυτήν την κατεύθυνση στρέφονταν και οι υποψίες των επιθεωρητών του ΟΗΕ, οι οποίοι ερευνούσαν το πρώτο περιστατικό φονικής χρήσης χημικών αερίων στο Χαν αλ Ασαλ, κοντά στο Χαλέπι, τον Μάρτιο του 2013. Δύο μήνες αργότερα, περισσότερα από μέλη της Al Nusra συνελήφθησαν στη νότια Τουρκία από ντόπιους αστυνομικούς για κατοχή δύο κιλών χημικού αερίου σαρίν, αλλά η υπόθεση κουκουλώθηκε.

Στις 16 Μαΐου του 2013, ο Tayyip Erdoğan επισκέφθηκε επίσημα τις ΗΠΑ. Βασικός στόχος του ήταν να πείσει τον Obama να εξαπολύσει πόλεμο, καθώς έβλεπε ότι η πλάστιγγα έγερνε προς τον κυβερνητικό στρατό του Assad. Σε ένα επεισοδιακό γεύμα εργασίας, στον Λευκό Οίκο, ο Erdoğan, ο οποίος συνοδευόταν από τον υπουργό Εξωτερικών Ahmet Davutoğlu και τον αρχηγό της ΜΙΤ Hakan Fidan, υποστήριξε ότι ο Αssad ευθυνόταν για την επίθεση στο Χαλέπι και ότι η Αμερική έπρεπε να δράσει. Ο Αμερικανός πρόεδρος άκουγε σκεφτικός. Αναζητώντας στήριγμα, ο Erdoğan κάλεσε τον Hakan Fidan να παρουσιάσει τα «στοιχεία» του, αλλά ο Barack Obama τον έκοψε απότομα: 

«Ξέρουμε, ξέρουμε…». Λίγο αργότερα, ο Erdoğan έκανε και δεύτερη απόπειρα να φέρει στο παιχνίδι τον Fidan, αλλά ο Obama τον σταμάτησε και πάλι: «Ξέρουμε, ξέρουμε…». Ο Erdogan εξεμάνη και είχε το «θάρρος» να κουνήσει το δάχτυλο στον Αμερικανό πρόεδρο μέσα στον Λευκό Οίκο, λέγοντας: «Μα αυτοί πέρασαν την κόκκινη γραμμή που εσύ ο ίδιος έθεσες»! Τότε ο Obama, δείχνοντας τον Fidan, κατακεραύνωσε τους προσκαλεσμένους του:

«Γνωρίζουμε τα παιχνίδια σας με τους Σύρους εξτρεμιστές»! Μετά το δεύτερο περιστατικό, στη Ghouta, ο Αμερικανός πρόεδρος εξέταζε πολύ σοβαρά, σύμφωνα με τον Hersh, το ενδεχόμενο να εξαπολύσει συντριπτική επίθεση κατά του Assad, παρά τις αντιρρήσεις του Πενταγώνου. Αυτό που άλλαξε δραματικά τα πράγματα ήταν μια έκθεση από το εργαστήριο του βρετανικού στρατού στο Porton Down. Οι Βρετανοί είχαν παραλάβει από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες δείγματα εδάφους από τη Ghouta. 

Οι αναλύσεις τους έδειξαν ότι οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιήθηκαν δεν ταίριαζαν σε καμία από εκείνες του Συριακού Στρατού. Ταυτόχρονα, οι αμερικανικές και βρετανικές μυστικές υπηρεσίες υπέκλεψαν επικοινωνίες μεταξύ Τούρκων αξιωματικών, οι οποίοι πανηγύριζαν για την «επιτυχία» του μακιαβελικού σχεδίου τους.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου