Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗ ΣΚΑΚΙΕΡΑ…

 

Η εκλογική αναμέτρηση για το Ευρωκοινοβούλιο, έφερε τη Χρυσή Αυγή στην τρίτη θέση του πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα. Αυτό το αποτέλεσμα συνθέτει μια προβληματική πραγματικότητα που από τις 26/5 φέρει πια τη σφραγίδα της λαϊκής ετυμηγορίας. Το πρόβλημα είναι ότι πάνω από 500.000 ψηφοφόροι περιθωριοποιούνται στρεφόμενοι στα άκρα του πολιτικού φάσματος, ενώ παράλληλα μειώνονται πια σημαντικά οι πιθανότητες επιστροφής τους στον κύριο κορμό της πολιτικής έκφρασης στην Ελλάδα. Ενσυνείδητα επιλέγουν ένα κόμμα με απτά δείγματα γραφής για τον ακραίο ρατσιστικό του χαρακτήρα και για το φιλοναζιστικό του υπόβαθρο.

Οι συνέπειες είναι πολύ κρίσιμες. Ακόμα κι αν βρεθεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και αποφευχθούν οι εθνικές εκλογές τον Μάρτιο 2015, παραμένει σε εκκρεμότητα το θέμα των κοινοβουλευτικών ισορροπιών στην επόμενη Βουλή, ώστε να υπάρξει βιώσιμη κυβερνητική πλειοψηφία. Λογικά, κανένα κόμμα του συνταγματικού τόξου δεν σκοπεύει να προτείνει στη Χρυσή Αυγή τη σύμπραξη για το σχηματισμό κυβέρνησης. Αυτό θα ήταν ένα τεράστιο πλήγμα στη δημοκρατία, πολύ μεγαλύτερο από την αδυναμία να υπάρξει βιώσιμη κυβέρνηση.

Αν προβάλουμε τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών στις επόμενες εθνικές εκλογές, και με βάση τις μεταξύ των κομμάτων σημερινές ισορροπίες, κυβερνητική πλειοψηφία δεν προκύπτει. Το συμπέρασμα αυτό, όπως και να το δει κανείς, επιβάλλει την εκλογική ενίσχυση των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων αλλά και όσων θα μπορούσαν να συμμετέχουν σε κυβερνήσεις συνεργασίας, με ψηφοφόρους που έχουν στρέψει τις επιλογές τους προς τα άκρα του φάσματος, είτε αριστερά είτε πολύ περισσότερο δεξιά.

Επομένως, το «μάντρωμα» των ψηφοφόρων αναδεικνύεται σε βασική πολιτική προτεραιότητα, τα νούμερα μάλιστα δείχνουν ότι στην υλοποίησή της συμμετέχουν οπωσδήποτε οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής. Η άσκηση είναι πολύ δύσκολη, επιβάλλεται όμως να βρεθούν οι λύσεις. Αν ισχύει η υπόθεση που ακούγεται, ότι δηλαδή στη Χρυσή Αυγή δεν πήγαν ψηφοφόροι γιατί τους έπεισαν οι θέσεις της αλλά γιατί με τον τρόπο αυτό έδειξαν ότι κατήγγειλαν τα κόμματα από τα οποία προήλθαν και τις πολιτικές τους, η λύση θα πρέπει να είναι η αλλαγή πολλών από τις πολιτικές αυτές και κυρίως όσων σχετίζονται με την οικονομία, την υπερφορολόγηση και την ανεργία. 

Και βεβαίως, παράλληλα, πρέπει να γίνει κάθε προσπάθεια για την απόλυτη πολιτική απομόνωση και καταδίκη της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής, ανεξάρτητα από την ποινική εξέλιξη της υπόθεσης. Τα τερτίπια ότι κρατάμε λίγο ανοιχτή την πόρτα για να δούμε τι θα αποφανθεί η δικαιοσύνη, το κλείσιμο του ματιού στην ηγεσία και στελέχη της, θα φέρει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα, δηλαδή την συσπείρωση των ψηφοφόρων που θα βλέπουν ότι το κόμμα της επιλογής τους γίνεται σταδιακά αποδεκτό. Η άντληση των ψηφοφόρων πρέπει να συνοδευθεί και από την ανάδειξη των ευθυνών που έχουν οι ίδιοι αν εξακολουθήσουν να υποστηρίζουν κόμμα που πρεσβεύει την εκτροπή της χώρας από τις κατακτήσεις της και τους θεσμούς της. 

Η χώρα έχει εξαιρετική ανάγκη τις λύσεις και αυτή η περίοδος είναι η πιο κρίσιμη, μέχρι το τέλος του 2014. Οι χειρισμοί είναι πολύ λεπτοί και χρειάζεται μεγάλη ωριμότητα από τους ηγέτες όλων των κομμάτων που μέχρι σήμερα αρνούνται με το πείσμα μικρών παιδιών να μικρύνουν τις αποστάσεις προτάσσοντας κομματικά μόνον οφέλη. Το περιεχόμενο της λαϊκής ετυμηγορίας έχει αλλάξει και σε αυτό πρέπει να προσαρμόσουν και το λόγο τους και - κυρίως τις δράσεις τους. Διαφορετικά, στα άκρα θα βρίσκονται πάντα επικίνδυνοι λαϊκιστές για να εκμεταλλευτούν την κατάσταση. Και αυτό θα γίνεται ολοένα και πιο επικίνδυνο για τη χώρα. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου