Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

ΣΥΝΕΧΕΙΑ Η ΑΛΛΑΓΗ;

 

Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης έγινε για να σηματοδοτηθεί μια νέα οικονομική πολιτική. Με την τοποθέτηση του Γκίκα Χαρδούβελη, ενός ανθρώπου χαμηλών τόνων με πολλές γνώσεις και με κυβερνητικά καθήκοντα στην κυβέρνηση Παπαδήμου, αυτό δεν θα είναι δυνατόν. Ευτυχώς. Εκτός, βεβαίως, αν ο κ. Χαρδούβελης χρησιμοποιηθεί για τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές μας, την ώρα που τα άλλα παραγωγικά υπουργεία, δεξιά (ΝΔ) και αριστερά (ΠΑΣΟΚ) μοιράζουν από τα δανεικά, κάνοντας κοινωνική πολιτική.

Διότι, βεβαίως, αυτό είναι το σχέδιο. Διαφορετικά, δύσκολα μπορεί να εξηγήσει κανείς την απομάκρυνση υπουργών που ανέλαβαν μεγάλο βάρος στην υλοποίηση της προηγούμενης κυβερνητικής πολιτικής, όπως ο Κωστής Χατζηδάκης και ο Άδωνις Γεωργιάδης. Αυτοί οι δύο, μαζί με τον Τσαυτάρη του υπουργείου Γεωργίας, πλήρωσαν τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και της Χρυσής Αυγής στις ευρωεκλογές .

Δεν λέω ότι οι αλλαγές τους ήταν όλες επιτυχημένες. Το γάλα είναι ακόμα ακριβό (επειδή υπάρχει μεγάλη ζήτηση στις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης και δεν μπορεί να εισαχθεί από αυτές), και οι αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ έχουν κάνει πολλούς γιατρούς ακούω να μην εξετάζουν τους ασθενείς, που ξαφνικά έχουν βρεθεί -ουσία και όχι τύποις- ακάλυπτοι. Μόνο που ο Γεωργιάδης δεν έχασε τη θέση του για τους ασθενείς, αλλά για τους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς.

Όπως ο Χατζηδάκης, από εκείνους που αντέδρασαν στις αλλαγές στις επί μέρους αγορές, όπως το γάλα, το ψωμί, τα φάρμακα. Αυτούς θα επιχειρήσουν να εξυπηρετήσουν οι νέοι παραγωγικοί υπουργοί ή υφυπουργοί. Σε ορισμένα υπουργεία ο διχασμός είναι χαρακτηριστικός, όπως στο Ανάπτυξης, όπου ο μεταρρυθμιστής Νίκος Δένδιας έχει δίπλα του τον Οδυσσέα Κωσταντινόπουλο με τα ίδια μυαλά και τον Γεράσιμο Γιακουμάτο της λαϊκής δεξιάς.

Την ώρα που κάποιοι θα επιχειρούν να κάνουν φιλολαϊκή πολιτική, ο Χαρδούβελης θα διαπραγματεύεται. Και επειδή η σχέση του με τους «παραγωγικούς υπουργούς» θα περνάει μέσα από τον Σαμαρά και τον Βενιζέλο που θα έχουν το μυαλό τους στις επόμενες εκλογές, η θέση του δεν θα είναι εύκολη. Αλλά όπως και ο Στουρνάρας έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα: Δεν εκλέγεται. Μπορεί για μια ακόμα φορά να γυρίσει στην προηγούμενη δουλειά του, όπως μετά το εξάμηνο της κυβέρνησης Παπαδήμου. Για τους άλλους δεν ξέρω...
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου