Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ

 
Η εκλογή του ανωτάτου άρχοντος στην Ελλάδα υπήρξε συνήθως «αιτία σκανδάλου». Ακόμη και σε εποχές πολιτικής ηρεμίας η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας είχε  «εκπλήξεις» και έντονο παρασκήνιο... άνευ ουσίας! Πρώτος (πολιτικός) Πρόεδρος ο Κ. Τσάτσος, έμεινε στην Ιστορία ως ο Πρόεδρος που φοβάται να τηλεφωνήσει στον Καραμανλή αν δεν ρωτήσει προηγουμένως τον Μολυβιάτη πώς είναι τα κέφια «τού μέσα».

Ο Κ. Τσάτσος είχε εκλεγεί Πρόεδρος από τη Βουλή υπό τον (μυστικό) όρο να παραιτηθεί όποτε του ζητούσε ο Κ. Καραμανλής. Τελικώς εξήντλησε την πενταετία διότι ο Κ. Καραμανλής ήθελε να εκλεγεί Πρόεδρος αφού θα είχε πετύχει την εισδοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτό συνέβη τον Μάιο του 1980. Το 1985 ενώ όλοι προεξοφλούσαν μια ήρεμη επανεκλογή του Καραμανλή, αιφνιδίως ο Ανδρέας Παπανδρέου (διαψεύδοντας και τον εαυτό του και τις προβλέψεις του ιδίου!) όρισε Πρόεδρο τον αρεοπαγίτη Χρ. Σαρτζετάκη, η εκλογή του οποίου έγινε με την ευρεσιτεχνία των γαλάζιων ψηφοδελτίων. 

Μετά την προεδρία Σαρτζετάκη επανέρχεται ο Κ. Καραμανλής για να ακολουθήσει, μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης θητείας του, η εκλογή του πασίγνωστου δεξιού Κ. Στεφανόπουλου, ο οποίος εξελέγη από τους βουλευτές του ΠαΣοΚ και τη μικρή Κοινοβουλευτική Ομάδα του Αντώνη Σαμαρά που πρότεινε στο ΠαΣοΚ την υποψηφιότητα Στεφανόπουλου για να αποφευχθούν πρόωρες εκλογές. Τα χρόνια πέρασαν, ο Κ. Στεφανόπουλος ως καλός Πρόεδρος ψηφίστηκε για Πρόεδρος και δεύτερη πενταετία.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται αργότερα, όταν ο νεότερος Καραμανλής (ανιψιός του ιδρυτού της Νέας Δημοκρατίας) εισηγείται στη Βουλή την εκλογή του Κάρολου Παπούλια, πασίγνωστου στελέχους του ΠαΣοΚ. Και σε αυτή την περίπτωση ο τότε πρωθυπουργός ήθελε να αποφύγει την προσφυγή στις κάλπες. Ηδη πλησιάζει η ώρα της αλήθειας. Η παρούσα Βουλή πρέπει να εκλέξει νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε λίγους μήνες. Για την εκλογή απαιτούνται τουλάχιστον 180, πλειοψηφία που δύσκολα μπορεί να επιτευχθεί στην τωρινή Βουλή.

Είναι πρόδηλον ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσδοκά πτώση της κυβερνήσεως Σαμαρά αν δεν συγκεντρωθούν οι 180 απαιτούμενοι ψήφοι για την εκλογή Προέδρου, ώστε να γίνουν πρόωρες εκλογές. Ο κ. Αντ. Σαμαράς πιστεύει ότι μπορεί να υποδείξει Πρόεδρο κοινής αποδοχής για να αποφύγει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες... Το ερώτημα είναι αν η Ελλάδα χρειάζεται Πρόεδρο αντάξιο του αξιώματος ή «εργαλείο» για πολιτικές εξελίξεις!   
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου