Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Η ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΒΙΩΝΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΟΝ ΕΦΙΑΛΤΗ ΤΗΣ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑΣ

 

Η Αργεντινή, η οποία πολλές φορές έχει αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση ή προς αποφυγή στις συζητήσεις περί Μνημονίων και χρέους, βρίσκεται ακόμη μια φορά αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της χρεοκοπίας. Νέα δικαστική απόφαση υποχρεώνει την κυβέρνηση του Μπουένος Αϊρες να πληρώσει τα hedge funds, τα οποία, μετά τη χρεοκοπία της χώρας το 2001, αρνήθηκαν το «κούρεμα». Το χρέος της λατινοαμερικανικής χώρας προς τα hedge funds μπορεί να φτάνει έως και τα 15 δισ. δολάρια, ενώ το αναδιαρθρωμένο χρέος της ανέρχεται στα 24 δισ. δολάρια.

Οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής απέρριψαν την έφεση της Αργεντινής κατά της απόφασης, δικαιώνοντας εκ νέου τα hedge funds, που αρνήθηκαν να «κουρέψουν» το χρέος της χώρας απέναντί τους στο 30% της αξίας του. Η Αργεντινή τώρα καλείται να εξοφλήσει πρώτα το χρέος της προς τα hedge funds και κατόπιν να ασχοληθεί με την εξυπηρέτηση του αναδιαρθρωμένου χρέους της, κάτι που δεν είναι εφικτό.

Η Κριστίνα Φερνάντες προσπάθησε να καθησυχάσει τους Αργεντινούς λέγοντας ότι δεν τίθεται θέμα χρεοκοπίας της χώρας. Η κυβέρνηση της Αργεντινής, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, δεν αποκλείεται να οδηγηθεί σε νέα χρεοκοπία εξαιτίας της απόφασης, η οποία μπορεί να συμβεί ακόμα και σε δύο εβδομάδες, στις 30 Ιουνίου, όταν η Αργεντινή θα κληθεί να καταβάλει 13 δισ. δολάρια. Πριν από λίγες εβδομάδες, η Αργεντινή είχε συμφωνήσει με την άτυπη ομάδα των πιστωτριών χωρών του Κλαμπ των Παρισίων στη ρύθμιση ανεξόφλητων χρεών της ύψους 9,7 δισ. δολαρίων σε μία πενταετία.

Το Κλαμπ περιλαμβάνει την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και τη Γαλλία. Η πρώτη πληρωμή ύψους τουλάχιστον 1,15 δισ. δολαρίων θα καταβληθεί τον Μάιο του 2015 και ακόμη μία τον Μάιο του 2016. Η Αργεντινή έκανε στάση πληρωμών το 2001 σ' ένα χρέος ύψους 95 δισ. δολαρίων. Τώρα επιχειρεί να λύσει τις διαμάχες της με τους πιστωτές, καθώς επιδιώκει να επιστρέψει στις κεφαλαιαγορές.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου