Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Η ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

 

Οι εκλογές τελείωσαν κι οι αναλύσεις των αποτελεσμάτων ξεκίνησαν. Για τον ΣΥΡΙΖΑ η νίκη των ευρωεκλογών ισούται κυβέρνηση εδώ και τώρα, ενώ το σύνταγμα και το εθνικό συμφέρον είναι αδιάφορα.Για τη ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ ναι μεν νίκησε, αλλά η ίδια δεν έχασε, αφού η διαφορά ήταν μόνο 4 μονάδες και είναι αναμενόμενο με τέτοια αντιλαϊκά μέτρα που αναγκάζεται να λάβει. Αγώνας, δηλαδή, χωρίς έκβαση. Και για κάποιους τρίτους, το να επηρεάζεις το 8% του πληθυσμού είναι επιτυχία γιατί, ναι μεν κάποτε οι σταθερές -υποτίθεται- θέσεις σου έβρισκαν τόπο στη συνείδηση του 44% αλλά, υφιστάμενης της κρίσης, θα μπορούσες να πάρεις και 0. Άρα, το 8 είναι θρίαμβος. Κανείς δεν λέει ψέματα. Αλλά η αλήθεια είναι πολυπρισματική: 

-Ο Σύριζα κέρδισε και είναι αναμφίβολο. Το ότι κέρδισε, όμως, στις ευρωεκλογές δε συνεπάγεται ότι βάζουμε τα Υπουργεία στον αυτόματο και διεξάγουμε εθνικές εκλογές. Μια εκλογική νίκη είναι όπλο πίεσης στα χέρια της αντιπολίτευσης, η Κυβέρνηση όμως δεν υποχρεούται να υποκύψει. -Η ΝΔ δεν έχασε παταγωδώς. Δεν «ξεφτιλίστηκε» που λέμε, αντίθετα έδειξε ότι κάτω από τόσο δυσμενείς συνθήκες μπορεί και κρατιέται ικανοποιητικά συγκροτημένη. Ωστόσο, αυτή είναι η μισή αλήθεια. Η ΝΔ έχασε επίσης 600.000 ψηφοφόρους, τη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας και πολλούς δήμους που παραδοσιακά ήλεγχε. Αλλά κυρίως έχασε επικοινωνιακά.

Γιατί αυτοαναιρέθηκε με το «20 εκατομμύρια τουρίστες φεύγουν αν βγει ο Σύριζα» ενώ το νέο επιχείρημα «Τώρα που χάσαμε πήραμε το μήνυμα οπότε θα φέρουμε καλύτερα μέτρα για την κοινωνία, λιγότερους φόρους κ.α» είναι απλά απαράδεκτο. Με άλλα λόγια, είναι σαν να λέει «αφού έπεσε η δημοφιλία μας ας σας βοηθήσουμε λίγο για να μας ξαναεκτιμήσετε». Συμπεριφέρεται, δηλαδή, σαν μονάρχης, που μόλις αντιληφθεί ότι ο λαός παραπονιέται, δίνει εντολή και τον ταΐζουν. 

Μα, αν ένας επιλέξει να ψηφίσει σήμερα ΝΔ θα το κάνει γιατί πιστεύει ότι λόγω των συνθηκών αδυνατεί να παρέχει όσα θέλει. Εάν έρχεται και λέει «αφού δεν μας θέλετε θα σας δώσουμε μπας και σας ξαναδούμε στο μαντρί», απλά αυτοαναιρείται.-Η Ελιά πήρε 8% και πέτυχε. Πράγματι πέτυχε! το ΠΑΣΟΚ... Για το ΠΑΣΟΚ που διαχειρίστηκε την κρίση από την πρώτη μέρα και ταύτισε την ύπαρξή του με τα μνημόνια, το 8% είναι κάτι. Η Ελιά ως το γενόσημό του δεν μπορεί να καρπωθεί δικές του νίκες. Το ΠΑΣΟΚ, όμως, παράλληλα έχασε. Και χάνει καθημερινά.Γιατί είναι και ένα κόμμα που εγκατέλειψε τις αρχές του, επέλεξε να συμπράξει με τη Δεξιά με ελάχιστες κόκκινες γραμμές ενώ τα τελευταία 2 χρόνια ένιωθε καλύτερα να αντιπολιτεύεται τη ΔΗΜΑΡ και τον ΣΥΡΙΖΑ, από το να διαφοροποιηθεί από τη ΝΔ. Η δομή του προσωποκεντρική, με τους έμπιστους του προέδρου βιτρίνα, ενώ έφθασε στο σημείο να αντιπολιτεύεται ακόμα και την προηγούμενη ηγεσία του.

Αυτό, λοιπόν το κόμμα, που κάποτε δημιούργησε τη Μεσαία τάξη στην Ελλάδα, που εισήγαγε προοδευτικούς θεσμούς, όπως ο πολιτικός γάμος (ο οποίος θεωρούταν από τη Δεξιά και την Εκκλησία κάτι λιγότερο από σατανική τελετή) και θεμελίωσε τη δημοκρατία ως κοινωνικό αγαθό, σήμερα ικανοποιείται με το 8%.Την ίδια όμως ώρα, ενώ είναι όλα «ωραία και καλά στην κορυφή», πρώην στελέχη του σε όλη την Ελλάδα εκτίθενται στον αντιπολιτευτικό λαϊκισμό των -οιονεί- δεξιών και αριστερών τοπικών κομματαρχών. 

Το κόμμα δεν προστατεύει τους ανθρώπους του αλλά εξαντλείται στο να αναστήσει τους πολιτικά πεθαμένους.Η ανασυγκρότηση, λοιπόν, του χώρου είναι τώρα πιο αναγκαία από ποτέ και πρέπει να γίνει υπό το πρίσμα της δημοκρατίας και της διαφάνειας, μακριά από επιβαλλόμενους και αιώνιους ηγέτες. Όχι για την καρέκλα και το ποσοστό, αλλά για τις ιδέες και τον κόσμο του.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου