Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

ΠΟΥ ΟΔΕΥΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ ΜΑΣ;

 

Ονειρεύεσαι να ζεις στο Παλιό Ψυχικό, ή έστω σε μια περιοχή η οποία θα φέρει τα καλά στοιχεία του Ψυχικού. Να απολαμβάνεις την ηρεμία της περιοχής και το αρκετό πράσινο που υπάρχει σε κάθε δρόμο. Στο Ψυχικό, οι δρόμοι σπανίως έχουν κίνηση, εκτός από τους κεντρικούς και το παρκάρισμα είναι μία αρκετά εύκολη υπόθεση. Ακόμα και η ποιότητα του αέρα σου δίνει την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε βουνό. 

Οι μονοκατοικίες που κυριαρχούν στα περισσότερα κτίσματα σου δίνουν την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε χωριό. Βέβαια αυτές οι μονοκατοικίες σε μερικούς δρόμους πυκνώνουν περίεργα, και έχουν αρχίσει να ξεπετάγονται τριώροφες πολυκατοικίες. Το Ψυχικό συνεχίζει να δείχνει όμορφο και εκεί, αλλά χωριό πλέον δεν το λες, και δείχνει να χάνει λίγο από την αίγλη του, διότι υπάρχουν δρόμοι που είναι πιο όμορφοι και πιο ανοιχτοί σε άλλες περιοχές, όπως στα Βριλήσσια, στο Μαρούσι στο Χολαργό και αλλού..

Οι πολυκατοικίες με τα χρόνια είναι σίγουρο ότι θα πυκνώσουν, εφόσον το επιτρέπει η νομοθεσία, και θα κυριαρχήσουν. Όταν χτίζεται η πρώτη δεν ενοχλεί κανέναν. Αλλά κάθε πολυκατοικία που προστίθεται επιβαρύνει την υπάρχουσα περιοχή. Οι υποδομές όπως δρόμοι και χώροι παρκαρίσματος υπάρχουν για συγκεκριμένο αριθμό κατοίκων. Όσο προστίθενται επιπλέον πολυκατοικίες, η περιοχή θα φθίνει.  

Η περιοχή του Ψυχικού, θα αρχίσει να μοιάζει πιο πολύ στον Χολαργό. Η οποία εξαιρετική περιοχή είναι, αλλά απέχει πολύ από το Παλιό Ψυχικό. Αλλά δεν θα σταματήσει εκεί, με τον καιρό θα συνεχίσουν να πυκνώνουν οι κατοικίες, να αλλάζει όψη και να πλησιάζει την Κυψέλη. Άλλωστε ο σημερινός Χολαργός είναι σαν την Κυψέλη του 1960. Γιατί και η Κυψέλη αρκετά δέντρα έχει, και μεγάλους δρόμους έχει και πάρκα έχει αλλά είναι πολύ πυκνοκατοικημένη και δεν αρκούν αυτά που παρέχει για το σύνολο των κατοίκων της.

Θα μπορούσαμε να βγάλουμε τον γενικό κανόνα ότι το σύνολο των περιοχών έχουν την τάση να γίνονται όλο και πιο πυκνοκατοικημένες με τα χρόνια, και η ποιότητα της ζωής των κατοίκων να χειροτερεύει. Αυτά συμβαίνουν κατά κύριο λόγο γιατί εμείς το επιτρέπουμε, και κατά δεύτερον γιατί δεν υπάρχει η σωστή νομοθεσία η οποία να μην το επιτρέπει.  Μήπως χρειάζεται να τεθούν συγκεκριμένα όρια για κάθε περιοχή, σε αντιστοιχία με το πώς θέλουν οι κάτοικοι να είναι η περιοχή τους; 

Να σταματήσουμε επιτέλους να υποβαθμίζουμε ερήμην μας την καθημερινότητα μας; Να σταματήσουν οι εργολάβοι να ενεργούν εις βάρος των κατοίκων, οι οποίοι λειτουργούν με γνώμονα μόνο το δικό τους κέρδος χωρίς να τους νοιάζει πώς θα είναι η περιοχή όταν προστεθούν 10 με 50 επιπλέον διαμερίσματα σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο; Να σταματήσουν οι άνθρωποι να αποξενώνονται, η έννοια της γειτονιάς να χάνεται. Ίσως έτσι μπορέσουμε να ξαναδούμε παιδιά να παίζουν ανέμελα στο δρόμο.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου