Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

«ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑΣ»...

 

Έναν νέο όρο εισήγαγε προσφάτως στον δημόσιο λόγο το υπουργείο Οικονομικών, την... «ανάλυση τεχνικής ευαισθησίας»! Τι σημαίνει πρακτικά; Επαναξιολόγηση της απόδοσης και της αποτελεσματικότητας των εισπρακτικών μέτρων της τελευταίας τετραετίας σε σχέση με το κοινωνικό κόστος.Και γιατί αυτό; Γιατί σύμφωνα με τη νέα ηγεσία του υπουργείου πολλά αποφασίστηκαν στο... «πόδι»! Έχει δίκιο. Αυτό δείχνει και η φορολογία στα ακίνητα, και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα, και η... έκτακτη αλλά μόνιμη εισφορά αλληλεγγύης, και πολλά άλλα ακόμα. 

Ας το εκλάβουμε, λοιπόν, ως μια κυβερνητική αυτοκριτική... Επίσης ενδιαφέρον παρουσιάζει και η διαπίστωση ότι «υπάρχουν εναλλακτικές διαδρομές», με ισοδύναμα δημοσιονομικά αποτελέσματα, κάτι που στο παρελθόν δεν γινόταν αποδεκτό.Αντίθετα, όσοι το ισχυρίζονται αντιμετωπίζονταν ειρωνικά...

Προφανώς ο νέος υπουργός Οικονομικών εισηγείται (και σαφώς το 'χει συμφωνήσει με τον κ. Σαμαρά) μια ενεργητικότερη διαπραγματευτική τακτική με τους δανειστές, με την έννοια, ότι «πρέπει και η Ελλάδα να πει τι θέλει». Κάτι που είναι σωστό, που όμως υποτιμήθηκε στην προηγούμενη φάση, με αρνητικές συνέπειες.Όσο για το «ελληνικό κλειδί» για την αντιμετώπιση της κρίσης, προσδιορίζονται σωστά η ρευστότητα, η αναδιάρθρωση του ιδιωτικού τομέα και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, γιατί «έτσι μόνο μπορούν να βρεθούν λεφτά»!Μέχρι εδώ τέλεια.. Όμως προηγείται η υλοποίηση των προαπαιτούμενων, που δεν αμφισβητείται, αν και πολλά εξ αυτών κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση, δηλαδή στην «παλαιά συνταγή». 

Η δε «επαναξιολόγηση», με κριτήρια αποτελεσματικότητας και κοινωνικά που προαναγγέλλεται, όλα δείχνουν ότι μετατίθεται για τη «μετά... τρόικα» εποχή, που ουδείς ακόμα γνωρίζει αν έρθει, πότε ακριβώς θα έρθει και πώς... Όλα είναι περισσότερο ένα πακέτο ιδεών «κοινωνικού μασάζ» και λιγότερο ένα οργανωμένο χρονοδιάγραμμα πολιτικών δράσεων. 

Αποτέλεσμα είναι τελικά η δημιουργία «σύγχυσης» και στο εσωτερικό της κυβέρνησης και στις φίλιες προς αυτήν δυνάμεις (απορούν προς το παρόν...) αλλά και στους δανειστές. Καλά λέει ο πρωθυπουργός στις συνεντεύξεις του ότι «δεν θα πάρουμε τρίτο πακέτο στήριξης», αλλά ουδείς ακόμα ξέρει, ούτε ο ίδιος, πώς θα γίνει αυτό...

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου