Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΟΣΑ ΣΕ ΕΝΩΝΟΥΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ

 

Ποτέ δεν συμφωνούσα με όλες αυτές τις σύγχρονες θεωρίες που προωθούν ανταποδοτικά κίνητρα για τους εθελοντές. Εξ' ορισμού ένας εθελοντής δεν προσδοκά ούτε απαιτεί οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση υλική ανταμοιβή για τον χρόνο που διαθέτει. Για εμένα οποιαδήποτε μορφή κινητροδότησης μηδενίζει την αξία και την ποιότητα των προθέσεων. Ίσως όλη αυτή η λογική της ανταμοιβής προέρχεται από τη λογική θεώρηση των πραγμάτων. Ένας άνθρωπος αφιερώνει χρόνο για να προσφέρει βοήθεια σε έναν άλλο άνθρωπο. 

Πώς θα σας φανεί αν κάτι τέτοιο τον καθιστά δικαιούχο μερικών μορίων για μια ολιγόμηνη σύμβαση στο δημόσιο; Στη δική μου σκέψη μοιάζει σαν μικρός ευτελισμός. Πρόσφατα, ωστόσο, διάβαζα ένα άρθρο όπου εθελοντές στο Μουντιάλ της Βραζιλίας παραπονιούνται για τις συνθήκες διαβίωσης τους και τη συμπεριφορά της FIFA απέναντί τους. Νομίζω ότι τα όρια είναι διακριτά στο μυαλό όλων μας για τα δικαιώματα ενός εθελοντή και το σεβασμό που δικαιούται. Ποτέ επίσης δεν κατάλαβα όλους αυτούς που αναφέρουν τον εθελοντισμό ως το μέσο του σύγχρονου ανάλγητου κράτους για να καλύψει  τις δικές του ελλείψεις. 

Ακόμα και εδώ η συνωμοσιολογία δε λείπει. Σε όλες τις κοινωνίες και διαχρονικά θα υπάρχει η ανάγκη για να πράξεις περισσότερο από όσο μπορεί το εκάστοτε κράτος, όχι απαραίτητα γιατί υστερεί το ίδιο. Σε καμία κοινωνία και ποτέ δεν έλειπαν οι ανισότητες. Πάντα θα υπάρχουν πρωτοβουλίες που θα ξεχωρίζουν. Πάντα κάποιος θα προσπαθεί να διαδώσει μια ιδέα, να περισώσει κάτι ή να δημιουργήσει κάτι άλλο. Η συνύπαρξη δημιουργεί ανάγκες και προκλήσεις που απαιτούν ατομική και συλλογική εθελοντική συμμετοχή. 

Προσωπικά έχω απενεχοποιήσει προ πολλού τον εθελοντισμό. Ίσως όλος αυτός ο θόρυβος με τις ΜΚΟ να μας έχει προκαλέσει ενδοιασμούς για τις προθέσεις κάποιων που όντως μπορεί να μην είναι αγνές. Έχουμε όμως το δικαίωμα της επιλογής και της κρίσης ανάμεσα σε εκατοντάδες εθελοντικές οργανώσεις. Για όσους όμως επιμένουν να είναι διστακτικοί ας ξεκινήσουν μόνοι τους. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες.

Μπορεί ο καθένας να πράξει μόνος του, να βρει ένα κενό στον δικό του ιδεατό κόσμο και να προσπαθήσει να τον συμπληρώσει. Έχετε ακούσει για τον ανεπίσημο εθελοντισμό; Μπορείτε να ξεκινήσετε με αυτόν, να αδράξετε κάθε ευκαιρία και να βοηθήσετε όπως μπορείτε κάποιον στο δρόμο, ένα άτομο με ειδικές ανάγκες ή έναν άστεγο.Στον εθελοντισμό δύο είναι οι απαράβατοι κανόνες, το αίσθημα της προφοράς και η ηθική ανταμοιβή. Ίσως κάποιοι νιώθουν ευθύνη και δρουν ανάλογα, κάποιοι άλλοι έχουν τα δικά τους ερεθίσματα και οδηγούνται σε συγκεκριμένη μορφή εθελοντισμού. 

Άλλοι νιώθουν υποχρέωση και κάποιοι άλλοι θέλουν να προσφέρουν λίγο από τη δική τους μικρή επιτυχία ή ικανότητα χωρίς να προσδοκούν τίποτα. Δε θα έπρεπε κανονικά να μας απασχολεί γιατί ο καθένας συμμετέχει. Ωστόσο το κάνω για να δείτε ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι. Βρες χρόνο να είσαι φιλικός, αυτό είναι ο δρόμος προς την ευτυχία. Αναζήτησε όσα σε ενώνουν με τους άλλους και προσπάθησε να τα προσφέρεις σε όσους τα στερούνται.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου