Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

ΑΝΕΥΘΥΝΟ-ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ! - ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ


Για άλλη μια φορά τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων μάς μαύρισαν την ψυχή με τα δύο παιδάκια που χαροπαλεύουν στο νοσοκομείο, μετά τα εγκαύματα που υπέστησαν κατά την πυρκαγιά στην αποθήκη πυροτεχνημάτων στο Ζευγολατιό. Το τραγικό αυτό συμβάν αναδεικνύει με τον πιο αποκρουστικό τρόπο τα κενά που αφήνει η πολιτεία στον τομέα της δημόσιας ασφάλειας.

Σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο, για να λάβει άδεια λειτουργίας μία τέτοια εγκατάσταση, πρέπει να είναι εξοπλισμένη με ιδιαίτερες εγκαταστάσεις ασφάλειας και πυρασφάλειας, όπως αυτές προβλέπονται από διεθνείς κανονισμούς. Η σωστή μελέτη, εγκατάσταση και συντήρηση των απαιτούμενων συστημάτων, ελέγχεται τακτικά από αρμόδιους κρατικούς φορείς και την οικεία πυροσβεστική υπηρεσία.

Αντίστοιχες προβλέψεις υπάρχουν και για την εκπαίδευση του προσωπικού, την πρόσβαση στο χώρο της εγκατάστασης, τη σήμανση του περιβάλλοντος χώρου, την περίφραξη και το φυσικό διαχωρισμό της εγκατάστασης από κοινόχρηστους ή δημόσιους χώρους.

Σε περίπτωση που ο κρατικός έλεγχος διαπιστώσει παραβιάσεις των προβλεπομένων, οι κυρώσεις είναι άμεσες, με στόχους αφενός μεν να επαναφέρουν την ασφάλεια σε ένα αποδεκτό επίπεδο, αφετέρου δε να βεβαιώσουν την παράβαση με μια ποινή που θα αναγκάσει τον επιχειρηματία να συμμορφωθεί ως προς τον κανονισμό. Με τη δημοσιοποίηση των κυρώσεων παραδειγματίζονται και οι υπόλοιποι επιχειρηματίες αντίστοιχα.

Στην πατρίδα μας η κατάσταση απέχει παρασάγγας από τα μοντέλα του εξωτερικού. Τα προβλεπόμενα μέτρα δεν είναι συγκεντρωμένα και κωδικοποιημένα σε έναν κανονισμό, συγκρίσιμο με τους αντίστοιχους της Ευρώπης και της Αμερικής. Υπάρχουν μια σειρά από ΦΕΚ/ΚΥΑ/ΠΔ, πολλά εκ των οποίων έχουν τις ρίζες τους σε Βασιλικά Διατάγματα! Ασάφειες, αναχρονισμοί, παραπομπές σε παραπομπές παραπομπών, χάνει η μάνα το παιδί θα λέγαμε αν η έκφραση στην κυριολεξία της δεν ήταν τόσο τραγικά επίκαιρη.

Παράλληλα, ο έλεγχος των σχετικών μελετών γίνεται από διάφορους κατά περίπτωση φορείς. Τις κατά τόπους αρμόδιες αρχές του Πυροσβεστικού Σώματος, τους ΟΤΑ, την Αστυνομία κ.ο.κ. χωρίς να υπάρχει συντονισμός μεταξύ των υπηρεσιών, εκπαίδευση/εξειδίκευση των υπαλλήλων, χωρίς ανάληψη ευθύνης από κανέναν κρατικό φορέα!

Εκτός της έλλειψης κανονισμού, όμως, υπάρχει και κενό στην επιβολή των μέτρων. Ποιος κρατικός φορέας είναι αρμόδιος και υπεύθυνος για τον έλεγχο των διαφόρων εγκαταστάσεων; Περιμέναμε να χαθεί ένα παιδάκι στο υπαίθριο Λούνα Παρκ στην Τερψιθέα για να λειτουργήσουν τα ανακλαστικά της δικαιοσύνης.

Τυχαία ανακαλύψαμε ότι για αρκετά χρόνια λειτουργούσε σε υπαίθριο χώρο στο Κορωπί παράνομο εμφιαλωτήριο φιαλών προπανίου, χωρίς άδεια λειτουργίας και μέτρα. Αυτό το Δημόσιο, οι υπάλληλοι του οποίου απολαμβάνουν προστασία Κρατικών Λειτουργών, πότε θα αναλάβει τις ευθύνες του; Από ποιον να ζητήσει το δίκιο του ο πολίτης;

Δε θα έπρεπε να έχει ένας κατά περίπτωση φορέας την αρμοδιότητα αλλά και ευθύνη να ελέγχει τους επιχειρηματίες που αδιαφορούν παντελώς για τη δημόσια ασφάλεια; Δε θα έπρεπε κάπως να ελέγχονται οι ελέγχοντες και αν τους ξεφεύγουν σοβαρές παραβιάσεις να απομακρύνονται; Όποιος κρατικός φορέας δεν έχει την ικανότητα να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της θέσης, και να αναθέσει ουσιαστικές ευθύνες στους ελεγκτές του, ας την αφήσει.

Επιτέλους, ας συσταθεί μια ομάδα εργασίας που θα μελετήσει τις νομικές, εργασιακές και κοινωνικές παραμέτρους, έτσι ώστε να προκύψει ένα σύγχρονο, ευέλικτο και αποτελεσματικό σχήμα αδειοδότησης επιχειρήσεων και ελέγχου της δημόσιας ασφάλειας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου