Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

«ΧΟΡΕΥΟΝΤΑΣ» ΜΕ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

 

Αυτή η χώρα ζει συνεχώς σε έναν προεκλογικό πυρετό. Κάτι σαν τη Βραζιλία με το ποδόσφαιρο πριν υποστεί την ταπεινωτική ήττα του 7-1 από τη Γερμανία.Ακόμη κι όταν γίνουν οι εκλογές αμέσως από τη Δευτέρα αρχίζουν οι συζητήσεις για τις επόμενες τις οποίες η εκάστοτε αξιωματική αντιπολίτευση και όλοι όσοι αισθάνονται αδικημένοι ζητούν… επανάληψη.

Η προσμονή και οι πιέσεις για εκλογές πιο ήπια ή με μεγαλύτερη ένταση κρατούν έως τις επόμενες εκλογές. Ετσι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που η οικονομία της κινείται αδιαλείπτως εντός του λεγόμενου εκλογικού κύκλου. Ζει και δραστηριοποιείται μέσα σε ένα φορτισμένο πολιτικό κλίμα και επηρεάζεται από αυτό.

Και σαφώς επηρεάζεται πολλαπλά. Από την αντιπολίτευση που οξύνει την αντιπαράθεση και κινητοποιεί τις όποιες ελεγχόμενες από αυτή συνδικαλιστικές οργανώσεις για απεργίες και διαδηλώσεις και την κυβέρνηση που «προσαρμόζει» τις αποφάσεις και την όλη πολιτική της υπό τον φόβο «πολιτικού ατυχήματος» και την αναγκαστική προσφυγή σε εκλογές.

Από την αρχή του έτους η οικονομία βίωσε την πολιτική ένταση εν όψει των τριπλών εκλογών του Μαΐου, «διεσώθη» από τα μπλακ άουτ ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά δονείται τώρα από τις ιαχές για δημοψήφισμα και ετοιμάζεται να διαβεί το δύσκολο φθινόπωρο με το κυνήγι για τους 120 βουλευτές ή την προεδρική πλειοψηφία των «180».

Σαφώς και σε ένα τέτοιο περιβάλλον η επιχειρηματικότητα συνθλίβεται και η όποια δραστηριότητα αναβάλλεται για την επομένη των εκλογών που όμως θα είναι πάλι η πρώτη που θα ανοίξει τον νέο εκλογικό κύκλο. Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης μάταια συνιστά «να αφήσουμε τα λόγια για εκλογές». Οι εκκλήσεις δεν συγκινούν ούτε τους επιχειρηματίες που δυστυχώς έμαθαν να ζουν… επικινδύνως κι ας ταλαιπωρείται η οικονομία.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου